Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Bitcoin ve Kripto Para Firmaları İçin Ulusal Lisans Kapısı Açıyor

ABD Maliye Bakanı, yeni tür bankaların bir gün Bitcoin ya da diğer kripto paralar ile iş yapması fikrine açık olduklarını söyledi.

Perşembe günü ev sahipliğini ABD Merkez Bankası’nın yaptığı konferansta konuşan Keith Noreika, Bitcoin şirketlerinin FinTech patentine sahip olabilecekleri bir gelecek gördüğünü söyledi. Bu lisansın amacı devlet sınırları dışında yapılan start-up girişimlerini kolaylaştırmaktır.

Hala Bitcoin şirketlerinin ve geleneksel para aktarıcılarının ABD’nin 50 eyaletinde karmaşık bir düzen içinde uyumlu bir şekilde çalışması gerekmektedir.

Lisans başvurularına açık olduğunu söyleyen Noreika onaylanmaları konusunda temkinli olmaları gerektiğini de belirtti.

Katılımcılara:

“Gelip bu konuda konuşan insanların hiçbirine ters tepki vermem. Ama bu lisans konusu uzun bir süreci kapsıyor. Bir kere kapıya gelmiş olmak diğer taraftaki kapıdan çıkacaksın anlamına gelmiyor.” dedi

Bankalarla bir geçmişi olan avukat Noreika bu yıl mayıs ayında Başkan Trump tarafından kontrolör olarak atanmıştı. Geçiş döneminde, Thomas J. Curry’den FinTech tüzük önerisi dikkate alındı.

Merkez Bankası’nda ABD para birimini denetleme görevi üstlenen Noreika, yenilikçi fikirleri duymak istediğini belirtirken gelişmeye açık olduklarını da dile getirdi ve:

“Hükümet yetkilisi olarak bulunduğum görevde işim gereği bana sunulan fikirleri reddetme hakkımın olduğunu düşünmüyorum. Aynı şekilde hükümet menfaatleri için dilekçe verecek birine hayır demenin de benim görevim olduğunu düşünmüyorum.”

İhtiyatlı İyimserlik

Noreika yorumlarını, kripto paralar ve Blockchain teknolojisinin hiç bahsedilmediği panellerden birkaç saat sonra yaptı. Fakat konuşmadan hemen sonra konuyla ilgili üç araştırma makalesi sunulduğunda her şey değişecekti.

Noreika’nın ihtiyatlı iyimserliğini paylaşan bir diğer kişi Evangelos Benos’tu. Kendisi Büyük Britanya Merkez Bankası’nın kıdemli bir ekonomistidir. Benos geçen ay yayımlanan makalesinde “menkul kıymetler için dağıtılmış defter teknolojisi ekonomisi” bahsetti.

Benos konuşmasında dağıtılmış defter teknolojisinin faydaları hakkındaki iddiaları aktardı. Özetle, konseptin hayata geçirilmesinin başlangıçta maliyetli olabileceğini ancak platformların potansiyel ölçeklerinin muazzam olabileceğini belirtti ve:

“Maliyetleri oldukça az, neredeyse sıfır. Bu da ortalama fiyatların düşeceği anlamına geliyor. Aslında bu oldukça önemli bir nokta çünkü potansiyel olarak güvenli yerleşim ağı boyutuna ekonomik sınırlar getirilmemiş oluyor.”

“Elden Ele Sıcak Patates Oyunu”

Konu ile ilgili herkes bu kadar iyimser değil. Merkez Bankası’nın temsilcilerinden birinden gelen Bitcoin analizi piyasayı düşürme eğilimine sahip.

“Bir Bitcoin Fiyatının Hukuku” kitabının yazarı New York Merkez Bankası araştırma ve istatistik yardımcısı Asani Sarkar, kripto paraların sınırlarını başarılı bir şekilde gösteren veriler hakkında bilgi verdi.

Özellikle de bir kripto parayı diğeri ile değiştirmenin basit ve hızlı olmasına rağmen bu varlıkları geleneksel paraya çevirmek ekonomide risk oluşturuyor. Sarkar sonuç olarak kripto paralar ile işlem yapan bazı bankaların bunu yapmayı bıraktığını söyledi.

Geleneksek ekonomiye bağlı kalınabilmesi için kripto para şirketlerinin bir bankadan diğerine geçmesi gerektiğini kabul etmelerini belirtti ve:

“Bitcoin borsalarının yapmaya başladığı şey sıcak patates oyununu elden ele oynamaktır.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment