Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

XRP İçin Menkul Kıymet Çanları: Brandt ve Gensler

Toplam piyasa değerine göre dünyanın en büyük dördüncü kripto para birimi XRP, menkul kıymet ilan edilme riskini hala atlatamadı. XRP yatırımcısı Bradley Sostack tarafından Ripple ve Ripple yöneticilerine karşı açılan davada resmi bir gelişme olmasa da Ripple ekosistemi yakın zamanda bununla ilgili iki olumsuz haber aldı. Ünlü analist Peter Brandt’in XRP yorumundan sonra şimdi de kötü haber Joe Biden yönetiminden geldi.

Daha önce Bitcoin (BTC) hakkında yaptığı fiyat tahminleri ile rüşdünü ispatlayan Peter Brandt, sıkı da bir XRP eleştirmeni olarak hafızalarda yer edindi. Brandt, bugün bir takipçisi tarafından kendisine verilen yanıta, Ripple topluluğunu öfkelendirecek bir açıklama ile karşılık verdi.

XRP menkul kıymet ilan edilebilir mi? 

ABD’nin finansal regülatörü  Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) kripto para sektörünü anlasa, XRP’nin direkt olarak menkul kıymet ilan edileceğini belirten Brandt, tahmin edileceği gibi tepki de çekti.

XRP yatırımcılarının verdiği yanıtların bir kısmı ise Brandt’a yönelik hakaret içermekte. Topluluk ünlü analiste  ne kadar kızsa da ABD cephesinde XRP’nin menkul kıymet ilan edilmesine katkı sağlayacak bir gelişme yaşandı.

Biden, Gensler’i göreve getirdi 

ABD’nin 46. başkanı olduğuna kesin gözüyle bakılan Joe Biden, Ripple’ın davasını olumsuz etkileme ihtimaline sahip birisini de kendisiyle beraber göreve getirdi. Daha önce ABD’nin bir diğer finansal regülatörü CFTC bünyesinde başkanlık görevi yürütmüş olan Gensler’in Ripple ve bunun kripto parası ile ilgili olumsuz açıklamaları olduğu biliniyor. Çeşitli üniversitelerde konuşmalar yapan Gensler, bir konuşmasında hem XRP hem ETH yatırımcılarını kızdırmıştı. Gensler 23 Nisan 2018 tarihli konuşmasında, ETH ve XRP’nin menkul kıymet statüsüne dahil edilebileceğini ifade etmişti. 

Gensler bizzat Biden tarafından ABD’nin bankacılık ve menkul kıymetler regülasyonlarını denetleyecek ve oluşturacak ekibin başkanı seçildi. Bu da ilerleyen günlerde Ripple’ın menkul kıymet davasında “beklenmeyen” gelişmelerin yaşanabileceğine işaret ediyor.

XRP’nin menkul kıymet ilan edilmesi fiyatı nasıl etkiler? 

Peki XRP’nin menkul kıymet ilan edilmesi neden yatırımcıların ve topluluğun korkulu rüyası haline geldi? Aslında bunun direkt olarak Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu için büyük bir sorun olduğu söylenebilir. Daha önce mesajlaşma uygulaması Kik, kendi kripto parası KIN için SEC ile bu konuda karşı karşıya gelmişti. SEC ise 1 Ekim 2020 tarihinde bu davayı resmen kazandı.

SEC, söz konusu ICO’nun menkul kıymet satışı, kripto paranın ise menkul kıymet olduğunu iddia etti ve davayı kazandı. XRP’nin de menkul kıymet ilan edilmesi bunun direkt olarak lisanssız menkul kıymet satışı ile piyasaya dağıtıldığının ispatı olacaktır. Böyle bir durumda SEC tarafından Ripple’a büyük bir ceza verilmesi KIN kripto para biriminin yaşadığı sonun XRP tarafından da tecrübe edilmesi bir hayli olası.

Yukarıdaki grafiğe bakıldığında da KIN tokeninin SEC’in radarına takıldıktan sonra değerinin sıfırlandığı görülebilmekte. XRP’nin menkul kıymet ilan edilmesi ile yatırımcıları da  Ripple şirketinin hissedarları haline gelecektir. Bu da şu an Ripple’ın sınır ötesi ödeme odaklı projelerini ve hayallerini suya düşürebilir. Bunun sebebi de XRP’nin menkul kıymet ilanından sonra  finans şirketlerinin XRP alarak Ripple hissedarı olmak istemesinin hayli düşük bir ihtimale sahip olması şeklinde açıklanabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!