Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Uzman İsim Altının Geleceğini Yorumladı

Durdurulamaz şekilde yükselen bir grafik gösteren altın fiyatı, geçtiğimiz günlerde ons üzerinden 1.900 doların altına düştü. Altın fiyatı daha sonra yeniden yükselişe geçip 1.940 dolara kadar çıktı.  Yatırımcılar şimdi altın fiyatındaki düşüşün devam edip etmeyeceğini merak ediyorlar. Peki uzmanların altın fiyatı hakkındaki yorumları ne yönde?

Rusya’dan gelen Koronavirüs aşısı haberleri piyasayı etkilemiş ve gram altın fiyatı 440-450 Türk Lirası bandına kadar bir çekilme yaşamıştı. Fakat bu sabah itibarıyla 455 lira ile işlem gören gram altın, piyasada şok etkisi yaratan ve “altın balonu patladı” şeklinde yorumlanan düşüşünü devam ettirmiş gibi gözükmüyor. Ve hatta bazı analistlere göre altın henüz olması gereken seviyeye çıkmadı ve yükselişini daha da sürdürecek. Altın fiyatı geçtiğimiz haftalarda, 2011’deki rekorunu kırarak ons bazında 2 bin doların üstüne kadar çıktı. Önümüzdeki günlerde ise bu rekorunu tekrar geçeceği bekleniyor.

Goehring & Rozencwajg Associates’in yönetici ortağı Leigh Goehring’e göre ise altının bu düşüşü henüz sona ermiş değil. Altın fiyatlarındaki kısa sürede hızlı yükselişin ardından piyasayı düzeltecek bir fiyat düşüşü bekleniyordu.  Goehring’e göre ons bazında 2 bin dolar seviyelerinde yeni bir rekora ulaşmadan önce altın fiyatı, 1.500 – 1.700 bandına kadar gerileyebilir. Kitco News’e yaptığı açıklamada, piyasada gerçekleşen bu şekilde fiyat düşüşlerinde en önemli şeyin bakış açısı olduğunu söyleyen Goehring; bahsettiği gibi bir gerilemenin fiyatlar tekrar yükselişe geçmeden son satın alma fırsatı olabileceğini belirtti.

Koronavirüs İçin Biten Endişe Altında da Gerileme Getirebilir

Leigh Goehring, insanların pandemi için duyduğu kaygıların azalmaya başlamasıyla altın fiyatlarında da bir düşüşün öngörülebileceğini söyledi. Bu şekilde hareketlenmelerin boğa piyasası için sürpriz olmadığını ve bu boğa piyasasının da 1,050 dolar gibi fiyatlarla başlayıp bin dolar gibi inanılmaz bir farkla 2,050 dolar bandına çıktığını hatırlattı. Piyasayı dengelemek ve bu %50’yi geri vermek için altın fiyatının ons bazında 1500 – 1700 dolar bandına kadar ve son günlerin yine popüler madeni gümüşün ise 20 dolar altına inmesi gerektiğini belirtti. Goehring, yılın bu zamanlarından 2021 yılının başına kadar bu düşüsün herhangi bir zamanda gerçekleşebileceğini söyledi.

Beklenen üzere bu düşüsün yaşanmasındaki ana sebeplerden biri, Koronavirüs sebebiyle iş hayatından kopan insanların işlerine dönmesi, yeniden düzenli olarak kazanç sağlamaya başlamaları ve güvenli bir yatırım olarak gördükleri altını satın alan kişilerin bununla beraber birer satıcıya dönmesi. Goehring, altın fiyatlarının yıl sonunda şu an olduğundan daha düşük olacağını bu yüzden o dönem için almaya uygun olduğunu belirtti. Bir sonraki yükselişin Koronavirüs sebebiyle değil, enflasyon yüzünden olabileceğini de ekledi.

Bu yaz yaşanan ani ve büyük miktardaki değişimler yatırımcılara önemli mesajlar vermeli. Finansal manzara değişmekte ve enflasyon hiç olmadığı kadar piyasa ile doğrudan bağlantılı olmaya başladı. Ve artık, enflasyon bu işin hiç olmadığı fazla ölçüde bir parçası olmaya da devam edecek.

Altın İçin Yeni Bir Yükseliş Bekliyor

Goehring ons altında bir düzeltme beklese de bunun uzun ömürlü bir düşüş olmayacağını düşünüyor. Dolar gibi itibari para birimlerinin güç kaybetmeye başladıklarını vurgulayan Goehring; altının bu düzeltmeyi yaptıktan sonra yeniden değer kazanacağını söylüyor.

Birçok uzman isim ABD’nin son zamanlarda izlediği politikalar nedeniyle enflasyon oranlarında bir artış yaşanmasını bekliyor. Bazı isimler dünya ekonomisini yeni bir enflasyon krizinin beklediğini dahi belirtiyorlar. Goehring de “40 yıllık deflasyon döneminin sona erdiğini” vurgulayarak enflasyon oranlarının önümüzdeki yıllarda artmaya başlayacağını söylüyor.

Şiddetlenmesi beklenen enflasyonun zaman içerisinde kontrolden çıkabileceğini söyleyen Goehring, altın fiyatının bunun sonucunda yükselebileceğini açıkladı. Goehring bu noktada iddialı bir tahminde bulunup ons altının şimdikine kıyasla 7 kat değerlenebileceğini ve 2027-2028 tarihlerinde 15.000 dolara kadar çıkabileceğini söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment