Ripple Kurucusu: Dijital Yuan, Yeni Dolar Olabilir
Yaptığı iddialı açıklamalarla her daim ilgi odağı olan Ripple kurucusu Chris Larsen, Çin ve ABD’nin teknolojik bir soğuk savaş içinde olduğunu söyledi. Larsen, Çin’deki dijital yuan gelişmelerinden ve Çin’in kripto para dünyasındaki etkinlikleriyle ABD’yi geride bırakma ihtimalinden de bahsetti.
Blockchain tabanlı para aktarma ağı Ripple’ın kurucusu Chris Larsen’e göre Çin ve ABD çoktan teknolojik bir soğuk savaşın ilk adımlarını attılar. Larsen Çin’in kripto para ve finans dünyasındaki baskınlığının ülkeye, ABD karşısında büyük bir avantaj sağladığını öne sürüyor.
Ripple kurucusu, finans dünyasındaki dolar hakimiyetinin dijital para kullanımının yaygınlaşması, blockchain sisteminin avantajları ve teknolojik gelişmeler ışığında zayıflayabileceğini düşünüyor. Larsen, Çin’in böyle bir ortamın gücünden yararlanarak, dijital yuan projesi ve hükümet kontrolündeki dijital para transferi sistemleriyle doların etkin olduğu alanlarda öne geçebileceğini savunuyor.
China: has near ubiquitous use of digital payments ✔; piloting state-controlled digital Yuan ✔; has the largest concentration of crypto miners ✔. The U.S. can’t afford to lose this tech Cold War if we want to maintain economic leadership globally. More thoughts below @TheHill https://t.co/FOpS3ceXUC
— Chris Larsen (@chrislarsensf) August 21, 2020
Dijital Yuan ile, Dolar Devre Dışı Kalabilir
Ripple kurucusu, kripto para sektöründeki teknolojik gelişmeler ve blokchainin avantajları ile finans dünyasında dolar hakimiyetinin sona erebileceğini savunuyor. Larsen, Çin’in böyle bir ortamdan yararlanarak yaptığı dijital yuan çalışmaları ve online ödeme sistemleriyle global finans dünyasında öncü olabileceğini söylüyor. Bunun örneklerini giderek yaygınlaşan Çin çıkışlı ödeme uygulamalarında görmek mümkün. Mobil ödemede teknoloji devleri olan Alibaba ve Tencent gibi Çin merkezli firmalar, çoğu insanın hayatında vazgeçilmez bir yer edinmiş durumdalar. Forkast.News’ün yayınladığı bilgiler göre, mobil ödeme işlemleri yıllar içinde kendini katlayarak artmış ve daha da yaygınlaşmış. Bu işlemlerin hacmi 2014-2018 yılları arasında 28 kat arttı ve 2018’de toplamda 277.4 trilyon yuanlık (yaklaşık 40 trilyon dolar) işlem yapıldı.
İki Cepheden Dijital Para Hamleleri
Çin, milli dijital para projesini hayata geçirmek için fiili adımlar atarken şu an Amerika yalnızca durumu kavramaya çalışıyormuş gibi duruyor. Çin geçtiğimiz hafta içinde 2022 Kış Olimpiyatlarına ev sahipliği yapacak bazı şehirleri de kapsayan 4 bölgede pilot uygulamaların başlayacağını duyurdu. Fed de ağustos ortası yaptığı bir açıklamayla dijital para denemeleri için hazırlandıklarını belirtmişti. Ancak, Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard’ın açıklamalarına göre Fed’in dijital para denemeleri doları dijitalleştirmek için henüz hazır olmamakla birlikte, bu çalışmalar şu an için dijital para birimlerinin önemli etkilerini tartmak amacıyla yapılıyor.