Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Joseph Lubin Röportajı: ”İnsanlar Ethereum’un Yapılamayacağını Söyledi, Ama Bu Kayda Değer Bir Başarı”

Bu röportaj editlenmiş ve sıkıştırılmıştır. 

”[..] Joe ile tanıştım. Joe, ConsenSys‘nin CEO’su ve kendisinin özel bir olayı var, Joe ilham verici bir figür ve gelecek hakkında insanları heyecanlandırabilme yeteneğine sahip.”

Yukarıdaki ifade, ConsenSys ortaklarından birisi olan Ajit Tripathi‘nin, yakın zamanda yaptığı röportaj esnasında neden ConsenSys platformuna katıldığı sorusuna verdiği cevapta Joseph Lubin‘i tanımlama cümlesi.

53 yaşındaki Kanada doğumlu girişimci, blockchain alanındaki en önemli kişilerden bir tanesi. Kendisi ilk olarak uygulamalar için olan merkeziyetsiz platform Ethereum’u kurdu ve daha sonra Brooklyn merkezli bir blockchain yazılım geliştirme şirketi olan ConsenSys platformunu hayata geçirdi.

Aynı anda düzinelerce proje yönetmenin yanı sıra, Joseph dünya çapında çok sıkı bir etkinlik takvimine sahip olup, kripto paraları dünyadaki farklı seyircilere aktarmak için canla başla çalıştığı için, şu sıralar uçakta uyuyor gibi gözüküyor. Peki bunu nasıl başarıyor sorusuna cevabı ne?

”Uyuma.”

Ethereum’un Arkasındaki Hikaye

Bitcoin dünyaya geldi ve 2012 yılında işler momentum kazanmaya başladı. Bitcoin sektöründeki insanlar şunu düşünmeye başladı:

”Bu mükemmel bir veri tabanı teknolojisi yeniliği, bu sadece insanları güvenli bir ağdaki işlemleri doğrulamak için kendi kaynaklarını paylaşmaya teşvik etmiyor, aynı zamanda daha önce hiç görmediğimiz güvenlik katmanlarını da sağlıyor. Bu güvenlik katmanları diğer özelliklerinin yanı sıra merkeziyetsiz ve bu şekilde insanların birbiri ile iletişim kurabilmelerini ve birbiri ile işlem yapabilmelerini de sağlıyor.”

”Eğer rekabet ediyor olsalardı, veya birbirlerini bilmiyor olsalardı, yine de bu işlemlere tamamen güvenebilirlerdi. Bu sebeple, Bitcoin böyle bir şeyi sadece para için düşündü, yani kripto para için.”

”2012 yılında bir çok kişi ”Biz de yazılım sistemlerimiz için bu güvenlik katmanlarını kullanmalıyız” diye düşündü ve bu yüzden farklı farklı şeyler denendi, Colored Coin, Meta-Protokol ve diğer bir sürü blockchain sistemi.”

Vitalik Buterin bir kaç değişik şey üzerinde çalışıyordu ve bunlara Bitcoin 2.0 projeleri ismini vermişti, bu projeler daha sonra blockchain projeleri olarak anılmaya başladı ancak kendisi hala Bitcoin 2.0 üzerine çalışmaya devam edip, Ethereum platformları için bir tanımlama ve tarif buldu. Buterin’in bulduğu o tarihe kadarki bir blockchain platformu için bulunabilecek en güzel ve en güçlü tanımdı.

Buterin’in tanımında eşler arası ağın her bir düğümü için tam bir sanal makine kullanılması ve protokol katmanını, uygulama katmanından ayırma işlemi anlatılıyordu.

O tarihlerde Bitcoin platformunda herhangi bir uygulama protokolü ayrımı yoktu. Eğer Bitcoin veya başka bir blockchain sistemi üzerine yeni bir uygulama kurmak istiyorsanız, bunu protokol seviyesinde yapmanız gerekiyordu. Protokol seviyesinde bir uygulama kurmak içinse çok karmaşık şeylerin yanı sıra, bir kullanıcı ara yüzü de yaratmanız gerekiyordu.

Aslında protokol katmanını uygulama katmanından ayırarak, milyarlarca yazılım mühendisinin protokol katmanında neler olup bittiğini çok umursamadan, sadece web ve mobil uygulamaları tasarlarken kullandıkları araçlara benzer araçları kullanıp, problemi belirleyip, sonra da kendi çözümlerini geliştirmeleri gerekiyor.

Yeni olay çok ses getirmişti çünkü Gartner‘a göre, Ethereum uygulama katmanı geliştirici tabanı şu an için neredeyse 40 kat daha büyük.”

2013 yılının Aralık ayında Joseph, Toronto’da Vitalik Buterin ile tanıştı. Toronto aslında ikisinin de memleketi sayılır. Bu tanışma Vitalik’in Ethereum’u tanımlayan whitepaper’ı yazmasından bir ay sonra gerçekleşti.

Bundan bir kaç hafta sonra, Vitalik elindeki Ethereum whitepaper’ını, Miami’de yapılan Kuzey Amerika Bitcoin Konferansına götürdü ve projenin ilk aşaması da orada yapılandırıldı.

Ethereum Ağı İçin En Zorlayıcı Zaman

”Bir proje için çok fazla zorlayıcı an vardır.”

”Bu eşi benzeri görülmemiş bir olay. Bir çok insan Ethereum’un yapılamayacağını söylerken, bir çok insan saldırı hizmetinin çok büyük ve belirsiz olacağından olayı   bunu yapmanın salakça olduğunu söyledi. Ve benim görüşüme göre Ethereum benzersiz bir başarı haline geldi.”

” Ve bu hala çok toy, fazlaca genç.

Biz hala Ethereum’un ikinci aşamasına geçmeyi deniyoruz ve bu esnada çok ölçeklenebilir olmayan ve radikal olarak merkezi güven katmanını tutup, bunun üzerine ölçeklenmeyi hedefleyen bir ikinci katman eklemeyi planlıyoruz. Bu sayede yeni güven katmanında sağladığımız saniyelik yirmi işlemin yanı sıra, ikinci katmanda yüz binlerce işlem yapabileceğiz. Bu şuan mümkün ve mevcut. ”

Lubin’in bakış açısına göre, blockchain eko sistemi için yapılacak ayrıntılı bir ”ikinci katman” alt yapısı, asıl blockchain’in merkeziyetsiz kökü tarafından güvence altına alınmış bir ”güvenli katman” – ”birinci katman” alt yapısını da sistemde tutacak. Bu bir tür güven mekanizması olarak işleyecek ve sistemin temelini oluşturacak. Yeni teknolojiler birinci katman üzerine kurulacak ve çeşitli on-chain, side-chain ve off-chain mekanizmaları ile daha fazla ölçeklenebilirlik sağlanacak.

”Eğer Ethereum projesinde zor zamanlar geçirmişsek, teknik olarak zor diyelim, bunun (ikinci katmandan bahsediyor) internet protokollerini, web protokollerini kapsaması kesinlikle gerekiyor çünkü yazılım geliştiricileri bu yönde baskı yapmaktaydı.”

”Yıllardır bilgi teknolojileri kapsamında ölçeklenebilirlik endişemiz oldu ve ağa çok fazla bilgi yüklemeye devam etmemiz lazım ki tam olarak zayıf noktaların neresi olduğunu tespit edelim, tam olarak engellerin nerede olduğunu anlayabilelim. Buna ek olarak da daha büyük ve daha iyi uygulamaları idare edebilecek bir mimariye de ihtiyacımız var.”

SEC’in Ethereum Kararı

14 Haziran tarihinde, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Ethereum’un bir menkul kıymet olarak denetlenmeyeceğini söyleyip, token’in, ”kendisini menkul kıymet sınıflandırmasından ayıracak kadar merkeziyetsiz” olduğunu vurgulamıştı.

”Bunun asla menkul kıymet olarak görülemeyeceğinden son derece emindik. 2014 yılında daha Ether token’ini çıkarmadan önce bile, çok fazla miktarda yasal işlem yaptık. Ether  satışı Amerikan vatandaşları için kayıtsız bir menkul kıymet satışı statüsü teşkil etmiyor.

Tabii ki bunu menkul kıymet olarak sınıflandırmış olsalar olayların çok büyüyeceğinin farkındaydık ama eko sistem zaten inanılmaz bir boyutta, merkeziyetsizlik sağlandı ve bu sebeplerden ötürü böyle bir şeyin olmasına izin veremezdik.

”Daha da heyecan verici olan şey ise, SEC’in Ether’i yeni bir tip token sınıfına dahil etmeyi düşünmesi – tüketici hizmet tokenları.”

Sırada ConsenSys Var

”ConsenSys yaklaşık 3,5 yıl önce başladı. Ethereum projesindeki bir yıldan sonra, platformun birinci versiyonunu piyasaya sürecek noktaya gelmiştik. Ancak çok fazla uygulama geliştiren insan yoktu ve biz bunu yapmaya başladık. Bir kaç uygulama yapmaya başladık ve bunun henüz piyasaya sürülmemiş ve belirli bir eko sistemi olmayan bir platformda, herhangi bir geliştirici aracı olmadan zor olduğunu gördük.

Bu geliştirici araçlarını kurmaya başladık, uygulamaları destekleyecek alt yapıyı geliştirmeye başladık, MetaMask ve Infura gibi şu an günde yaklaşık 8 milyar işlem yapan uygulamaları yaptık. Ethereum ise şu an gün bazında sekiz bin ile bir milyon arasında işlem yapan bir platform ve bu blockchain alanındaki bütün işlemlerin %80’ine tekabül ediyor.

uPort gibi platformlar, ödül sistemleri, hükümet için platformlar ve bir sürü protokol tabanlı açık platform gelişitirdik. Bunların hepsi şu an için bir token’a sahip değil ancak bir açık platforma dönüşüp belirli bir protokole sahip olmaya doğru adım adım ilerliyorlar. Eğer bu hedefe ulaşabilirlerse bir çok işletme bu platformlar üzerinde çalışabilir.

”Buna ek olarak kurumlara ve hükümetlere danışmanlık da veriyoruz. Bunların hepsi neredeyse Ethereum üzerine ve bu yüzden halka açık blocckhain eko sistemi için çok fazla miktarda Ethereum odaklı iş yapıyoruz. Kurumlarla iş birliği için de tamamiyle aynı teknolojiyi kullanmamız gerekiyor. Bunlara ek olarak enerji, bankacılık, sigorta, sağlık, tedarik zinciri ve eğitim sektöründe de çalışmalar var ve hükümetlerle de bir sürü iş devam ediyor.”

Yaptığımız Dubai Akıllı Şehir Projesi ve tapu kayıt işini bitirerek Dubai‘de de çalıştık. Avrupa Birliği Blockchain gözlemciliği projesinde de şu an yöneticilik görevindeyiz ve üye ülkelerin bir çoğu ile etkileşim kurup orada da bir fikir liderliği yürütüyoruz.

Buna ek olarak şimdiden 120 blockchain mühendisinin mezun olduğu Consensus Academy gibi eğitim gruplarımız da var. Avukatlarımız da yasal eğitim kurslarımıza devam ediyor ve farklı kurumlardan farklı şeyler öğrenen üyelerimiz var.

Jimmy Song ile Olan ”Kan Davası” Nedir?

2018’in Mayıs ayında, New York‘da düzenlenen Consensus etkinliğinde Joseph ve Blockchain Capital firmasının ortağı Jimmy Song, ”herhangi bir miktarda Bitcoin” bedeli ile bir iddiaya girmişti.

”Jimmy önümüzdeki beş yıl içerisinde blockchain sistemleri üzerinde Bitcoin dışında önemli hiçbir şeyin yapılamayacağına inandığını söyledi.”

”Peki kazanacağına emin misin?”
”Ben blockchain üzerinde kurulacak daha iyi sistemler sayesinde herkesin kazanacağını düşünüyorum.”

Kripto Trading Hakkında

Kendisinin kripto para traderı olup olmadığı sorusu üzerine Joseph hayır cevabı verip ”geçinmek için çalıştığını” söyledi.

”Günlük 16 ile 20 saat arasında çalışıyorum ve trade için hiç vaktim yok. Ancak token’ları nasıl hareket ettirip başkalarına gönderebileceğimi biliyorum; bunu daha önce yapmıştım.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment