Bitcoin’in Neden Düştüğüyle İlgili Yeni Bir Araştırma Yapıldı
Bitcoin fiyatı herkesin bildiği üzere bir süredir düşüş halinde. Aralık ayında 20,000 $ sınırını görmeyi başaran Bitcoin bundan çok kısa süre önce 6,000 $ düzeyine gerilemişti. Bu düşüş bir süredir yaşanıyor ve herkesin merak ettiği şey düşüşün neyden kaynaklandığı. Piyasanın düşme sebebi olarak birkaç etmen gösterilebiliyor gösterilmesine ancak bu düşüşün ana sebebi nedir? Chainalysis bu sorunun cevabını bulmak için veri topladı ve bu verileri analiz etti.
Bitcoin ve Bitmeyen Düşüş
Chainalysis kripto para topluluğunda saygı duyulan bir araştırma ekibi. Ekipteki veri bilimcileri ve Blockchain analizcileri daha önce yaptıkları bir araştırmada Mt. Gox’tan çalınan kayıp Bitcoin’lerin nereye gittiklerini çözmeyi başarmışlardı. “Bitcoin Fiyatındaki Büyük Düşüş: Sebepleri ve Önündeki Yol” adı altında bir çalışma yayınlayan Chainalysis bu sefer Bitcoin fiyatının son üç aydaki durumunu inceledi.
Chainalysis tarafından yayınlanan rapora göre Bitcoin’de yaşanan büyük düşüş “piyasa hacmini hareketlendiren düzenleyici haberlerin, fiyatı arttıran olumlu piyasa algısının ve bağlantısı gittikçe güçlenen borsalar ve kripto paralar arasında sürü davranışına yol açan esasların eksikliğinin” bir sonucu. Peki bu ne demek? Raporda basitçe deniliyor ki hepimiz duygularıyla hareket eden sürü hayvanlarıyız ve sürüdeki biri korktuğunda hepimiz korkuyoruz.
Bitcoin’in Değeri Nedir?
Kripto paralarla ciddi şekilde uğraşan kişilerin bir türlü net bir cevap bulamadıkları bir soru var: 1 Bitcoin’in fiyatı tam olarak ne olmalıdır? Chainalysis bu soruya cevap bulmanın neden zor olduğunu şöyle açıklıyor: “Geleneksel piyasalarda yatırımcıların fiyat ve hacim dalgalanmalarını anlayabilmelerini sağlayan piyasa esasları bulunuyor. Kripto para dünyası, fiyatlardaki devasa dalgalanmaları anlamak için hala doğru esasları bulmaya çalışıyor.” Raporda aynı zamanda “ticaret hacimlerinin düzenleme haberlerine, fiyatın ise piyasa algısına göre dalgalandığı” belirtiliyor.
Bitcoin’in 2017 yılında yaşadığı dalgalanmaları takip ettiyseniz Bitcoin’in düzenleme haberlerine ne kadar duyarlı olduğunu fark etmişsinizdir. Mesela Çin kripto para sektörüne epey katı yaptırımlar uyguladığında Bitcoin fiyatı ciddi bir düşüş yaşamış ancak birkaç hafta sonra kendini toparlamayı başarmıştı. Ülkelerin kripto para piyasasını olumsuz yönde düzenleyeceklerine dair çıkan haberler fiyatın düşmesine yol açıyor, evet. Ancak Chainalysis, aslında ‘olumlu’ olarak gözüken şeylerin de olumsuz olabileceğini söylüyor. 2017’nin sonlarına doğru Bitcoin artık iyice popüler olmuştu ve herkesin ilgisini çekiyordu. Google’da ‘Bitcoin’ için yapılan aramalar Bitcoin fiyatından hızlı artıyordu ve Chainalysis’e göre Bitcoin, yaşanan bu ani artışı kaldıramadı ve bazı yüklerden kurtulmak zorunda kaldı.
“Hisse piyasasında en az %10 oranında düşüşe fiyat düzeltmesi, %30’dan fazla düşüşe ise ‘bear’ (düşüşe eğilimli piyasa) piyasa denir. 17 Aralık ve 6 Şubat arasında Bitcoin fiyatı %70 oranında düştü.”
Çıkarılacak Dersler
Chainalysis tarafından yapılan araştırmada deniliyor ki düzenleme haberleri ve insanların duyguları piyasada hareketliliğe sebep oluyor. Bunu zaten biliyoruz. Ama raporda bazı ilginç şeyler de yer alıyor. Mesela deniliyor ki en büyük kripto para borsalarındaki ticaret hacimleri, 2017’nin geneline kıyasla Aralık ve Ocak ayında çok daha bağlantılı hale geldi. Yani A borsasında olan şey neredeyse anlık olarak B borsasında da etkisini gösteriyor. Eğer bir ‘balina’ A borsasında sahip olduğu yüklü miktardaki BTC’yi satarsa –mesela Mt. Gox’un 400 milyon $ satması– A ve B borsasını kullanan diğer yatırımcılar da korkup BTC satmaya başlıyorlar. Bu da bilinen bir durumdu ancak Chainalysis tarafından yapılan araştırmayla bu durumun Aralık ve Ocak ayında çok daha yoğun halde yaşandığını görmüş oluyoruz.
Kripto paralar birbirleriyle çok daha bağlantılı haldeler (kaynak: news.bitcoin.com)
Bitcoin ‘çılgınlığı’ Aralık ayında artık zirveye çıkmıştı ve kripto para borsaları “Bitcoin akımına” maruz kalıyorlardı. Yatırımcılar Bitcoin çekmiyor, satıyorlardı. Chainalysis’e göre “bunun bir sonucu olarak arz, talebe kıyasla çok daha hızlı artıyordu ve yüksek fiyatlar artık korunamaz hale geldiler.” Yayınlanan raporda altkoin fiyatlarının da “Bitcoin fiyatlarıyla gittikçe daha bağlantılı hale geldiklerine” yönelik kanıtlar sunuluyor. Piyasada şu an eskiye kıyasla çok daha fazla altkoin ve token olabilir ama bazı şeyler değişmiyor: Bitcoin’e olan, herkese oluyor.