Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japonya Bankası: “Dijital Paralar Fiziksel Paraların Yerini Almayacak”

2017’nin son 2 çeyreğinde kripto paralar üzerindeki coşku artmış olsa da finans sektörünü kökten değiştirmek düşünüldüğü kadar kolay olmayabilir. Geçtiğimiz Çarşamba günü, Japonya Bankası’ndaki üst düzey bir isim kripto paralardan beklenenlerin hemen gerçekleşmeyeceğini söyledi.

Roma bir günde inşa edilmemişti, görünüşe göre Tokyo da aynı durumda… 22 Kasım’da Japonya Bankası (Bank of Japan) Ödeme ve Anlaşma Sistemleri Bölümü başkanı Hiromi Yamaoka, dijital para birimlerinin kullanımdan “çok uzak olduğunu” iddia etti. Dediklerine bakılırsa Yamaoka piyasaların kripto paraları yakında benimsemesini beklemiyor. Kendisi Reuters’ın finans inovasyon toplantısında verilen bir açıklamada kripto paraların “bankacılık sistemine etkilerinin fazla büyük olacağı” şeklinde bir söylemde de bulundu.

Kripto paraların önünde -Rusya ve Çin’de olduğu gibi hükümetler tarafından çıkarılsa da merkezi olmayan bir şekilde dağıtılsa da- büyük sorunlar var. Bu sorunlara verilebilecek en iyi örnekler erişilebilirlik sorunları ve kullanıcıların endişelendiği para aklama problemleri. Tabii ki bundan çok daha büyük ve karışık zorluklar da mevcut.

Yüzyıllar boyunca insanlık elle tutulur paralarla ticaret gerçekleştiriyor. Paraların bu fiziki hali bir kanalizasyon deliğine düşürmek gibi komik sorunlar yaratıyor olsa da insanlar sahip oldukları değerli şeyleri avuçlarında tutarken görmek istiyorlar. Kağıt paranın dayanıklılığı ve fiziksel değeri çok daha az, ancak resmi bir kurum tarafından üstüne basılan birkaç sayı ve grafik insanların güvenini artırıyor. PayPal ve Venmo gibi dijital ödeme servisleri mevcut, mevcut olmasına ancak bu servisler telefon gibi bir cihaz gerektiriyor. Kullanıcılar telefonların bataryası bittiğindeyse tamamen parasız bir şekilde ortada kalıyor… Ne olursa olsun, elinizde fiziki bir para varsa hiçbir dükkan sizi geri çevirmeyecektir. İşte değersiz ancak merkezi bir hükümetin kafasına göre dağıttığı bu fiziksel paralara olan inanç, kripto paralara geçirmesi çok ama çok zor olan bir duygu.

Japonya’nın Kripto Para Çalışmaları

Bütün bu olumsuzluklara rağmen ‘Yükselen Güneşin Vatanı’ Japonya, finans teknolojileri alanında büyük atılımlar gerçekleştiren ülkelerden sadece biri. Bu yıl Japonya’da kripto para teknolojisi üzerinde gerçekleştirilen çalışmalar çok geniş bir alana yayılmış sayılır. Örneğin Nisan 2017’de Japonya hükümeti Bitcoin’i yasal bir ödeme yöntemi olarak benimsemişti. Sonrasındaysa Eylül ayında ülkenin Finansal Hizmet Kurumu (FSA) dijital paraların kontrolü için bir ekip kurmuştu, hatta bunun için bir başkan bile atamıştı. Bunu takiben FSA11 yeni kripto para borsası işletmesine resmi lisans vermişti.

Finans teknolojileri bir yana, Japon yasa düzenleyicileri kullanıcıları token satışlarına karşı uyarıyor. FSA Ekim ayında “Sadece ICO’ların risklerini ve içeriklerini anlıyorsanız yatırım yapın” gibi bir açıklamada bulunmuştu. Sonrasındaysa aynı kurum “ICO’lardaki şüphe uyandırıcı muhtemel dolandırıcılıklara her zaman dikkat edin” şeklindeki bir söylemi de dile getirmişti. ICO piyasasında dolandırıcılık büyük bir sorun, bunu en güncel örneği ise ortalıktan kaybolan Confido token’ı

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment