Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple, XRP’nin Menkul Kıymet Olmadığını İddia Ediyor

Bazı yetkililer ve kurumlar fintech startupı Ripple‘ın kripto parası XRP’nin ABD’deki yasal düzenlemeler çerçevesinde bir menkul kıymet olarak sayılması gerektiğini düşünüyorlar ancak Ripple, XRP’nin bir menkul kıymet olmadığı konusunda diretiyor.

San Francisco merkezli Ripple’ın kripto parası XRP şu anda 22 milyar $’dan fazla piyasa hacmiyle piyasanın en büyük üçüncü kripto parası durumunda.

Bazı kişiler Ripple’ın elindeki XRPleri satış yoluyla piyasaya sunduğunu ve pek çok kişinin bu koinleri yatırım maksadıyla aldığını gerekçe göstererek bu koinin de tıpkı hisse senetleri ve tahviller gibi menkul kıymet düzenlemelerine tabii tutulması gerektiğini düşünüyorlar.

Eğer bu gerekçeler doğrultusunda XRP bir menkul kıymet olarak değerlendirilmeye başlarsa bu durumun hem Ripple için hem de XRP’yi destekleyen kripto para borsaları için yasal açıdan ciddi etkileri olabilir.

Ancak Ripple ortada bir menkul kıymet olmadığı konusunda diretiyor. Ripple’ın kıdemli piyasa uzmanı Cory Johnson konu hakkında CNBC ile bir görüşme yaptı ve şöyle söyledi:

“Biz kesinlikle menkul kıymet değiliz. Menkul kıymet için hukuk tarihi boyunca yapılmış olan tanıma uymuyoruz.”

XRP’nin bir menkul kıymet olup olmadığına yönelik yapılan tartışmalar zaman zaman alevlenip sönüyorlar. Bu konunun yine gündeme gelmesinin sebebi ise Coinbase’in COO’su Asiff Hirji tarafından yakın zamanda yapılan yorumlar.

Hirji tarafından yakın zamanda yapılan açıklamalara göre Coinbase şu an piyasada bulunan bazı koinlerin ilerleyen zamanlarda yasal düzenlemelere tabii tutulacaklarına inanıyor. Yine Hirji’nin açıklamalarına göre Coinbase, düzenleme yaşayacağına inandığı koinleri şu anda zaten platformunda destekliyor. En büyük kripto para borsalarından olan Coinbase günümüzde yalnızca dört adet kripto parayı destekliyor ve bunların arasında XRP yok.

Hirji tarafından yapılan bu açıklamalara cevap veren Johnson, Ripple’ın borsa üzerinde desteklenmek için Coinbase’e rüşvet teklif ettiği iddialarını da yanıtladı. Johnson aynı zamanda XRP’nin Coinbase’ten destek almıyor oluşunun, Ripple’ın hukuki geleceğinin pek belirgin olmamasıyla alakalı olmadığını belirtti. Johnson:

“XRP’nin desteklenmesi üzerine yaptığımız görüşmelerde Coinbase hiçbir zaman XRP’nin bir menkul kıymet olup olmadığı sorusunu gündeme getirmedi. Bu konuda yüzde 100 eminiz, XRP bir menkul kıymet değil. Gerekli tanıma uymuyoruz.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment