Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Filipinler Bitcoin’e Düzenlemeler Getirmeyi Planlıyor

Filipinler merkez bankası Bankgo Central ng Pilipinas (BSP) ülkedeki kripto para birimlerini ve diğer dijital mal varlıklarını düzenleme altına almayı planlamasından ötürü Bitcoin‘deki gelişmeleri yakından takip ediyor.

Genel müdür yardımcısı Chichi Fonacier‘e göre merkez bankası kripto para birimlerini düzenlemeyi amaçlayan bir takım düzenlemeleri yürürlüğe koyacak. Bunu yapmaları için ülkede bulunan kripto para birimleri ve borsaları ile ilgilenen şirketler ile iş birliği yapmaları gerekecek. Ek olarak menkul değerler ve döviz komisyonu ile birlikte çalışarak planlarının gerçekleştiğinden emin olacaklar.

Diğer Kripto Para Borsaları’da Merkez Bankasından Onay Bekliyor

Her ne kadar kripto para birimlerini düzenleme planları olsada, Filipinler Merkez Bankası 2017 yılı içerisinde iki kripto para birimi borsasına yasal olarak izin verdi. Şuanda ise ülkede yasal olarak çalışma izni almak için bekleyen onlarca Bitcoin borsası mevcut.

Henüz daha Filipinler Merkez Bankası Bitcoin kullanımının yasaklanması ve yasallaştırılması hakkında resmi bir açıklama yapmasa da Filipinler Merkez Bankasının  merkezi bilişim teknolojileri uzmanı Melchor Plabasan BTC’nin bir tür para birimi olarak kullanılmasını desteklemediklerini şu sözleri ile ifade etti:

“Sanal para birimlerini bir tür para birimi olarak desteklemiyoruz çünkü gerçek bir para birimi değiller.”

Filipinler Merkez Bankasına göre dijital para endüstrisi bazı insanlara kara para aklama ve teröre finansal kaynak sağlama gibi illegal işlerde kullanmak üzere fayda sağlıyor.

Açık Görüşlülüklerini Koruyorlar

Bitcoin ve borsaları düzenlemeye yönelik hareketinden ötürü Filipinler merkez bankası bu konuda açık görüşlü olduğunu göstermiş oluyor ve birçok insanda bunun mantıklı bir adım olduğunu düşünüyor. Buna rağmen dijital para birimlerinin bir merkezinin olmaması yetkililerin yönetebileceği kısmı sadece dijital para birimleri ile çalışan şirketlere ve borsalara düzenleme getirmek ile sınırlıyor.

Plabasan’a göre:

“Biz Bitcoin ve sanal para birimlerini sadece havale ve ödeme gibi finansal işlemlerde kullanıldığı zamanlarda düzenlemeye tabi tutuyoruz.”

Açıklamasının devamında ise konu dijital para birimlerinin düzenlenmesine gelince ülkenin veya Filipinler merkez bankasının herhangi bir düzenlemede bulunamayacağını belirtiyor.

Plabasan pazarda bulunan saadet zincirlerine ve özellikle ICO‘ları kullanarak masum yatırımcıları dolandırmaya çalışanlar konusunda da uyarılarda bulundu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment