Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ukrayna Kripto Para Madenciliğini Yasallaştırıyor

Kiev hükümeti kripto para madenciliğini yasallaştırmak adına sağlam adımlar attı.

Ukrayna’nın Ekonomi Bakanı birkaç bakanlığı, ajansı ve Ulusal Bankayı, madenciliği devlette ekonomik bir faaliyet olarak tanımlamak adına gerekli evrakları tamamlamaları için görevlendirdi.

Kripto Topluluğundaki Baskı Azalıyor

Ukrayna’nın yasa koyucusu kripto paralar hakkında yeni yasalar çıkarmakta pek acele etmiyor, fakat Kiev’deki yönetici güç meseleyi kendi ellerine aldı. Perşembe günü yapılan bir toplantıda, Ekonomik Gelişme Bakanı Stepan Kubiev, birkaç kurumu ve departmanı daha gerekli işlemleri yapmaları için görevlendirdi.

E-devletten ve Ukrayna istatistik kurumundan sorumlu olan ekonomi, finans, adalet, ve enerji bakanlıkları, bu kaydı değiştirmek için dosya hazırlıyor. Ukrayna Ulusal Bankası (NBU) ve Güvenlik Hizmetleri (SBU) da bu göreve katılmaları için çağırıldı. Kubiev bir basın toplantısında:

“Kripto para madenciliği sektörünü de klasifikatöre ekleyerek onu ekonominin gölgesinden çıkaracağız ve daha fazla bütçe geliri elde edeceğiz.”

dedi.

Ekonomik Gelişme Bakanı madencilik sektörünün yasallaştırılmasının Ukrayna’daki nitelikli IT görevlilerinin çıkışını azaltabileceğine parmak bastı. Stepan Kubiev bu düzenlemenin ülkedeki kripto topluluğu üzerindeki baskıyı da azaltacağını söyledi.

Rada Hükümetin Gerisinde Kaldı

Ekonomi Bakanlığının bu girişimi ülkede kriptoyla alakalı faaliyetlerin yasallaştırılması adına atılan ilk adım da değil. Kripto paralar Ocak ayında yapılan bir siber güvenlik toplantısında yine tartışma konusu olmuştu. Ulusal Güvenlik Konseyi sanal paraların sirkülasyonunu ve kripto para işlemlerinin vergilendirilmesini ilgilendiren konularda düzenleme yapmak için bir çalışma grubu ayarladı.

Ukrayna Siber Polis Birimi de kripto paraları yasallaştırmak veya yasaklamak için devlet kurumlarını çağırdı. Ülkenin adalet bakanı Pavel Petrenko, bitcoin gibi kripto paraların yasal alana getirilmesi gerektiğini söyledi. Devlet Mali İzleme Servisi de kripto paralar konusundaki resmi pozisyonunu belirtmişti.

Ancak Ukrayna parlamentosu, bu yeni düzenlemeyle ilişkin hiçbir belirgin adım atmadı. Ekim ayından beri Verkhovna Rada‘ya üç adet taslak sunuldu. Bunlardan ilki kripto paraları hizmetler ve değerler karşılığında takas edilebilecek varlık olarak tanımlıyordu. İkincisi kripto paraların finansal varlıklar olduğunu söylüyordu. Üçüncüsü ise ek fatura, vergi kanunu kripto ticareti ve madencilikten edilen kar ve gelirler için vergi muafiyetleri getirecek şekilde değiştirilmesini söylüyordu. Şubat ayında yayınlanan bazı raporlara göre Ukraynalı yasamacılar, kripto madenciliğini ve kripto parayı yeni yasamada ayırabilirler.

Ukrayna yasama meclisinin web sitesindeki en son açıklamaya göre, Finans Bakanı Olexan Danilyuk’un, Finans ve Bankacılık Komitesi üyeleriyle kripto para düzenleme ve uyarma faturalarını tartışması bekleniyordu. Duruşma 7 Şubat’ta duyuruldu, fakat ondan sonra hiçbir detay verilmedi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment