Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum’dan Joseph Lubin: Bu Yıl ETH Blockchain’inin İkinci Aşamasına Doğru İlerliyoruz

Ethereum‘un önemli isimlerinden Joe Lubin, 10 Temmuz tarihinde Hong Kong‘da katıldığı Rise konferansında, Ethereum eko sisteminde artık yerleşmiş olan temel ”birinci katmana” ek olarak, 2018 yılında ”ikinci katmanın” da dallanıp budaklandığını göreceğiz açıklamasında bulundu.

Village Global‘den Erik Torenberg ve Arbor Ventures‘dan Melissa Guzy ile olan panel tartışması esnasında konuşan Ethereum Foundation kurucu ortağı Lubin, ”gerçek anlamda ölçeklenebilirliği gözlemleyeceğimiz blockchain sistemlerinin ikinci aşamasına doğru ilerliyoruz” sözlerini kullandı ve ekledi:

”Ethereum’un birinci katmanının güven mekanizması olarak hizmet verebileceği ve Ethereum üzerine kurulu ikinci katman sistemler ile yüz binlerce işlem yapabileceğimiz bir sisteme doğru ilerliyoruz. Sistem bu yıl dallanıp budaklanacak.”

Lubin’in bakış açısına göre, blockchain eko sistemi için yapılacak ayrıntılı bir ”ikinci katman” alt yapısı, asıl blockchain’in merkeziyetsiz kökü tarafından güvence altına alınmış bir ”güvenli katman” – ”birinci katman” alt yapısını da sistemde tutacak. Bu bir tür güven mekanizması olarak işleyecek ve sistemin temelini oluşturacak. Yeni teknolojiler birinci katman üzerine kurulacak ve çeşitli on-chain, side-chain ve off-chain mekanizmaları ile daha fazla ölçeklenebilirlik sağlanacak.

Rise

Lubin buna örnek olarak Ethereum’un on-chain ölçeklenme çözümü olan Plasma’yı gösterdi. Plasma 2017’nin Ağustos ayında Lightning Network‘ü, yani Bitcoin‘in kendi ”ikinci katman” çözümünü yaratan Joseph Poon ve Vitalik Buterin tarafından çıkartılmıştı.

Lubin’in katıldığı panelin konuşmacılarından Torenburg da bu yılın blockchain alanı için bir geçiş dönemi olduğunu ifade etti.

Torenburg şunları vurguladı:

”Eğer 2017 ilk dijital para arzlarının yılı olduysa, o halde 2018 de ürün üretiminin yılı olacak.”

Lubin buna ek olarak bu yeni alan hakkındaki uygulama olanaklarından konu açtı ve blockchain’in güven duygusu gerektirmeyecek bir şekilde ”doğuştan dijital bir dünya” sunduğunu belirtti.

Lubin, blockchain teknolojisinin internetin ilk günlerindeki gibi ”dar” bir şekilde başlamadığını, hatta bunun aksine, sunduğu potansiyel uygulamalar sayesinde ”çok geniş” bir başlangıç yaptığını vurguladı.

Panel daha sonra ABD ve Asya içerisindeki kripto para düzenlemelerini ele aldı. Panelistlerin hepsi Amerikan ortamının kripto para birimlerini düzenleme konusunda ”daha gelişmiş bir ayrım” yaptığını kabul etti.

Panelistler buna ek olarak kripto ile ilgili düzenlemelerinin, 2017-2018 arasında Çin, Japonya ve Güney Kore hükümetlerinin yapacağı türde geri dönüşleri ve sil baştan stratejileri engellemek için, ne kadar erken olursa o kadar iyi olduğunu belirttiler.

Ethereum basın saatine göre 441 dolarlık birim fiyatı ve 44 milyar dolarlık toplam piyasa hacmi ile top 10 içerisindeki 2. yerini korumaya devam ediyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment