Ethereum 2.0 Yaratıcısı Tarafından Tanıtıldı
Ethereum’un arkasındaki isim Vitalik Buterin Tayvan’da gerçekleştirilen Beyond Block Taipei 2017 konferansında Ethereum 2.0 güncellemesinin detaylarını verdi. Hazırlanan yol haritasına göre VISA seviyesinde bir ölçeklenebilirlik (saniyede 24,000 transfer) değerine önümüzdeki 3 ila 5 yıl arasında ulaşmak mümkün.
Aslında Buterin ve diğer geliştiriciler yapılacak güncelleme üzerindeki bazı detayları Meksika’da düzenlenen Devcon3 sırasında paylaşmışlardı. Verilen yeni detaylarsa çok daha ilgi çekici denilebilir. Buterin Beyond Block konferansındaki konuşmasını Çin’in Ethereum’u olarak adlandırılan NEO’ya gönderme yaparak şu sözlerle açmıştı:
“Ethereum’un en büyük rakibi yine Ethereum, Çin’in Ethereum’u yine Ethereum, Tayvan’ın Ethereum’u yine Ethereum… 2.0.”
Kendisi Ethereum’da yaşanan sorunları anlatırken oldukça açık konuştu. Gizlilik, fikir birliğinin sabit kalması, akıllı sözleşmelerin güvenirliği ve tabii ki ölçeklenebilirlik, açıklanan sorunlardan en önemli olanları.
Bahsedilen ilk üç sorun için Buterin halihazırda birkaç çözüm üzerinde çalışıldığını söyledi. Transferlerin gizliliğini düzeltmek için Byzantium hardfork’unda Zcash’te de kullanılan zk-SNARKs teknolojisi Ethereum ağına entegre edilmişti. Geliştiriciler arasındaki “fikir birliğinin” sağlanması içinse Casper projesi geliştirilmeye devam ediliyor. Casper’ın hedefi ise ağda şu anda kullanılan Proof-of-Work, yani Emek Kanıtı protokolünün Proof-of-Stake adlı Varlık Kanıtı protokolüyle değiştirilmesi. Buterin bu fikir birliği protokolünün değişmesinin Ethereum’a gelecekte yapılacak geliştirmeler için çok önemli olduğunu söylemişti. Akıllı sözleşmelerin güvenilirliği ise Viper teknolojisi ve resmi bir onay süreci ile sağlanacak.
Bunların yanında en önemli sorun, Ethereum sisteminin ölçeklenebilirliği. Vitalik bir ağda en zor şeyin 3 önemli noktanın aynı anda sağlanması olduğunu söylemişti; merkezi olmayan bir ağ, bu ağın ölçeklenebilirliği ve güvenliğin sağlanması. Bu maddelerden ikisinin desteklendiği sistemler yaratmak pek bir soruna yol açmıyor, ancak üçünün de aynı anda sağlanması geliştiriciler için aşılması gereken büyük bir problem.
Sharding İşlemi
Buterin’e göre Ethereum, ağdaki node’lara ihtiyaç duymadan saniyede binlerce transfer kapasitesine ulaşacak. Kendisi bunun çözümünü ‘sharding’ yani kırma işlemi olarak adlandırıyor. Sharding işlemiyle Ethereum, kendi kurallarını belirleyen birden fazla ağ oluşturabilir, ancak aynı zamanda en ön planda olan ağ yine Ethereum ağı olarak kalacak.
“Ben genelde ‘sharding’ işlemini şöyle tanımlıyorum. Çok basit bir yolla anlatmak gerekirse oluşturduğunuz Blockchain’e hiçbir şekilde dokunulmuyor, ancak bunun yanında yüzlerce farklı evren oluşturuluyor, üstelik bu evrenlerin hepsinin işlevi farklı oluyor.”
“Yani bir evrende hesap bilgileri saklanırken diğerinde akıllı sözleşmeler yer alıyor. Başka bir evrende de bakiye transferleri gerçekleştiriliyor, siz bir adrese para gönderdiğinizde bu olaydan sadece o evrendeki maddeler etkileniyor.”
Yol haritasında açıklanan bütün güncellemelerin yapılması yaklaşık 3 ile 5 yıl arasında bir zaman alacak. Ancak görünüşe bakılırsa güncellemelerden bazıları şimdiden şekil almaya başlamış bile. Bu da kullanıcıların entegrasyon hızındaki endişelerini giderecek nitelikte.
Bu arada Ethereum’un fiyatı hakkında da bilgi vermekte fayda var, zira bu hafta art arda yeni rekorlar kırılmış bulunuyor. Ethereum tarihindeki en yüksek fiyat geçen hafta 490$’ı geçtiğinde görüldü. Şimdiki piyasa trendlerine bakarsak altkoinin 500$ seviyesine yakında ulaşacağını söylemek mümkün. Ethereum 500$’a ulaşırken, Bitcoin de yıl sonundaki 10,000$ hedefine daha erken varacak gibi görünüyor.
Kaynak: Finance Mandates