Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’in Yeni Varlık Sınıfı Olduğu Yıl: 2017

Yazı Bitwise Varlık Yönetimi kurucusu ve CEO’su Hunter Horsley’e aittir.

2017 yılı kripto para varlıkları için bir dönüm noktası oldu.

Toplam piyasa hacmi Ocak ayındaki 15 milyar $’dan yıl sonunda 600 milyar $’a kadar yükseldi. Bu süreçte kolaylıkla görmezden gelinebilecek bir şey olmaktan çıkıp yok saymanın oldukça zor olduğu bir şey haline dönüşen kripto paralar başka bir eşiği daha geçmiş oldu.

Fiyatlarda yaşanan yüzde birkaç binlik artışlar Mayıs ayından beri 1 milyar $’dan fazla ticaret hacmiyle birlikte geldi. Bu artışlar diğer varlıklara da sıçradı ve yüksek değişkenliklere rağmen olumlu oranlar getirdi. Tüm bunların da piyasaya perakende ve kurumsal çapta yeni yatırımcılar getirmesi şaşırtıcı değil.

Yeni yatırımcıların tipleri geniş yelpazeye yayılıyor: teknoloji meraklısı gençler, birikimleri ile yatırım yapmak isteyen meşgul anneler, merkezi kurumlardan kaçan kişiler, varlıklı profesyoneller, gözü açık aile ofisleri, müşterileri temsil eden finans danışmanları ve hatta nitelikli hedge fonları ve kurumları. İnsanlar elde edilen karları, medyada çıkan haberleri ve yeni milyonerlerin hikayelerini takip ediyorlar.

İnsanların ilgisini başka şeyler de çekiyor. Bitcoin‘in güvenlik konusundaki sekiz yıllık geçmişi, protokollerde yapılan teknik gelişmeler ve kripto para varlıkları üzerinde çalışan şirketlerin dahil olduğu ekosistemin oluşması gibi.

Emin olmak gerekiyor ki kripto para varlıkları hala daha hayatlarının genç, ham ve gelişimde olma aşamasındalar.

Ama bu sene bir dönüm noktasıyla. Yeni yıla ilerlerken ve 2017 yılını düşünürken bence bu yılı kripto para varlıklarının resmi olarak farklı fırsatlara ve zorluklara sahip popüler bir varlık sınıfı haline geldiği yıl olarak anımsayacağız.

Bölünme

Yeni pay sahipleri yatırım yapmayı düşünürken bu durum günümüzde piyasaya erişmenin zorluklarını gün yüzüne çıkardı. 2017 yılı kripto para varlıkları için devasa büyümelerin yaşandığı yıl oldu ancak beraberinde karmaşıklık ve bölünme de arttı.

Bölünme büyük bir olay. 2009’da tanıtıldığından bu yana Bitcoin kripto para varlıklarının toplam piyasa hacminin her zaman %85’ine sahip oldu. Bu seneye dek. Mayıs itibariyle Bitcoin’in payı %50’ye kadar düştü. Değer kaybettiği için değil -bu yıl %1,000’den fazla büyüdü- diğer varlıklar kayda değer boyutlara ulaştığı için düştü.

Şuanda piyasa hacmi 5 milyar $’dan fazla olan 10’dan fazla kripto para bulunuyor. Bunlardan bazıları Bitcoin ile rekabet ederken diğerleri kendi topluluklarıyla, iştirakçileri ile, savunucuları ve eleştirmenleri ile farklı şeyler yapmaya çalışıyor.

Yani yatırımcıların sektörü anlamak için epey fazla araştırma yapmaları gerekiyr.

Bu yıldan önce yatırım yapmak isteyen ve kripto paraları tercih eden biri gidip direkt Bitcoin alabilirdi. Ancak günümüzde direkt olarak kazanan atı seçmek yerine bir varlık sınıfı üzerinden iddiaya girmek için bir portföy oluşturup bunu aktif olarak yönetmelisiniz çünkü işler değişiyor.

Bir yatırımcı hangi varlıkları hangi payda tutmalı, bunları nereden satın alabilir, takip etmek için hangi bilgilere ihtiyaç duyar? Bunların hepsi sektöre yeni dahil olan veya olmak isteyen kişilerin kafasındaki sorular.

Karışıklık

Kripto para sektörünün karışıklığı bu yıl inanılmaz şekilde artarak oldukça yoğun hale geldi.

Farklı koinlerin farklı kullanım alanları var: bazı koinler altın gibi değer saklama aracı olmaya odaklı, bazıları özel işlemlere, bazıları hızlı işlemlere vesaire. Kripto para varlıklarının değerini analiz etmek için gereken temel metotlar hala daha belli değil ya da yeteri kadar geliştirilmedi ve kripto paralara yaklaşım tarzı, koinin yapısına göre değişiyor.

Ayrıca borsalar, medyadaki kamu figürleri, bilgi paylaşım siteleri ve cüzdanlar gibi üçüncü tarafların güvenilirliğini de gözden geçirmek zorundasınız. (Evet Koin Bülteni de dahil…)

Bunlar yanında sıklıkla ve kısmen aniden ortaya çıkan hard forklardan, bedava koinlerden, yasal düzenleme haberlerinden (hem yurt içi hem yurt dışı), ortaklıklardan, borsalara eklenen koinlerden, algoritma değişiklerinden ve güvenlik zayıflıklarından haberdar olmak için de tetikte olmalısınız. (Tabii bunları Koin Bülteni ile takip edebilirsiniz)

Tüm bunların takibini yapmak hem riskli hem de çok fazla çaba gerektiriyor.

Kripto para destekçilerinin çoğu bu detayları profesyonel veya tutku sebebiyle takip etse de birçok kişi için bunlar bir engel.

Getiriler

Bunlar bir çözüm olmadığı anlamına gelmiyor. Bu ilgilerin ve engellerin birleşimine cevap olarak 2017 yılı bu karmaşıklıkları yok etmeyi hedefleyen yeni yatırım araçları ve hizmetleri için eşsiz bir yıl oldu.

Oluşan bu yeni yatırım araçları her türlü şeyi yaptı: kripto para varlığı hedge fonlarını, vadeli işlemlerini, tek koin yatırım fonlarını, pasif indeks fonları, fonların fonlarını aktif olarak yönettiler. Bazı taraflar kripto para varlığı harici fonların kripto para almasına ve depolamasına yardımcı olmaya çalışıyor. Pek çok cüzdan ve borsa da artık fazladan koin ticareti yapmaya olanak tanıyor.

Ama tüm bunların yanında 2017 yılı kripto para varlığı hedge fonlarının aktif olarak yönetildiği yıl oldu.

Morgan Stanley Research, 2016 yılında yalnızca 11 adetken bu yıl 84’ten fazla yeni fon kurulduğunu ve bu fonların 2 milyar $ sermaye yönettiğini tahmin ediyor. Bazı kripto para hedge fonları ICOlara, bazıları aktif ticarete, bazıları ise uzun vadeye odaklı. İşin özünde bu fonların hepsi kripto paraları yaymaya ve sektördeki karmaşıklığı yok etmeye çalışıyor.

Aktif kripto para hedge fonlarının durumunu takip eden HFT Cryptocurrency Index’e göre bu fonlar Kasım ayı itibariyle işlem ücretleri hariç ortalama %1,600 kar getirtti.

2018 yılına doğru bakıldığında eğer kripto paralara olan talep devam ederse bu sayılarda ve yatırımcılar için hem zorlukları çözen hem de kripto para sektötüne dahil olan araç ile hizmet farklılıklarında artış görmeye devam edeceğiz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment