Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Geliştiriciler Artık ICO Yerine Hard Fork Tercih Ediyor

Kripto para dünyasındaki projelerini geliştirmek için para toplayan şirketler normalde bunu ICO‘lar aracılığıyla yapardı. Bu süreç artık farklı bir yolla yapılmaya başlandı: hard fork.

Tam Anlamıyla Fork Değil

En yüzeysel şekilde fork’ları açıklamak gerekirse fork’lar, belli bir kripto paranın protokolünde bir değişikliğe gidilmesine ve bunun sonucunda o kripto paranın eski ve yeni iki farklı versiyonunun oluşmasına deniyor. Bir kripto paraya fork getiren geliştiricilerin parasal anlamda herhangi bir üstünlüğü olmuyor. Yaptıkları tek şey, protokole bir değişiklik getirmek. Fork yaşayan kripto paranın (örn: Bitcoin) orijinal versiyonunda paraya sahip yatırımcılar, yeni versiyonda da pay sahibi oluyorlar. Bitcoin‘e fork gelip Bitcoin Cash oluştuğunda hesabında Bitcoin bulunanlara Bitcoin Cash de verilmesi gibi.

Bitcoin Cash örneği vermişken oradan devam edelim. Bitcoin Cash tam anlamıyla bir fork örneğiydi. Bitcoin protokolündeki blok boyutunu değiştirerek orijinal ağdan ayrıldı. Ancak Bitcoin Cash geliştiricileri blok boyutunu arttırmış olsa da bu durumdan herhangi bir maddi getiri elde etmedi. Ancak Bitcoin Gold gibi bazı forklarda ön-madencilik (premining) denilen bir olay var. Geliştiriciler Bitcoin blockchain’inde belli bir zaman diliminden başlıyorlar ve kendileri için belli sayıda blok kazıyorlar.

Avantajlar

Mevcut bir kripto paranın protokolünde değişikliğe gidip ayrılmak, belli sayıda bir müşteri tabanına sahip olmanız anlamına geliyor. Kullanıcıların, yeni oluşan ağdaki koin’i almak için hiçbir şey yapmasına gerek kalmıyor. Bu durum her ne kadar avantaj olsa da eski kullanıcılar, bedavaya aldıkları yeni koin’i hiçbir şey yapmadan direkt olarak satarlarsa durum avantaj olmaktan çıkar. Hard fork sonucunda kullanıcılar yeni oluşan koin’i bedavaya aldıkları için yasal düzenleyiciler bu duruma daha ılımlı bakıyor olsa gerek. Elbette yatırımcılar bu yeni koin’i borsalardan alırlarsa para kaybı yaşayabilirler ancak o zaman zaten fiyat da düşer.

Yasal düzenleyiciler tam olarak ne olduğu belli olmayan projelerin para toplayıp sonra ortadan kaybolmalarına daha sert yaklaşıyorlar. Mesela Güney Kore ICO’lara katı yaptırımlar getirirken kripto paralara dokunmadı.

Bitcoin’in 50 Tonu

Eğer belli bir kripto paraya fork getirecekseniz bunu en çok piyasa hacmine ve en geniş kullanıcı tabanına sahip kripto paraya yapmanız en mantıklı olanıdır. Bitcoin Cash’in başarılı bir şekilde ayrılması ve yoluna devam etmesi pek çok taklit ortaya çıkardı: Bitcoin Gold, Bitcoin Silver, Bitcoin Diamond, Super Bitcoin. Taklitler aslını yaşatır mantığıyla bakıldığında bu durum Bitcoin Cash için iyi. Ancak Bitcoin için pek iyi değil çünkü bu kadar fork’a ihtiyacı yok. Bitcoin’in fiyatı arttıkça ki durmaya niyeti yok gibi,  problem daha da büyüyecek çünkü daha fazla taklitçi “Bitcoin” markasından yararlanmaya çalışacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment