Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Yükselişini Baltalayabilecek 7 Gelişme

Piyasa uzmanları ve kripto para yatırımcıları, Bitcoin fiyat grafiğinin izleyeceği yön konusunda ikiye ayrılmış durumdalar. Bitcoin ağındaki güncel durum ve makro ekonomik gelişmeler şimdilik Bitcoin’in lehine gözükse de yükselmesine engel olabilecek bazı göstergeler piyasaya ilgi duyanları endişelendiriyor.

Temmuz ayı ile birlikte uzun süreli durağan tablosundan sıyrılarak yukarı doğru hareketlilik gösteren Bitcoin, ağustos ayının ortasında ise 2020 yılının en yüksek seviyesini görmeyi başardı. Lider koin değerini 12 bin doların üzerine çıkarmayı başarsa da bir dirençle karşılaştı ve şu an ortalama olarak 11,500 – 11,800 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor. Uzmanlar ve piyasa yorumcuları Bitcoin fiyatında bir yükseliş bekleseler de AMBCrypto’ya göre bu yükselişin önüne geçebilecek birçok faktör var.

Piyasadaki Arz/Talep Dengesi

Şu an Bitcoin (BTC) piyasasındaki arz talepleri yeni yatırımcılar ve traderlar tarafından belirleniyor. Kripto para borsalarında yeteri kadar likidite ve talep olması; piyasadaki genel durumun boğaların lehine olduğu anlamına gelebilir. Dolayısıyla piyasaları takip ederken borsalara giren-çıkan BTC miktarlarına da bakmak gerekir.

Borsalardaki Bitcoin akışı

Chainalysis’in yayınladığı grafiğe göre, borsalara giriş yapan BTC değeri bu yıl için en yüksek noktasını 1.25 milyar dolar ile 27 Temmuz’da ve en düşük noktasını ise 500 milyon dolar ile 9 Ağustos’ta gösterdi. Görüldüğü üzere, aralarında aşağı yukarı 10 gün gibi bir süre olmasına rağmen piyasaya giren BTC fiyatı çok hızlı değişim gösterebiliyor. Bu dalgalı grafikle bazı zamanlar talep arzı karşılamayabilir ve bu da volatilitede bir düşüşe sebep olabilir.

Altınla Korelasyonda Azalma

Bitcoin’in piyasa oynaklığı altına oranla her zaman için daha fazla olmuştur. Bu sebepten ötürü, iki varlık arasında bir yıllık sürece bakıldığında zayıf sayılabilecek bir korelasyon vardı. Fakat son verilere göre özellikle son ayda, altın ve BTC arasındaki uyum %50’nin üzerinde ve iki varlık da değer kazanma yönelimi gösteriyor. Ancak uzun vadede düşünüldüğünde altın fiyatları daha istikrarlı bir konuma gelebilir ve düzeltme yaşayabilir. Bu da altın ve BTC arasındaki korelasyonun zayıflamasına yol açabilir.

Bitcoin ve altın arasındaki korelasyon

Artan Piyasa Değeriyle DeFi Faktörü

Maker’ın %21 pay sahibi olduğu DeFi piyasası istikrarlı bir yükseliş yakalayarak piyasa değerini son 90 gün içerisinde arttırdı. DeFi’nin yükselen popülaritesi, pazar hakimiyetini de ciddi ölçüde arttırmaya devam ediyor. Birçok BTC yatırımcısı kısa vadede kazanç elde etmek amacıyla Bitcoin’den bir süre için vazgeçerek DeFi’nin oldukça değişken piyasasına adım atabilir.

DeFi piyasasının toplam değeri

Giderek Artan Açık Pozisyonlar

Skew’ın paylaştığı tabloya göre Bitcoin işlemlerindeki açık pozisyonlar rekor düzeyde seyrediyor. Kısa vadede iyi bir durum olarak adlandırılabilir fakat bunun uzun vadede fiyat artışında ters bir etki yaratması da beklenebilir. Açık opsiyonların çokluğu beklenti ve ilgiyi gösterse de traderlar vade sona ermeden opsiyonlarını bozabilir. Bu sebeple açık pozisyonların hacmindeki bir düşüş bize tehlikeli bir tablo sunabilir.

Açık Bitcoin pozisyonlardaki artış

Opsiyon Hacminde Azalma

Yüksek hacimde opsiyon işlemi, opsiyonun verildiği dönem için BTC’ye olan ilginin arttığını gösterir. Yani yüksek hacim yüksek ilgiyi gösterir ve bu doğrultuda opsiyon hacminin düşük olması dikkat edilmesi gereken bir başka sinyal demektir.

Bitcoin opsiyonlarının hacmi

Vadeli İşlem Piyasasında Ayıların Hakimiyeti

Bitcoin işlemlerindeki açık pozisyonlar rekor seviyelerde fakat bu eğilimin sürdürülüp sürdürülmeyeceği belirsiz. Eğer açık pozisyonlardaki artış durur ve pozisyonlar ayıların lehine konumlanmaya başlarsa, BTC için bir düşüş kaçınılmaz olur. Ayı pozisyonundaki %45 satım ve %13 alım opsiyonu eğer daha geniş bir zaman diliminde hakimiyetini sürdürürse Bitcoin fiyatında da değer kaybına sebep olabilir.

Vadeli işlem piyasasında ayı/boğa dengesi

Kurumsal Yatırımcıların Geri Adım Atması

Bitcoin’e olan ilgi perakende ve kurumsal yatırımcıların ilgisi sayesinde son zamanlarda oldukça yüksek. Perakende yatırımcılarının yoğun ilgisi ve piyasadaki spekülatif hava birleştiğinde fiyat rallisi 11,800 dolara kadar çıktı. Kurumsal ilgiye en fazla katkıda bulunan unsurlardan biri ciddi kazançlar sunan türev piyasası olarak gösteriliyor. Türev piyasasındaki risk yönetimi potansiyeli çok daha yüksektir ve buradaki ilginin düşmesi halinde BTC piyasasında bir geri çekilme gözlemlenebilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment