Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Piyasada Haziran Ayı Özeti: En İyi ve En Kötü Performans Gösteren Koinler Neler? Süreç Nasıl İlerleyecek?

Kripto para piyasalarında bir ay daha geride kaldı ve Haziran ayı, birçok yatırımcı için unutulmak istenen bir ay olarak tarihteki yerini aldı. Bu ay boyunca iyi performans gösteren koin sayısı bir elin parmaklarını geçmezken, Mayıs ayında kendini iyiden iyiye belli eden ayı piyasası, Haziran boyunca da formunu maalesef korudu.

Haziran ayı boyunca toplam hacim 330 milyar dolardan 245 milyar dolara düştü.  29 Haziran itibariyle piyasalarda yaşanan düşüş sonrası o dönem 233 milyar dolara düşen hacim, yılın en düşük seviyesine inerken; yıl başına kıyasla toplam hacimde tam %72’lik bir düşüş yaşandı.

Haziran ayına 7500 dolarlardan başlayan Bitcoin, ay sonunda 6 bin doların altına indi ve yılın en düşük seviyesini gördü. Haziran ayı boyunca gerek işlem hacmi (3.6 milyar dolara düştü, önceki rakam 4.5 milyar dolardı) gerekse de toplam hacim (100 milyar doların biraz üstü) sayılarında düşme yaşayan Bitcoin için tek olumlu haber, dominasyonunun %42,7’lere çıkmasıydı.

Haziran Ayının İyi Koinleri

Ethereum Classic, Haziran ayı boyunca gerçekten de en iyi performans gösteren koin oldu ve bunu yaparken düşüş yaşamaması yeterli oldu. Bitcoin’e karşı en iyi performans gösteren koinleden biri olan Ethereum Classic, Haziran ayını Satoshi bazında %20’lik bir artışla, 246 bin 400 Satoshi’den tamamladı. Ethereum Classic’in bu çıkışının ardında, şüphesiz Coinbase’in koini platforma ekleyeceği haberi, büyük rol oynadı.

Binance Coin de ayın bir başka yıldızı oldu. Haziran ayını %10’luk bir artışla tamamlayan koin, 14.15 dolardan ay sonunda 15.65 dolara geldi ve ilk 30 sırada yer alıp ayı net artışla tamamlayan tek koin olmayı da başardı.

Haziran Ayının Kötüleri

Ethereum için Haziran ayı hiç de iyi geçmedi. 575 dolar ile aya başlayan koin, %25’lik bir düşüş yaşayarak 430 dolarlardan ayı kapattı. Bitcoin’den biraz daha fazla sarsılan Ethereum’u alt koinler çok daha sert bir şekilde takip etti. Hacminden de %25 kaybeden Ethereum’un ardından piyasadaki üçüncü koin olan Ripple için de işler hiç iyi gitmedi.

Ripple’ın XRP’si ay boyunca %28’lik bir kayıp yaşarken 0.5 doların da altına indi. Yeni anlaşmalar ve iş birliği süreçleri de XRP’nin düşüşüne çare olamazken, Bitcoin Cash de %34’lük bir düşüş yaşayarak kötü bir ayı geride bıraktı. Birçok otorite, alt koinlerin öne çıkanlarındaki düşüşün Temmuz ayı itibari ile geriye döneceğini düşünse de, bunu söylemek için zamana ihtiyaç olduğu çok net.

EOS’ta da çok merakla beklenen mainnet açılışı tam bir hüsrana dönüştü. Ağ sorunları, güvenlik açıkları ve hakem heyeti problemleri derken, 12.25 dolardan aya başlayan koin, Haziran ayını 7.20 dolarda bitirdi ve tam %37’lik bir düşüş yaşadı. Nisan ayında 23 dolarla rekor kıran EOS, o günden sonra değerinin neredeyse %70’ini kaybetti.

Uzun süredir zorluklar yaşayan Litecoin için bu ay da diğerlerinden farksız geçti. Düşüş devam ederken, Litecoin ayı %36’lık bir kayıpla bitirdi ve 118 dolardan 75 dolara düştü. Litecoin, en son Kasım ayı sonunda bu kadar düşük fiyattan alıcı buluyordu.

Stellar Lumens, Cardano ve IOTA için de bu ay hiç iyi geçmedi. Bu üç koinden Stellar 0.29’dan 0.18 dolara, Cardano tam %45’lik bir düşüşle 0.22 dolardan 0.12 dolara düştü. Cardano; uzun bir süredir ilk 10’daki en kötü performansı gösteren koin olma özelliğini maalesef devam ettiriyor. IOTA da, 2 dolar seviyelerine yakın başladığı ayı, 1 doların altında bitirdi. 1.75 dolardan 0.95 dolara inen koin, yatırımcısını memnun edemedi.

Mainnet konusunda oldukça başarılı bir grafik çizen TRON, buna rağmen ayı %45’lik düşüşle kapattı. Ziliqa, Ontology, Zcash, Omisego ve VecHain gibi birçok koinde de buna benzer oranlarda ciddi düşüşler dikkati çekerken; ay boyunca piyasa resmen kan ağladı.

Sonuç olarak Haziran ayı Mayıs ayına göre çok daha zorlu ve çetin geçti. Birçok alt koin, en son Kasım ayında gördükleri seviyelere inerken, Ethereum Classic ve Binance Coin dışında dişe dokunur bir koin performansı, bu ay karşımıza çıkmadı. Kaybedenler bu yüzden hemen hemen bu iki koinin dışında kalanlar olurken, en büyük darbeyi ise Neo, Cardano ve IOTA aldı. Bakalım Temmuz ayı hem bu iyi ve kötü performans gösteren koinler açısından, hem de piyasanın geneli açısından bize neler gösterecek?

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment