Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Yatırımcıların Sığınağı Olabilir

Bitcoin iki haftadır art arda birden fazla rekor kırdı. Bunun üzerine bir uzman tarafından yapılan bir açıklamaya göre kurumsal yatırımcılar kripto paraları gelecekte bir sığınak olarak kullanabilir.

Geçtiğimiz ay belki de ilk defa kripto paralar üzerinde kötü sözlerden çok iyi yönde açıklamalar vardı. Bu açıklamaları yapanların başındaysa efsane yatırımcı Ronnie Moas ve 2018’de yeni rekorlar öngören Max Keiser geliyor desek yanlış olmaz. Russia Today’e konuşan eToro analisti Mikhail Mashchenko, finansal kuruluşların global piyasalarda hisse marketlerinin çökmesi durumunda kripto paralara bakabileceğini söyledi.

“Bitcoin için gelen talepler her gün büyürken marketin kırılganlığı (volatilite) azalıyor. Bununla birlikte, Bitcoin’i güvenli bir liman gibi gören profesyonel yatırımcıların sayısı gün geçtikçe artıyor.”

Yaşanan En Uzun İkinci Yukarı Eğilimli Hisse Senedi Marketi

Uluslararası finans dergisi Fortune’a göre şimdiki hisse senedi piyasalarının yukarı eğilimli hareketleri, 104 ay ile hisse senedi tarihindeki en uzun ikinci rekor. En uzun birinci yukarı eğilimli market ise 2000 yılında 113 aylık bir yükselişin ardından bitmişti. Günümüzdeki hisse senedi piyasalarının olması gerektiğinden daha uzun süredir yukarı çıktığını düşünen Wall Street yatırımcıları, durumun eninde sonunda tersine döneceğini düşündükleri için hazırlık yapmaya başlamışlar bile. Eğer Mashchenko’nun açıklaması doğruysa bu hazırlıkların büyük bir kısmını Bitcoin bazlı stratejiler oluşturuyor olabilir.

Finans Dünyası Değişim İçinde

Halka açık finans sektörünün kripto paralarla her gün daha çok ilgilenmeye başladığını varsayarsak Maschenko’nun açıklamaları kulağa oldukça mantıklı geliyor. Geçen hafta ABD’nin en büyük bankaları ve finans hizmetleri şirketlerinden biri olan JPMorgan Chase Bitcoin ön ödemeli sözleşmelerini (futures) CME’de kullanıma sunacağını açıklamıştı. Bu hareketi daha da ironik kılan bir olay var; Şirketin CEO’su Jamie Dimon sadece birkaç ay önce Bitcoin’in dolandırıcılık olduğunu söylemişti.

LedgerX ve Revolut adlı online bankacılık hizmetleri ve borsa operatörleri de Bitcoin desteğini yakında ekleyecek. Hatta LedgerX, geçmişte Bitcoin’den fazlasını isteyen kullanıcıları da çeşitli altkoinlerin geleceği yönündeki açıklamalarla mutlu etmişti.

“LedgerX ilk uzun dönem Bitcoin işlemlerini kullanıma sundu. İşlemlerin son kullanım tarihi ise 28 Aralık 2018. Önümüzdeki aylarda Bitcoin’in daha da ‘evcilleştirileceğini’ söyleyebiliriz, zira Chicago Boards Options Exchange (CBOE) ve CME gibi borsalar da yakında çeşitli Bitcoin alım satım opsiyonlarını kullanıma sunacak.”

Büyük Yatırımcılar Yolda

Kurumsal kişiliklerin büyük miktardaki yatırımları kripto para marketlerine girdiği zaman Bitcoin için inanılmaz seviyelerdeki öngörüler bir gerçeğe görüşebilir. Ancak Mashchenko’nun kendi öngörüsü oldukça muhafazakar sayılırdı. Kendisi 2017’nin sonunda Bitcoin fiyatının 10,000$ olacağını söyledi, bunun da koinin değerinden değil kullanıcıların duygularından kaynaklı olacağını ekledi.

“Bitcoin’in fiyatının bir ay içinde 10,000$ olduğunu görmemiz mümkün. Ancak bu kadar büyük bir yükseliş temel faktörlerden değil, yatırımcıların duygularından dolayı gerçekleşirdi. Yani kripto paranın büyümesi bundan sonra yatırımcıların coşkunluğundan çok daha geçerli nedenler gerektirecek.”

Geçen hafta 8000$ seviyesini geçen Bitcoin, sadece birkaç gün içinde 1000$ daha yükselerek Şükran Günü’nden sonraki haftasonunda 9000$’a ulaşmıştı. Bu haberi yazdığımızdaysa Bitcoin’in fiyatı tam 9700$… Bu da Mashchenko’nun öngörüsünden sadece 300$ aşağısı demek. Hafta yeni başlıyor, kim bilir belki de haftasonundan önce 10,000$’ı “görmemiz mümkün olabilir.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment