Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SegWit Kullanan Kripto Paralar İçin Büyük Adım: Atomic Swap

Atomic Swap Nedir?

Aylardır SegWit için adı geçen “atomic swap” isimli özellik, farklı blockchainler arasında, peer-to-peer(p2p) yani eşler arası işlem yapma imkanı sunuyor. Zincirler arası gerçekleşen bu işlem Hash-Time Lock Contracts(HTLC) ismi verilen, çok teknik olan, kripto para ödeme sistemi uygulamasını çoklu imza kullanan cüzdanlar için kullanılabilir hale getiriyor.

Bu işlemi başarmak için 2 adet 2-2 çoklu imza kullanan adrese ihtiyacınız var. Bir tanesini Litecoin, diğerini de Vertcoin olarak kabul edelim.

İlk adımda her 2 taraf da kripto paralarını çoklu imzaya sahip adrese gönderir ve “x” süre için HTLC ile işlem güvence altına alınır. Bu senaryoda x’e 1 saat diyelim. HTLC işlem süresinin 1 saati geçmesi durumunda kripto paraların sahiplerine geri dönmesini sağlayarak bir nevi sigorta görevi sağlar.

Bu durumda ödeme kanalı 1 Litecoin için 55 VTC olacak şekilde açılır. Eğer kanaldaki iki tarafta bu değerden memnun olursa, işlemi tamamlamak için imza işlemini tamamlar. Bu şekilde atomic swap işlemi tamamlanmış olur.

Bu teknoloji, blockchain teknolojisinin merkezsiz yapısının ne denli büyük bir nimet olduğunun kanıtıdır. Atomic swap uygulandıktan sonra, kripto para kullanıcıları, 3. parti borsalara ihtiyaç duymadan, merkeze bağlı kalmadan kripto paralarının takasını gerçekleştirebilecekler.

SegWit kullanan kripto paralar için büyük bir adım atıldı

Geçtiğimiz hafta Litecoin, Decred ve Vertcoin kripto para birimlerinin ardından, Bitcoin ile de takas edildi.

19 Eylül 2017’de Litecoin’in yaratıcısı Charlie Lee ve Decred projesinden Alexlyp, 1,337 Litecoin karşılığında 2,4066 Decred’i takas etmeyi başardı. Her ne kadar başlangıçta çeşitli zorluklarla karşılaşılsa da işlemler blockchainde Decred’in repo cüzdanında tamamlandı. Bu işlemde Ligthning Network, henüz kullanmak için geliştirilmesine ihtiyaç duyulduğu için kullanılmadı.

20 Eylül 2017’de Vertcoin’in yaratıcısı James Love Joy ile bir araya gelen Charlie Lee, bir atomic swap işlemi daha gerçekleştirdi. Joy, Decred’in kodunu Vertcoin’e adapte etti ve 1 Litecoin karşılığında 55 Vertcoin takas işlemi kusursuz bir şekilde gerçekleşti. Bu işlem de aynı şekilde Lightning Network kullanılmadan gerçekleşti.

22 Eylül 2017’de, Charlie Lee son olarak John S ile birlikte Bitcoin & Litecoin ikilisi arasında bir atomic swap işlemi gerçekleştirdi ve 10 Litecoin karşılığında 0,1137 Bitcoin takas edildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment