Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FED Dijital Para Denemeleri Yapıyor

Amerikan Merkez Bankası (FED) geçtiğimiz aylarda dijital para üzerine kapsamlı araştırmalar gerçekleştirdiğini duyurmuştu. FED San Francisco şubesinin düzenlediği etkinlikte konuşan FED Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard, dijital para denemeleri üzerine çalıştıklarını söyledi.

FED Yönetim Kurulu Üyesi Başkanı Lael Brainard, FED’in dijital para birimlerinin mevcut ödeme yöntemlerine, para politikalarına, finansal sürekliliği ve bankacılık sektörüne kazandırabileceği yenilikler için dijital para denemeleri yaptıklarını açıkladı.  Brainard, “Fed, muhasebe teknolojileri ve dijital para birimlerinin potansiyel kullanımıyla ilgili olarak araştırma ve deneme çalışmaları yürütüyor.” dedi.

Doları Dijitalleştirecekler mi?

Lael Brainard henüz Amerika’nın doları dijitalleştirmeye hazır olmadığının altını çizerek, FED’in dijital para denemelerinin amacının dijital para birimlerinin dünyadaki önemli etkilerini anlamak olduğunu belirtti.  Küresel olarak hala doların güçlülüğünden bahseden Brainard, “ABD para birimine yönelik talep güçlü bir şekilde devam ediyor ve halkımızın çeşitli ödeme seçeneklerine erişimi sağlamaya kararlıyız.”dedi.

Brainard konuşması sırasında Çin’in dijital para projesine de atıfta bulunarak Amerika’nın dijital dolar çalışmalarını hızlandırması gerektiğini vurguladı. Fakat Fed Yönetim Kurulu Üyesi bunu söylerken dijital paraların özellikle kişisel gizlilik, yasa dışı işlem ve finansal istikrar gibi konularda bazı riskler taşıdıklarını vurgulamayı ihmal etmedi.

Yardım Fonları Dijital Para ile Dağıtılabilir

Brainard, COVID-19 salgınıyla beraber onlarca insanın ekonomik sıkıntılarını iyileştirmek için geliştirdikleri acil durum teşvik fonundan bahsetti. Salgın ve benzeri acil durumlar için kurulan fonun ‘anında ve güvenilir erişim’ temelli olmasının öneminin altını çizerek, “COVID-19 krizi, Amerikalılar için erişilebilir olan dayanıklı ve güvenilir bir ödeme altyapısının önemini çarpıcı bir şekilde hatırlatıyor” dedi. Açıklamasının ardından acil durum teşvik fonlarını dağıtma aracı olarak dijital para fikrini uzun süredir düşündüklerini yineledi.

FED Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard dijital para çalışmaları ve denemeleri üzerine uzun zamandır Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki uzmanlarla iş bilirliği içinde olduklarını söyledi. Birlikte gerçekleştirdikleri çalışmalar sonucunda elde ettiklerin kodları, açık kaynaklı bir lisans altında vatandaşın da deneyebilmesi için paylaşacaklarını belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment