Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Binance CEO’su Zhao, Vitalik Buterin’in Hakaretine Cevap Verdi

Geçen hafta Buterin, TechCrunch ile yaptığı bir röportaj esnasında merkezi borsalara bir dizi söylemlerde bulunmuş ve aralarında Binance’in  CEO’sunun da bulunduğu bir sürü kişi hazırlıksız yakalamıştı.

Binance CEO’su: Hepimiz Aynı Ekosistemin Parçasıyız

Ethereum projesinin kurucu ortaklarından Vitalik Buterin, yaklaşık dört gün önce yaptığı röportajda, merkezi borsalara adeta ateş püskürdü. Önde gelen programcılardan birisi olan Vitalik, kripto para dünyasında yaptıklarının yanı sıra, merkeziyetsizliği savunması ile de bir hayli tanınan bir kişilik.

Buterin merkeziyetsizliğe olan kendini adamışlığı sebebiyle, yakın zamanda merkezi borsalara karşı olan nefretini dile getirmiş ama spesifik olarak herhangi bir platformu hedef almamıştı.

”Açıkçası bu merkezi kripto para borsalarının bir an önce cehenneme gidip yok olmalarını istiyorum. Temele bakarsak, özellikle de kripto para – itibari para hizmeti alırken merkeziyetsizleşmek çok zor çünkü bir şekilde itibari para dünyasına giriyorsunuz ve o dünyada sadece merkezileşmiş kapılar var. O yüzden bunu merkeziyetsizleştirmek çok zor, bunun da farkındayım.”

Vitalik’in bu açıklaması bir anda sosyal medyada patlama yarattı ve herkes kendisinin bu açıklaması hakkında kendi görüşlerini paylaşmaya başladı. Olaylar iyice büyüdü ve en sonunda Binance‘in CEO’su Changpeng Zhao da Vitalik’in söyledikleri hakkında mikrofonu eline aldı.

10 Temmuz tarihinde çok uzunca bir Tweet attı ve kendi görüşlerini ifade etti.

CZ ilk olarak ”cehennemde yanarlar” yorumunu pek iyi karşılamadığını belirtip, merkezi borsa eleştirmenlerine ”daha büyük bir kalbe sahip olmaları” çağrısında bulundu.

”Hiçbir şeyin veya hiç kimsenin ”cehennemde yanmasını” istemem. Bu söylenecek iyi bir şey değil, Vitalik tarafından söylenmiş olsa bile.”

Zhao bütün kripto para topluluğu üyelerinin aynı ekosistemin bir parçası olduğunu ve iç savaş başlatmak yerine iş birliği oluşturmanın bütün herkes için en iyisi olduğunu ifade etti.

İkinci olarak Zhao, eğer merkezi borsalar olmamış olsaydı kripto para endüstrisinin şu an çok farklı yerlerde olmuş olabileceğini aktardı. Coinbase ve Binance gibi merkezi kripto para borsaları endüstri için yüksek oranda likidite oluşturarak bireysel yatırımcıların çok çeşitli kripto para birimi almasını, satmasını ve bunların ticaretini yapmasını sağladığını vurguladı.

Merkezi Borsalar Olmasa Endüstri Daha Küçük Olurdu

CZ konu hakkında şunları belirtiyor:

”Eğer resmi ve merkezi borsalar olmasaydı, endüstri çok daha küçük olurdu ve daha yavaş gelişirdi.”

Bu genellikle doğru olarak kabul edilen bir gerçek. CoinMarketCap üzerinde zirvedeki kripto para borsalarına baktığımızda, merkeziyetsiz borsaların merkezi borsaların sahip olduğu kadar geniş bir kabule kavuşmadığını görmek çok da zor olmasa gerek.

CZ yine de hiçbir şeyin merkeziyetsiz olmadığını ve ”merkeziyetsiz” olan şeylerin doğası gereği çok daha güvenli veya iyi olmadığını ekledi. CZ bu duruma örnek olarak Ethereum Classic ve Ethereum DAO’yu gösterdi. Bu denli merkeziyetsiz otonom platformlar bile bir güvenlik açığına maruz kalmış ve orijinal Ethereum blockchain’inin fork’a gitmesine neden olmuştu.

Buna ek olarak, verimlilik ve insanlar tarafından kabul oranının da merkezi / merkeziyetsiz tartışmasının önemli bir parçası olduğunu vurgulayan CZ, eğer merkezi borsalar daha büyük bir kripto para kabulü için gerekli olan bir şart ise, bunun gerçekleşmesi gerektiğini belirtti.

Vitalik’in değindiği çoğu nokta hakkında görüşlerini bildiren CZ, açıklamalarında Buterin’in özellikle üzerinde durduğu borsada listelenmek için ciddi miktarlarda para verilmesi konusuna hiç girmedi. Ancak Zhao, CNBC Africa‘nın Ran Neu Ner‘i ile yaptığı bir röportajda, Binance üzerinde listelenme sürecinin nasıl bir şey olduğunu aşağı yukarı anlatmıştı:

”Biz pazarlık yapmayız ve belirli bir fiyat istemeyiz. Bir proje ekibi başvuruda bulunduğunda, ne ödemek istediklerini onlar söylerler. Hiç para vermemeyi de teklif edebilirsiniz ve biz daha önce bu teklifi yapan bir çok koini listelemiştik. Ancak ödediğiniz para hakkında çok ince bir çizgi var. Eğer bu para çok yüksekse o zaman endişelenmeye başlıyoruz. Ancak genel olarak koinleri nispeten düşük ücretlere listeliyoruz.”

Bu ”ince çizginin” tam olarak nereye kadar uzandığı belirtilmemiş olsa da, çoğu uzman bunun 3 ile 5 milyon dolar aralığında olduğunu düşünüyor.

Binance Chain: Binance’in Merkeziyetsiz Borsası

Merkeziyetsizlik olayına böylesine sert bir duruş sergiliyor olsa da, Binance hala kendi merkeziyetsizlik projesi olan Binance Chain için çalışmalara devam ediyor gibi gözüküyor.

Zhao yukarıda söz ettiğimiz röportaj esnasında gelen Binance Chain sorusu üzerine şunları ifade etmişti:

”Ben merkeziyetsiz borsaların geleceği temsil ettiğine inanıyorum. Bu geleceğin ne zaman geleceğini bilmiyorum ve bu sebeple tekrardan söylemek istiyorum ki biz bunun için çok erken bir aşamadayız. Bunun bir yıl mı, iki yıl mı, üç yıl mı veya eş yıl mı süreceğini bilmiyorum. Ancak bunun için hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bu sebeple şu an bu projeye vaktimizi ve çabamızı harcıyoruz. Bu proje üzerinde çalışan bir ekibimiz var ve umuyorum önümüzdeki bir kaç ay içerisinde bunun bir prototipini görürüz.”

Binance Chain’in ilk prototipinin Binance’ın şu sıralar gördüğü ticari hacmi destekleyebileceğinden pek emin değiliz. Ancak ekibin, sizin veya benim gibi ortalama kullanıcıların bu iki borsa tipi arasındaki farklılıkları anlayamayacağımız bir kademede platform geliştirmesi büyük ihtimalle an meselesi.

Kripto para dünyası gelişip büyüdükçe, merkezi borsalar için küçülme ihtiyacı da doğacaktır. Ancak Binance tarafından atılan hamlelere bakarsak, şu sıralar merkezi olarak hizmet sunan platformların sektör içinde kalabilmek için merkeziyetsizliğe doğru dümen kırdığını görebiliriz.

Mevcut durumda merkeziyetsiz borsaların nispeten daha yavaş ve kullanışsız olduğunu göz önünde bulundurursak, merkezi borsalardan merkeziyetsiz borsalara olan geçişinin ne zaman olacağı hakkında kesin bir tahminde bulunmak bir hayli zor olur. Ancak merkeziyetsiz platformlar yüksek seviyede kullanışlılık ve güvenlik sağlar sağlamaz, bunların merkezi borsaların yerini alacağı su götürmez bir gerçek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment