Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yeni Zelanda Merkez Bankası’ndan Dijital Para Açıklaması

Yeni Zelanda’daki Rezerv Bankası’nın başkan yardımcısı yeni bir konuşma yaptı ve banka destekli resmi bir dijital para oluşturma konusu hakkında yorumlarda bulundu. Ülkenin merkez bankası olarak işlev gören Rezerv Bankası’nın başkan yardımcısı, resmi bir dijital para fikrinin henüz “vaktinin gelmediğini” düşünüyor.

Altın Arayışı: Merkez banka destekli dijital para araştırmaları başlıklı konuşmasında dijital paralar hakkında yorumlarda bulunan Bascand, merkez bankasının bu alanda çalışmalar yaptığını söyledi. Bascand’ın söylemlerine göre ülkenin merkez bankası, olası bir dijital para projesinin halka ne kadar faydalı olabileceğine yönelik araştırmalar yürüttü.

Merkez bankası destekli bir dijital para oluşturulması durumunda insanların nakit paraya gerek olmadan da resmi bir para birimine erişim sağlayabileceklerini söyleyen Bascand, dijital parayı ülke geneline dağıtmanın banknota kıyasla çok daha kolay olduğunu çünkü işin içine ‘taşıma’ sürecinin girmediğini belirtti. Ancak böyle bir durumda da altyapıya fazladan masraf yapılması gerekeceğini söyleyen Bascand şöyle ekledi:

“Merkez bankası destekli bir dijital paranın ödeme sistemimizi geliştirip geliştiremeyeceği sorusuyla da ilgileniyoruz. Ortaya ne gibi bir dijital para koyulacağı, bu soru kapsamındaki artıları ve eksileri belirlerken büyük bir rol oynuyor. Merkezi şekilde yönetilen bir dijital para verimliliği arttırabilir ama bunu yaparken esnekliğimizden taviz verebiliriz. Şu aşamada Blockchain bazlı resmi bir dijital para ödeme sistemimizin verimliliğini azaltır.”

Merkez bankası olarak işlev gören bankanın ekonomiye ne gibi alanlarda katkıda bulunması gerektiğinden de bahseden Bascand, merkez bankasının şu anda en önemli görevlerinden birinin ekonomik istikrarı sağlamak olduğunu vurguladı. Bascand’a göre olası bir dijital para projesi ekonominin istikrarına zarar verebilir. Yetkiliye göre bu tarz bir dijital para projesi özellikle bu alanlarda ciddi riskler teşkil ediyor ve banka bu yüzden projeye en azından şu an için sıcak bakmıyor.

Bascand aynı zamanda ödeme sektörünün son derece dinamik olduğunu ve bankanın belli alanlarda gelişim yapmak adına yeni teknolojileri düzenli olarak takip ettiğini belirtti. Bankanın önemli görevlerinden birinin de ülkenin para birimini korumak ve insanların güvenini kazanmak olduğunu vurgulayan Bascand sözlerini şöyle sonlandırdı:

“İşin ucunda Yeni Zelanda’nın finans sistemi var. Bir dijital para oluşturulup oluşturulmayacağı sorusunu yanıtlamak için hala çok erken.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment