Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Paranın Çin’de Geleceği ve NEO’yla İlişkisi

Merhabalar. Bu yazı resmi bir haber değil. Son zamanlarda çıkan haberler doğrultusunda üretilmiş şahsi bir yorumdur. Steemit‘te görüp, ilgimi çeken bu yazıyı çevirip size aktarmak istedim. Umarım sizin de ilginizi çeker.

NEO’nun kurucusu Da Hongfei kısa bir süre önce Çin hükümeti tarafından düzenlenen bir blockchain konferansında davetliydi.

Adı “Güvenilir Blockchain Konferansı 2017” olan etkinlik, Çin’de blockchain kullanımını gerçek hayata ulaştırmayı hedefleyen Güvenilir Blockchain Birliği’ni tanıttı.

Çin bu etkinlikte, kendi ekonomisinde uygulayabileceği güvenilir bir blockchain oluşturmanın detaylı planını sundu.

NEO tarafından atılmış ve daha sonra silinmiş bir tweet:

“NEO, Çin yetkilileriyle ortaklaşarak gerçek dünyadaki mal varlıklarını ve akıllı kontratları birleştirecek”

Diğer devletlerle kıyaslandığında, Çin hem teknoloji hem de blockchain’i standartlaştırma konusunda bayrak taşıyor. Kendi ekonomilerine monte ederek, blockchain’in tabiri caizse etinden suyundan yararlanmak istiyorlar.

Çin’in kendi dijital kripto parasını oluşturmaya başladığına ve Çin merkez bankasının tamamen dijital hale geleceğine dair bazı haberler bir süredir ortalıkta dolanıyor. 2014’te Çin Halk Bankası tarafından kurulmuş bir araştırma ekibinin, Çin ekonomisinde kullanılmak amacıyla prototip bir kripto paranın deneme testlerini bitirdiği söyleniyor.

Yine ortada dolanan söylentilere göre, Çin’in bu kripto parayı yakın bir sürede hizmete sunacağı söyleniyor. Çin’in son zamanlarda ICO’lara ve kripto para borsalarına uyguladığı yaptırımlar da düşünülünce, bu iddialar pek de saçma gelmiyor.

Çin zaten online ve dijital ödemeleri çoktan benimsemiş durumda. Bu sebepten ötürü, Çin Halk Bankası’nın daha gelişmiş bir dijital ödeme sistemine geçiş yapmayı düşünmesi akla yatan bir şey. Çin vatandaşları, hafif içecekler almak için resmi para kullanmak yerine, otomatlara telefonlarındaki kodları taratıyorlar. Sadece bu örnek bile, Çin’in aslında kripto paraya geçiş yapmasının çok da zor olmadığını kanıtlar nitelikte.

Barkod tarayıcısını kullanarak bir şeyler alan bir Çin vatandaşı:

Çin kendi ekonomisine bir dijital para yerleştirme, yasal olarak düzenleme ve standartlaştırma konusunda oldukça hızlı hareket ediyor. Bu dijital para da blockchain teknolojisini kullanıyor olacak. Peki bu, NEO’nun Çin’de yaşanan değişimlerde bir rolü olduğu anlamına mı geliyor? Bence öyle!

Akılda tutmamız gereken şeylerden biri, NEO’nun hükümet yanlısı olduğu ve bunu sıkça dile getirdiği. Pek çok kişi Çin’in yaptırımlarının kripto para piyasasını olumsuz etkileyeceğini düşünürken, NEO ekibi bu düzenlemelerin kripto paraların gelişimi için önemli olduğunu düşünüyor.

Hala daha Çin’in ve NEO’nun birlikte çalıştığına inanmıyor musunuz? Yakın zamanlarda CNBC Afrika’da verdiği bir röportajda Da Hongfei’nin söylediğine bakın öyleyse:

“Hükümet bizim teknolojimizi ve işleri ele alma şeklimizi seviyor. YASAL DÜZENLEMELER BİZİM İÇİN BİR SORUN DEĞİL.”

Sonuç: Neo ve Çin Hükümetinin Gelecek Planı

Çin Halk Bankası, ülke içinde ICO aracılığıyla para toplamanın yasak olduğunu ve borsaları kapatacağını çoktan açıkladı.

Perdenin arkasındaysa, Çin Halk Bankası’nın ve Çin’in kripto para piyasasından faydalanıp, kendilerine ait büyük bir borsa açıp ICO’ları öyle düzenleyeceklerine inanıyorum.

Kripto para borsaları, yapılan işlemlerden aldıkları işlem ücretleriyle büyük kar elde ediyorlar. Çin Halk Bankası’nın ve Çin hükümetinin pastadan bir dilim de kendilerine istemesi mantıklı.

Son zamanlarda çıkan haberler ve etkinlikler doğrultusunda, Çin’in yeni kuracağı büyük blockchain ekosisteminde platform olarak NEO’yu kullanacağı düşünüyorum. Yukarıda gösterilen silinmiş tweet düşünülünce, bu anlaşma çoktan yapılmış bile.

Eğer NEO, Çin hükümeti ve Çin Halk Bankası’yla birlikte çalıştığını açıklarsa, NEO’nun fiyatı arşa çıkacaktır. NEO’nun geleceği epey parlak ve anti-kuantum kripto para mekanizmasını kullanan teknolojileri, geleceğin ta kendisi.

Kuantum hesaplamalar, teknolojinin geleceğini temsil ediyor. NEO’nun bu durumun farkında olması ve bunun için planları olması, teknolojilerine daha fazla inanmamı sağlıyor.

Aşağıdaki fotoğrafta “Güvenilir Blockchain Etkinliği”ndeki NEO takımını ve Çin hükümetini görebilirsiniz:

Çin’in kendi borsasını ve kripto parasını yaratmak istediğine dair daha fazla kanıt

Çin hükümeti ve ekonomisi amansızdır. Dünya genelinde pek çok endüstrinin lideri konumundalar ve Amerika Birleşik Devletleri’nin Çin’e 1.102 trilyon $ borcu var. Bu borcun kapanabilmesinin tek yolu, Çin’in kendi küresel para birimini yaratıp, bu parayı kontrol ederek Amerikan Doları’nın saltanatına son vermesinden geçiyor.

70 yılı aşkın süredir, 1944’ten beri ABD doları dünyanın ‘varsayılan’ parası konumunda. Resmi bir paranın tarih boyunca ortalama ömrü 27 yıldır. Her 30-40 yılda bir, dünyada hüküm süren para birimi saltanatını kaybeder ve yenilenir. Dolar en son, 1971 yılında Nixon doların altına dönüşümünü yasakladığında yenilenmişti. Bu, 45 yıldan daha uzun süre önceydi. Bunu biraz düşünün.

Temel düzeyde ekonomi bilgisi olan ve şuanki para sistemimizi takip eden herkes farkında ki, şuanki sistem tamamen borçlanmaya ve enflasyona dayanıyor. Bu sistem önünde sonunda başarısız olacak ve çökecek.

Çin, pek çok teknolojide ve endüstride olduğu gibi, kripto para konusunda da mı dünyanın gerisinden ötede? Ekonomilere kripto paraların sokulmasında dünyaya liderlik mi edecekler? Bekleyip göreceğiz.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • Neo
    Posted 25 Eylül 2017 - 15:29 15:29

    Kaynak?

Leave a comment