Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İsveç Nakit Paranın Olmadığı Bir Topluma Öncülük Etmeye Hazır!

İsveç, nakit paranın kullanılmadığı ilk toplumu oluşturma planı konusunda epey kararlı ilerliyor.

Bu durum, dijital para birimleri için hayra alamet olsa da her finansal işlemin (transaction) izlenebilmesi gizlilik konusunda bazı kaygılar doğuruyor. Yine de ülke, geleneksel nakit sistemine benzer anonimlikte bir sistemi nakitsiz bir şekilde oluşturmak için Bitcoin‘i destekliyor.

Nakit-Parasız bir dünyanın avantajları

İsveç‘teki birçok finansal kuruluşun da bildiği üzere, şirketlerin nakit para kullanımından sağladığı bir kar yok. Çünkü bu, işlenebilir kişisel veriler sunmuyor ve nakdin fiziksel olarak yönetilmesi gerekiyor. Bu yüzden İsveç, nakit paranın olmadığı bir dünyaya öncülük etmek istiyor.

Raporlara göre İsveç’teki 1600 banka şubesinden 900’ü nakit tutmuyor ve bundan sonra nakit mevduat kabul etmiyor. ATM’lerin sayısında kademeli bir düşüş var ve dolaşımda olan İsveç Kronu 2009’da 106 milyarken 2016’da bu rakam 60 milyara geriledi.

Bu durum İsveç’teki merkez bankalarını hükümet destekli bir dijital para birimi yaratmak konusunda düşündürüyor.

Nakitsiz Topluma Adım Adım

İsveçli Öğretim Görevlisi Louise Henriksson şöyle söylüyor:

“Artık hiçbir şey için nakit kullanmıyorum. Buna ihtiyacınız yok. Mağazalar istemiyor. Bankalar bile nakit tutmuyor. Şeker veya kağıt almak için bile kart veya telefon kullanıyorsunuz.”

Nakit paranın kullanılmadığı bir toplumun dezavantajı banka hesabı ve telefon kullanmayan bir insanı ötekileştirmesi olabilir. Ancak Bitcoin kullanıcılarının bir banka hesabı olması gerekmiyor ve tamamen anonim olmasa da nakit para harcamalarındaki anonimliğe yakın bir yöntem sunuyor.

İsveç, Norveç, Danimarka gibi iskandinav ülkeleri daha önce de nakit paraya karşıt tutumlarını ifade etmişlerdi.

Danimarka Ticaret Odası; hastane, postane gibi temel yerlerin dışında çoğu satış işleminin elektronik olarak yapılmasını ve bir süre sonra satıcıların nakit kabul etmemesi gerektiğini önermişti. Danimarka hükümeti’nin amacı “2030’a kadar kağıt paradan tamamen kurtulmak.”

İskandinav ülkeleri belirledikleri hedefler doğrultusunda kararlı bir şekilde ilerliyor. Daha önce de İsviçre vergi ödemelerini Bitcoin ile kabul edeceğini duyurmuştu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment