Ripple Hoşnutsuz Bir Yatırımcı Tarafından İkinci Kere Dava Ediliyor – Yasal Düzenleme Olacak Mı?
Ripple Labs Inc, Brad Garlinghouse ve XRP II LLC taraflarına karşı toplu bir dava daha açıldı. Açılan dava Ripple’ın Kaliforniya yasaları dahilinde bir menkul kıymet olduğunu iddia ediyor.
Davacı Vladi Zakinov tarafından açılan dava, XRP token’inin ”token” olarak adlandırılmasına rağmen herhangi bir ayrım gözetmeksizin büyük çapta halka satış yapmasından ve XRP satışından elde edilen miktarı fonlama için kullanmasından dolayı bunun aslında bir menkul kıymet olduğunu vurguluyor.
Şikayette yer alan ifadelere göre bu bir menkul kıymetin karakteristik özelliklerinden bir tanesi. Şikayette yapılan yatırımların maddi bir risk altında olmasından dolayı davacının Ripple ve XRP başarısını etkili bir şekilde kontrol edemediği belirtiliyor.
Davacı 2018 Ocak ayı esnasında XRP fiyatının 1 dolar ve üzerinde seyrettiği dönemde, Ethereum kullanarak XRP tokeni satın almış ve bunu yaparak 162 XRP’yi 14.337 dolara, 57 XRP’yi ise 1365 dolara cüzdanına aktarmış. Son olarak davacı 27 Ocakta 10923 dolar karşılığında 299 XRP alarak bu miktarı daha da arttırmış. Şikayette davacının fiyatların artması beklentisi ile XRP’ye yatırım yaptığını ancak Ripple Labs’ın ”XRP’yi tanıttığını ancak daha sonra diğer yazılım ürünleri ile XRP’nin birim fiyatını karıştırdığını” iddia etmekte.
Buna ek olarak davada Ripple’ın kendi işlemlerini fonlamak ve kendi ağını geliştirmek için XRP kullandığı iddia ediliyor:
”Bu Ripple’ın Ripple protokolünü ve ağını tanıtması ve geliştirmesi için mükemmel bir ekibinin olmasını sağlar. Bu bilgi ve inanç doğrultusunda, XRP satışı şirket için olan diğer gelir kaynaklarını ciddi manada gölgede bırakır.”
Aslında bu Ripple’a karşı açılmış ilk toplu dava değil. Nisan ayında Ripple’a karşı başka bir hoşnutsuz müşteri olan Ryan Coffey tarafından da bir dava açılmıştı ve kendisinin şikayeti de hemen hemen benzer bir konuyu kapsıyordu: XRP’ye yatırım yaptıktan sonra maddi kayıp yaşamak.
Bu denklemdeki davacı Ryan Coffey ise 2.60 dolar fiyatı üzerinden 650 XRP alarak toplamda 1.690 dolarlık bir ödemede bulunmuş. Coffey bu koinleri 6 Ocak 2018 tarihinde eline geçirmiş. Bunun üzerinden daha iki hafta bile geçmeden Coffey, tokenleri 1,105 dolara satarak 551 dolar civarında bir kayba uğramış. Yeni bir Weiss Derecelendirmesine göre Ripple, kısa dönemde etkisini kaybedebilecek potansiyelde olan ve uzun dönem yatırım aracı olarak tavsiye edilmeyen bir ürün olarak tasvir ediliyor.
Dava buna ek olarak Ripple Labs’ın ”Nasıl XRP değeri yaratabileceklerine, bunu devam ettirebileceklerine ve artırabileceklerine odaklandığını” belirtiyor. Davanın en can alıcı noktalarından birisi ise Ripple’ın 80 milyar XRP’si olduğu ve bunu nasıl ”hiç bitmeyen ICO” olarak satmaya çalıştıkları da vurgulanıp Ripple’ın merkezi olmadığına bile değiniliyor.
Dava dosyasında geçen diğer dava sebepleri arasında Brad Garlinghouse’un yaptığı çeşitli röportajlarda XRP’yi ve XRP Ledger kullanan Ripple ürünlerini ”XRP ve piyasa değerini arttırmak için” yapılan çabalar olduğunu belirten ifadeleri de yer almakta.
Dava toplu dava klasmanına dahil olduğundan davacı 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren bütün Kaliforniya vatandaşlarını temsil etmekte. Dava ayrıca ”bu klasmanın üyeleri o kadar çeşitli ve fazla ki bütün üyelerin toplanması uygulanamaz bir yöntem” olarak ifade edilmekte.
Davanın açılma sebebi ise davacının masraflarını ve harcamalarını tamamiyle karşılayacak şekilde bir ödeme yapılması. Davacı buna ek olarak XRP’nin California Corporations Code isimli yasasına da maruz kalmasını istiyor.
Bu davanın açılma sebebi çok kritik bir zamana denk geldi çünkü ABD içerisinde Ripple’ın menkul kıymet olup olmadığı konusunda düzenleyici bir oy birliğine henüz ulaşılamadı. Bu konuda bir karar verilmesi hususunda baskı artıyor ve bu açılan davalar SEC’i daha da zor bir duruma sokuyor olabilir.
Bunun yanı sıra bu dava XRP’nin menkul kıymet olup olmadığını konusunun da altını çizer nitelikte. Şirketin baş stratejisti Cory Johnson yakın zamanda Ripple’ın menkul bir kıymet olmadığını duyurmuştu.
Ancak SEC tarafından gelen raporlara göre SEC bu kripto para birimini bir menkul kıymet olarak görmekte. Eski CFTC Başkanı olan Gary Gensler de bu kriptoyu ”uyumsuz bir menkul kıymet” olarak tanımlamıştı.
Konu hakkında yorum yapan Reddit kullanıcısı gdorsinville şunları ifade etmekte:
”Bunun neden olduğunu biliyor musunuz? Bu Ripple ve XRP arasındaki karmaşık ilişkiden kaynaklanmakta. XRP kendi logosuna sahip olduktan sonra bu kendisi ve Ripple arasında daha keskin bir ayrım yapmayı sağlayacak. Güvenin bana, okuduğum bazı gönderilerde gördüğüm üzre ortalama vatandaşlar bu ikisi arasındaki farkı kavramakta zorluk çekebiliyorlar.”
Geçen ay içerisinde XRP topluluğunu Ripple’dan farklı bir logo bulma arayışına girdiğini belirtmiştik.
Alexavier Guzman konu hakkında şunları ifade etmişti:
”XRP’nin arkasındaki topluluk Ripple’ın yapılmasına yardım ettiği yenilikler ve teknolojiler konusunda gerçekten çok tutkulu, ancak Ripple’ın XRP’yi kullanma biçimi XRP’nin sahip olduğu sınırsız kullanım yöntemlerinden sadece bir tanesi..”
Başka bir kullanıcı Snookie1980 ise Ripple’ın menkul kıymet olup olmaması konusunda şunları ifade etti:
”Bir işletme (Ripple) gidip bir sürü XRP satın aldı veya ona binlerce XRP hediye edildi diye bunun bir menkul kıymet olduğunu söyleyemeyiz. Microsoft‘un CEO’su gidip bir sürü XBT satın alsa ve Bill Gates bu XBT’lerle insanlara ödeme yapmaya başlasa veya bunun için farklı bir kullanım alanı bulsa bu bir menkul kıymet mi olurdu? Bence hayır.”