Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vitalik Buterin: Merkezi Borsalar Umarım Cehenneme Gider

Ethereum kurucusu Vitalik Buterin, merkezi kripto para borsalarına verdi veriştirdi. Bu borsaların en kısa sürede yok olmasını dileyen Buterin, buna karşın bu dileğinin pek de kolay gerçeğe dönmeyeceğinin de farkında.

İsviçre’nin Blockchain inovasyonları ile anılan kenti Zug’da katıldığı bir konferansta konuşan Buterin, kendisine yöneltilen merkezi ve merkezi olmayan kripto para borsalarının gelecekte kaplayacağı yer ile ilgili soruya şu cevabı verdi:

”Açıkçası bu merkezi kripto para borsalarının bir an önce cehenneme gidip yok olmalarını istiyorum. Temele bakarsak, özellikle de kripto para – itibari para hizmeti alırken merkeziyetsizleşmek çok zor çünkü bir şekilde itinari para dünyasına giriyorsunuz ve o dünyada sadece merkezileşmiş kapılar var. O yüzden bunu merkeziyetsizleştirmek çok zor, bunun da farkındayım.”

Buterin buna karşın kripto para – kripto para ticareti yapılan borsalarda ise merkeziyetsiz olanların bir gün kesinlikle öne çıkacağını belirtti. Merkeziyetsiz borsaların, merkezi rakiplerine kıyasla daha basit, sade ve kullanıcı dostu özellikleri olduğunu belirten Buterin, hesap açmanın da oldukça kolay olduğunu belirterek; gelecekte bu borsaların kaplayacağı hacmin de artacağına olan inancını yineledi.

Buterin tüm bunlara karşın büyük çapta yatırım yapan kişilerin hangi borsa tipini seçeceği konusunda ise şüpheleri olduğunu belirtti. Buterin bununla birlikte merkeziyetsiz borsaların kripto para ekosistemi için çok daha iyi ve efektif olacağını belirtirken, borsaların kapladığı gücün de bu sayede azalacağına inandığını belirtti. Buterin, sözlerine şöyle devam etti:

”Merkezi borsaların istedikleri koini ‘kral’ yapma özelliklerini onların elinden merkeziyetsiz borsalarla alabiliriz. Bir koini öylesine listeleyip inanılmaz fiyat artışları elde ediyorlar. Bunu yok edebilirsek hem şeffaflık, hem esas prensipler hem de Blockchain ruhuna daha uygun bir ortam yaratmış oluruz.”

Bu yılın Mart ayında, dünyanın günlük işlem hacmine göre en büyük borsası olan Binance, merkeziyetsiz bir borsa kurmak için çalışmalara başladıklarını açıklamıştı. Bir diğer büyük kripto para borsası Huobi de benzer bir yol izliyor ve onlar da merkeziyetsiz borsa için hayli ciddi bir hamle yaptılar.

Bakalım gelecekte borsalarda şu an yeni yeni başlayan bu merkeziyetsizleşme akımı, devam edecek mi?

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment