Ripple CEO’sundan XRP Açıklaması: “Bize Müşteri Kaybettiriyor”
10 milyar doların üzerinde toplam değerlemeye sahip olan Ripple, buna ek olarak XRP kripto para biriminin arkasındaki şirket olarak biliniyor. Ripple ve XRP arasındaki bağ ise oldukça karmaşık. Ripple’a bu konuda birden fazla dava da açıldı ve şu an XRP’nin menkul kıymet ilan edilme riski var. Ripple CEO’su ise bu durumun yarattığı belirsizliğin, şirkete ciddi müşteri kaybettirdiğini belirtti.
“XRP yüzünden müşteri kaybediyoruz”
Brad Garlinghouse, Julia Chatterley ile gerçekleştirdiği röportajda aslında XRP yatırımcılarının tepkisini çeken bir açıklamada bulundu. Chatterley ünlü CEO’ya XRP kripto para birimi ile olan bağın, Ripple’ı olumsuz etkileyip etkilemediğini sordu. Garlinghouse ise bazı potansiyel yatırımcıların gerçekten de XRP yüzünden bekleme kararı aldığını belirtti ve ekledi:
“Çoğu kez, müşterilerle konuşurken ve onlara ödeme akışında XRP kullanan ürünü anlatırken, bana regülasyonlarla ilgili gelişmeleri sordukları oluyor. Bize “regülasyon konusunda net bir çerçeve oluşana kadar bekleyeceğiz” cevabını veren müşterilerimiz oldu.”
Garlinghouse kısa süre önce gerçekleştirdiği bir podcast yayınında da ismini vermek istemediği bir şirketin sadece XRP yüzünden On-Demand-Liquidity (ODL) ürününü kullanmak istemediğini belirtmişti:
“Dün, bir finansal hizmet şirketinin CEO’su ile telefondaydım. O bana “sizinle çalışmak istiyoruz ancak Ripple’ın On-Demand-Liquidity isimli ürününü kullanamayız.”
ODL ürünü, XRP hacminin belkemiği
ODL, XRP kripto para birimini köprü varlığı olarak kullanan bir ödeme platformu olarak biliniyor. Daha önceki adı xRapid olan ürün, sınır ötesi transferler için XRP ve itibari paraları kullanıyor. A ülkesinden B ülkesine para göndermek isteyen kurumların transferleri A ülkesinin itibari parasından XRP’ye çevriliyor. Bunun devamında XRP fonları B ülkesi ile ilişkili kripto para borsasına ve aracıya gönderilip burada o ülkenin itibari parasına dönüştürülüyor.
Transfer işlemi ise XRP sayesinde haftalar belki de aylar sürecekken gün içerisinde tamamlanabiliyor. İşlem ücreti de SWIFT ve bunun muadillerine kıyasla çok daha düşük seviyelerde kalıyor. Ancak XRP hakkındaki belirsizlik kesinlikle hem bireysel hem de kurumsal yatırımcılar için büyük bir sorun. ABD’de hala devam eden davanın sonuçlanması ise Ripple için bu belirsizliğin -iyi ya da kötü- bitmesini sağlayabilir.
IMF’nin yakın zamanda XRP, BTC ve ETH’yi “resmi olmayan para birimleri” arasında gördüğünü açıklaması ise menkul kıymet belirsizliğini azaltabilir.