Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Yükselirken Dolar En Kötü Yıllarından Birini Yaşadı

ABD Doları 2003’ten bu yana kaydedilmiş en büyük yıllık düşüşü yaşıyor ve doların 2017 yılını Çin Yuan’ı ve Japon Yen’i gibi diğer büyük para birimlerine karşı üç-aylık dip ile bitireceği öngörülüyor.

Devlet ile Para İşlerini Ayırmak

Dolar için durumlar oldukça nahoş görünse de 220 milyar $’lık piyasa hacmine sahip ve en büyük dijital para olan Bitcoin seneyi değerinde gördüğü toplamda %1,234’lük büyümeyle Ripple, Litecoin ve Dash gibi diğer kripto paraların ardından en karlı kripto para olarak bitirme yolunda ilerliyor.

EverBank’in Dünya Piyasaları başkanı olan Chris Gaffney gibi bazı analistler Reuters’a yaptıkları açıklamalarda dolar değerinin 2018 boyunca düşmeye devam edeceğini ve kısa vadede iyileşmeye dair belirti olmadığını söylediler:

“Dolar 2018’de daha çok pruva rüzgarıyla karşılaşacak. Pedalden gaz çekme işini FED tek başına yapmayacak.”

Exante Data CEO’su olan Jens Nordvig CNBC’ye verdiği demeçte değerde yaşanan böylesine büyük bir kayıptan sonra pek çok analistin ufukta iyileşme görmesinin normal olduğunu ancak bu sefer pek çok analistin ABD Doları konusunda çok olumlu düşünmediğini söyledi.

Küresel ekonomide yaşanan devasa büyümeye ve Çin gibi önemli faktörlere değinen Nordvig şu yorumda bulundu:

“Dolar hakkında olumsuz düşüncelerimiz var ki faiz oranlarının oldukça hızlı yükseleceği düşünülünce bu sıra dışı bir durum. Ocak ayından önce çok güçlü hale geldi ve küresel büyümenin çok güçlü olması da bir faktör.”

Uzun süredir kripto para yatırımcısı olan bazı araştırmacılar kripto paraların yeni bir varlık sınıfı olarak ortaya çıkmasının Dünya genelindeki devlet paralarının yaşadığı düşüşte bir etkisi olduğuna inanıyorlar. Çünkü kripto paralar devlet ile para işlerini ayırıyor.

Hükûmetler onlarca yıldır para sistemi üzerinde mutlak egemenliğe sahip oldu. Hele hele konu devletin kendi parası olunca hükûmetlerin kontrolü ve egemenliği iyice artıyor çünkü o paranın arzını kontrol edebiliyorlar.

Kasım ayında ShapeShift CEO’su Erik Voorhees Bitcoin’in piyasa değeri, kullanıcı tabanı ve kullanıcı hareketliliği konularında büyüme yaşıyor ve yaşamaya devam edecek olmasını Bitcoin’in merkezsiz bir para birimi ve değer saklama aracı olarak devletler tarafından yönetilen ekonomi sistemine bir alternatif sağlıyor olmasına bağladı. Voorhees:

“Bitcoin neden büyümeye devam ediyor? Çünkü artık devlet ile para işlerini ayırma vakti.”

Yukarıdaki açıklamaya biraz eleştirel bakış katmak adına Voorhees Bitcoin ve kripto para piyasasında yaşanan kısa-vadeli fiyat balonlarının aç gözlülükten kaynaklandığını da vurguladı. Ancak Voorhees uzun vadeli fiyat artışlarının devletten bağımsız ekonomi sistemine olan talepten kaynaklandığını belirtti. Voorhees:

“Kısa vadeli fiyat balonları tamamen spekülasyon ibaret, katılıyorum. Ama değerde ve fiyattaki uzun vadeli artış devlet-harici ekonominin temel faydasından kaynaklanıyor.”

En Önemli Grafik

Bu ayın başlarında Zerohedge, “Dünya’daki En Önemli Grafik” ismiyle bir grafik yayınladı. Bu grafik ABD Hazinesinin 1987’den bu yana yaşadığı değer düşüşünü gösteriyor. 2014 yılını saymazsak Bitcoin kurulduğu yıldan bu yana devamlı olarak büyüme yaşarken ABD Hazinesi 30 yıldan uzun süredir düşüş halinde.

UST

Bunun sonucu olarak da analistler geleneksel ekonomi sektöründeki uzun vadeli balonları gözden geçirmeye başladılar. Analistler aynı zamanda onlarca yıldır düşüş halinde olan geleneksel varlıklar bulunuyorken ve belki de asıl balonlar bunlarken Bitcoin gibi yeni oluşan bir varlığı balon olarak tanımlamak ne kadar doğru sorusunu soruyorlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • Rackyt
    Posted 31 Aralık 2017 - 16:21 16:21

    Selam sizinde sisteminiz çöktü galiba. ETH hep 8tl yada 9tl gösteriyor. Özellikle whatsaap grupları konusunda bir adım atmanızı bekliyoruz. 4oda var ama çoğunda hep aynı kişiler üye. Birçok kişi 4odaya birden üye olmuş. Buna bir kısıtlama getirirseniz bu sayede daha çok kişi faydalanır. Admine yazdığımız yazılardan dönüş olmuyor bazen hakaret edenler atılmıyor

Leave a comment