Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Milyarder Yatırımcı Ray Dalio: Devletler Bitcoin’i Yasaklayabilir

Küresel finans sektörünün en önemli isimlerinden birisi olan Ray Dalio, Bitcoin (BTC) ve kripto paraların geneli hakkında sert bir eleştiride bulundu. 138 milyar doların üzerinde varlık yöneten Bridgewater Associates kurucusu Ray Dalio, devletlerin bir noktadan sonra Bitcoin’i ve kripto paraları yasaklayabileceğini belirtti.

Bitcoin ve kripto paralar, CBDC’lere karşı 

Yahoo! Finance kaynağına konuşan Dalio, Bitcoin, kripto paralar ve merkez bankası dijital para birimleri hakkındaki düşüncelerini açıkladı. Dünyanın en büyük serbest yatırım fonunun kurucusu, gelecekte merkez bankası dijital para birimlerinin, Bitcoin veya kripto para birimlerinden çok daha popüler olabileceğini ima etti.

Dalio’ya göre CBDC olarak tanımlanan merkez bankası dijital para birimlerinin öne geçmesinin ise üç temel sebebi var:

  • Satın alma işlemleri için kripto para birimlerini kabul edecek kurumların azlığı.
  • Bitcoin ve kripto para birimlerinin değer deposu veya değer saklama aracı olarak kullanılamayacak kadar fiyat dalgalanmasına sahip olması.
  • Bitcoin veya kripto para birimlerinin ileride “temel” hale gelmesi durumunda devletlerin bunları yasaklamak için ellerinden gelen her şeyi yapacak olmaları.

Bitcoin, altın fiyatının yükselişini 10’a katladı 

Dalio röportajın devamında şu an “Bitcoin’ini alıp bununla kolayca bir şeyler satın alamayacağını” vurguladı. Dalio ünlü “Bitcoin ile altın” kıyaslamasını da yapmaktan geri durmadı. Altın yatırımının merkez bankaları ile ülkelerin itibari paraya alternatif olarak kullanacakları bir varlık olduğunu vurgulayan milyarder yatırımcı, Bitcoin için benzer bir durum olmadığını ifade etti. “Bitcoin’i altına tercih etmem” ifadesini kullanan Dalio da böylelikle duruşunu belli etti. BTC ise bugün 16.000 dolara kadar çıkarak mart ayında 4.000 dolara düşüşünden sonra %324 yükseliş kaydetti. ONS altın fiyatı ise aynı tarihten bu yana yaklaşık olarak %30 fiyat artışı kaydetti.

Dijital paraların “insanların umut ettiği şekilde” başarılı olamayacağını ifade eden Dalio, CBDC’lere ise güven duyuyor. Ünlü fon yöneticisine göre CBDC’ler büyümeye ve popülerleşmeye devam edecek. Fon yöneticisi son olarak yukarıdaki sebeplerden ötürü gelecekte CBDC’lerin, Bitcoin gibi kripto paralardan daha popüler olacağını da sözlerine ekledi. Aslında Dalio’nun açıklamasından kısa süre önce Fed’in CBDC değerlendirme raporu yayınlandı. Bu da şu an için ABD’de CBDC’lere yönelik ilgi artışı olduğunu gösteriyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!