Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

NYDFS Başkanı Eyaletin Kripto Paralara Karşı Uyguladığı Yasal Düzenleme Yaklaşımını Savunuyor

New York Department of Financial Services (New York Mali Hizmetler Departmanı; NYDFS) yöneticisi Maria Vullo Perşembe günkü konuşmasında departmanının kripto para birimlerini denetleme konusundaki tutumunun arkasında olduğunu belirtti.

New York’da Çarşamba günü başlayan ”Legal Tender? The Regulation of Cryptocurrencies” (ulusal para? kripto para birimlerinin düzenlenmesi) isimli konseyde konuşan ve kendi görüşünü,”içerisinde para olan diğer bütün alanlarda olduğu gibi bu alanda da düzenleme gerekliliğinin mevcut bulunduğu” şeklinde ifade eden Maria Vullo tartışma sırasında da zaman zaman bu görüşüne geri döndü.

Vullo, paneldeki açılış konuşmasını yaparken eyaletin tartışmalı BitLicense kararına gönderme yaparak, bazı federal ve eyalet çapındaki düzenleyiciler bu endüstri için belirli kurallar oluşturmaya çalışırken uzun süreler harcamaktayken, ”bu durum New York’un bir düzenleyici çerçeve oluşturması için kesinlikle çok vaktini almadı” ifadelerini kullandı.

Kripto para birimlerinde düzenlemenin sahip olduğu rol gerçekten tartışmalı ve belirsiz bir konu. Bu konu hakkında Blockchain başkanı ve yasal baş memur olan Marco Santori düzenleyici kurumların aşırı düzenleme konusunda biraz frene basmaları gerektiğini belirtmişti.

Buna rağmen Vullo, düzenleyicilerin yaptıklarının, kendilerinin (geliştiriciler) herhangi bir ibraz veya gereklilik olmadan token satışı yapabilmelerini sağlaması gerektiğini belirten geliştiricilerle alay eder gibi şu açıklamada bulundu:

”Bence düzenleyiciler kesinlikle bu alanda olmalı çünkü onların (geliştiriciler) ”biz yenilikçiyiz biz startup şirketiyiz bizim yalnız bırakılmamız lazım, bizim kum havuzunu bırakılmamız lazım” dediklerini biliyorum. Çocuklar kum havuzunda oynar. Yetişkinler ise kurallarla.”

Kum havuzu, yani ”sandbox” düzenleyicilerin yeni bir alanı düzenlemeden önce bu alanın tabiri caizse biraz kendi kendine yoğrulmasına ve gelişmelere göre düzenlemelere gidilmesine izin verilen yaklaşımın adıdır.

Bu konuşmadan hemen sonra CNN araştırmacı gazetecisi ve açık oturum konuşmacısı Jose Pagliery ”kod kanundur” fikri hakkındaki endişelerini belirtti ve bunun doğru olabileceğini ve kodlayıcıların bazı protokolleri değiştirebileceğini belirtti:

”Eğer bir bankada yöneticiyseniz hesap vermeniz gereken kişiler vardır… Ancak eğer dünya çapında isminin kimse tarafından bilinmediği kodlayıcılardan birisi olup bu kripto para birimlerinin neler yaptığı konusunda az da olsa kontrole sahip onlarca kişiden biriyseniz… bu kişilerin nasıl sorumlu tutulacağını bilmemiz gerekmekte.”

Santori bu açıklamaya katılmadığını belirtti ve ”bu sadece kötü bir soru değil aynı zamanda sen bunu sorduğun için bile kötü hissetmelisin” ifadesini kullandı.

Buna cevap olarak Vullo ise, ”Bunun duygular hakkında olduğunu bilmiyordum.” sözlerini kullandı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment