Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin mi, Bitcoin Cash mi? Ronnie Moas: “İkisi de”

Bitcoin ve Bitcoin Cash arasındaki ilişki 1 Ağustos’tan beri sallantılı geçmekte. İkisine de farklı gruplar tarafından verilen destek çok güçlü, ancak yine her ikisinin de birçok karşıtı var.

Ancak yatırım açısından bakacak olursak, Standpoint Research adlı araştırma şirketinin kurucusu Ronnie Moas, bütün bu tartışmaların önemsiz olduğunu düşünüyor. Ünlü yatırım danışmanı Moas, kripto para alanında yatırım yapan herkesin Bitcoin’in dışındaki opsiyonlara da bakması gerektiğini söylüyor.

Sepetteki Yumurtalar

Bitcoin’cilerin ve Bitcoin Cash’cilerin verdiği savaş herkes tarafından bilindiği gibi çok kızgın geçiyor. Her ikisinin de destek sebebi olan birçok nokta var, ancak bunlar sadece kripto paraların fonksiyonu üzerine yapılan tartışmalar. Eğer konu yatırıma gelirse, herhangi birini seçmeye hiç de gerek yok. Ronnie Moas’ın verdiği bir röportajda dediğine göre, insanlar birden fazla koine yatırım yapmalı.

“Kripto para piyasasındaki bütün paranızı Bitcoin’e koymayın. En az bir düzine farklı koine yatırım yapmalısınız. 1000’den fazla farklı koin var, ancak siz en baştaki 50 tanesine odaklanın.”

Moas’ın önerisi çok basit ve saçma gibi gelebilir, ancak çoğu insan yatırımlarını bunun tam tersi bir stratejiyle değerlendiriyor. Hatta Moas yatırımın çeşitliliği ilkesine o kadar bağlı ki Bitcoin, Bitcoin Cash ve Bitcoin Gold’un yatırımdan getireceği değeri hesaplarken hepsini bir sayıyor. Kendisi yatırımda çeşitliliğin faydalarını şöyle anlatıyor:

“Ben Bitcoin’in gelecekteki hedef fiyatını hesaplarken Bitcoin Gold ve Bitcoin Cash’i de hesaba katıyorum. Yani bunu başka bir şekilde anlatmak gerekirse, Bitcoin’in piyasa değeri yarın 50 milyar $ düşse, Bitcoin Cash’ınki de 50 milyar $ yükselse, benim açımdan hiçbir fark olmaz.”

“Bu dediğim olay aslında birkaç hafta önce yaşandı. Bitcoin %20 düşmüştü, ancak Bitcoin Cash %100’den daha fazla bir oranla yükselmişti.”

Bitcoin Her Zaman Kral Kalmayabilir

Kullanıcılar arasındaki yaygın inanış, Bitcoin’in durdurulamaz olduğu ve hiçbir kripto para tarafından yakalanamayacağı. Ancak bu iddiayı öne sürmek oldukça bilinçsizce yapılan bir hareket. Moas verdiği röportajın devamında her koinin gidici olabileceğini ekliyor.

“Yatırımcılığın en temel ilkelerinden biri, yumurtaları aynı sepete koymamaktır. Örneğin sosyal paylaşım platformu Myspace çok büyüktü, ancak bir gün Facebook geldi ve yerini kapıverdi. Ben yatırımın çeşitliliğinin çok önemli olduğuna inanıyorum. Wall Street’te bir söylem vardır: ‘Aç gözlü olmayın. Domular hep yemek ister, ancak çok şişmanlarlarsa kesilirler.’”

“Eğer Bitcoin düşerse yatırımınızı birkaç farklı koinde değerlendirin. Bitcoin yükselse bile asla en hızlı yükselen ilk 20 koin listesine giremeyecek. Coinmarketcap’a bakacak olursanız, bir haftada %40 yükselen koinler var, bunlar Bitcoin’e toz yutturuyorlar. Eğer kendinizi olası bir Bitcoin çöküşünden korursanız, ilk 50’deki koinlerin yükselişini yakalama imkanına sahip olabilirsiniz.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment