Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Putin: Rusya Finansal ‘Sınırlamalar’dan Kurtulmak İçin Blockchain’i Keşfetmeli

Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in perşembe günü yıllık olarak gerçekleştirdiği “direkt destek hattı” etkinliği sırasında yaptığı açıklamalara göre, Rus hükümeti, kripto para birimlerini temkinli bir yaklaşımla ele alıyor.  

Rusya’nın bir gün kendi kripto parasına sahip olup olamayacağı sorulduğunda Putin, böyle bir sonucu göremediğini çünkü kripto para birimlerinin “tanım gereği ulusal sınırların ötesinde” olduğunu söyledi.

Putin, bu noktaya dikkat çekmenin yanı sıra kripto para birimlerinin “tüm dünyada gelişmekte” olduğunu ve Rusya’nın bu teknoloji etrafındaki fırsatları keşfetmesi gerektiğini itiraf etti. Olası kullanım alanları arasında, “küresel finans ticaretinde çeşitli sınırlamalardan kaçınmanın da” olabileceğini söyledi BU ifade blockchain’in Rus bankalarına, şirketlere ve bireylere karşı son yıllarda getirilen yaptırımların hafifletilmesine yardımcı olabileceği yönünde bir öneri anlamına gelmekte.

Putin, yılda bir yapılan dört saatlik oturumda ayrıca kripto para madenciliğinin – yeni işlemlerin blockchain’e eklendiği ve bu sırada yeni koin’lerin de çıkartıldığı yoğun enerji tüketimli süreç – düzenlenmediğini ve kripto para birimlerinin Rusya’da tedavüldeki para olarak tanınmadığını belirtti.

Rus cumhurbaşkanı, geçen yıl Rus yetkililere yerel madencilik sektörü de dahil olmak üzere ülkedeki kripto para birimleriyle ilgili düzenlemeler yapma çağrısında bulunan bir dizi yönerge yayınlamıştı.

Putin, bu perşembe günü yaptığı açıklamada da, “Bunu Japonya‘da bir yerlerde kullanıyorlar, ancak başka ülkelerde işe yaramıyor.” dedi.

Yasama’dan Yavaş Hamleler

Cumhurbaşkanının yorumları, Putin’in geçmişte de destek verdiği bir şey olan yasal düzenleme konusunda, Rusya’nın yasama organının bu konudaki hareketlerinin çok yavaş ilerlediği bir döneme denk gelmekte.

Bugüne kadar, Rus parlamentosu olarak görev yapan Duma Meclisinde blockchain ve kripto paralarla ile ilgili üç yasa tanıtılmıştı. İkisi 22 Mayıs‘taki ilk duruşma turunu geçmişti, (üç turdan da geçmek zorunda). Bunlardan biri “Dijital finansal varlıklar üzerine” Diğeri ise de “Dijital haklar üzerine” şeklinde adlandırılmıştı.

Her iki yasa da Rus yasal diline tokenler ve blockchain gibi temel blockchain terminolojisini tanıtmayı amaçlamakta. Ayrıca, belirledikleri tokenlerin yetkilendirilmiş finans kurumlarına naklini kısıtlamakta ve Rusya Merkez Bankasını ülkedeki kripto ticaretini ve ICO’ları kontrol etmesi gereken bir düzenleyici olarak atamakta.

“Kripto ruble” terimini tanıtan “dağıtılmış ulusal madencilik” konulu bir başka yasa ise, yasama organı tarafından reddedildi.

Stratejik Gelişim Merkezi ile kurumların geliştirilmesi konusunda uzmanlık yapan Michael Komin – Finans departmanının eski bir başkanı ve Rus kurumsal hayatında blockchain teknolojisinin öncülerinden biri olan Alexei Kudrin‘in başkanlık ettiği Moskova merkezli bir beyin takımı – yasaların “yarı-boş” olduğuna inanıyor , çünkü blockchain için yeterli yasal bir dil henüz oluşturulamadı.

Komin konu hakkında şunları ifade etti:

“Parlamentonun yapabileceği tek şey, bu tarz bir teknolojiyi yasaklamaktır, ancak bu da blockchain unsurlarını kullanan Rusya Bankası, Maliye Bakanlığı, Hazine Bakanlığı ve Başkan Putin’in danışmanı Andrei Belousov tarafından onaylanmayacaktır.”

 

Komin ayrıca mevcut blockchain yasalarının “daha iyi zamanlara kadar hareketsiz bırakılmasını ve nihayet diğer yasaların yığınları altında yok olmasını” bekliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment