Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple’ın Küresel Bankacılık Müdürü Bankacılık Hakkında Konuştu

Ripple Ocak 2018’de bünyesine yeni bir küresel bankacılık müdürü katmıştı. 10 yıl boyunca SWIFT’te işletmeci olarak çalışan ve aralarında Küresel Ödeme Yeniliği (GPI) ile 2017’de organize edilen Fintech’te Kadınların Payı listesi gibi projelerin de bulunduğu pek çok projenin ticarileştirilmesinde rol oynamış Marjan Delatinne, artık Ripple’ın küresel bankacılık müdürü rolünü üstleniyor.

Frankfurt’ta gerçekleşen Kripto Varlıklar Konferansı’na katılan Delatinne, konferans sırasında CoinTelegraph ile özel bir röportaj gerçekleştirdi. Röportajda Delatinne’in pazarlama ve bankacılık alanındaki tecrübelerinden, RippleNet’ten ve kendisinin küresel ödemelerin geleceğini nasıl gördüğünden bahsedildi.

Soru: Ripple’a ilk katıldığınızda sizi en çok heyecanlandıran şey ne olmuştu?

Cevap: Ripple’ın vizyonu. Geçmişte SWIFT için çalışıyordum ve muhabir bankacılık SWIFT’in en temel işiydi. Ortada çok fazla sorun var ve ben bunları düzeltmek istiyorum. Çocukça gelecek ama dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek istiyorum.

S: Psikoloji okumuşsunuz. Bunu işinize nasıl uyarlıyorsunuz?

C: Psikoloji okudum ancak işletme de okudum. Psikolojinin her yere uyarlanabileceğini düşünüyorum. Psikoloji okurken kendiniz ile müşterileriniz arasında nasıl yakınlık kurabileceğinizi öğrendim. Müşterileri idare edebiliyor olmanız gerekiyor ancak müşterilerin ihtiyaçlarını daha iyi anlamanız da önemli. İşinizi büyütüyorsunuz ve aldığınız psikoloji eğitimi de müşterilerinizle ilişki kurmanıza, daha verimli etkileşim kurmanıza ve müşterilerinizin güvenini kazanmanıza yarıyor.

RippleNet ve İletişim

S: RippleNet’ten bahseder misiniz? Ripple, RippleNet’i kullanarak ödeme sorunlarını nasıl çözecek?

C: RippleNet sayesinde bankalar sınır ötesi ödemeleri anlık olarak tamamlayabiliyor, bu ödemelerin uçtan uca takibini yapabiliyor, işlemi başlatmadan önce ödemenin detayları hakkında ve işlem tamamlandıktan sonra işlemi onaylamak için diğer bankalarla anlık olarak iletişim kurabiliyorlar. Eğer RippleNet kullanıyorsanız bir işlemin detaylarını göndermeniz ve işlemi tamamlamanız yalnızca saniyeler sürer. Bu hem likidite masraflarını minimuma indirir hem de müşteri memnuniyetini arttırır.

S: Pek çok banka RippleNet kullanıyor. RippleNet’in küresel finans kurumları tarafından kullanılması nasıl oluyor?

S: Yüzden fazla bankaya ve ödeme hizmeti sağlayıcısına sahibiz. RippleNet’i kullanım oranı açısından hepsi aynı düzeyde değil. Bazı kurumlar çok daha ileri seviyedeler çünkü diğerlerine kıyasla bize daha erken katıldılar. Ripple’a katıldığınızda, tüm katılımcıların ağı birbirleriyle uyumlu şekilde kullanmalarını garanti altına alan çalışma kurallarımıza ya da ağ anlaşmamıza uyum sağlarsınız. Bu bankalar için son derece mühim çünkü bankalar bu gibi kuralları ilk adımda belirliyorlar. Ağımız üzerinde bir hayli değerli sayılabilecek ödeme işlemleri yapılıyor ve bu kurallar, birlikte çalıştığımız bankaların içini ferah tutuyor.

S: Nasıl yeni ortak ediniyorsunuz? Geleneksel bankacılık kurumlarıyla iletişim kurarken yaşadığınız en büyük zorluklar nelerdir?

C: Yeni ortak bağlamak, özellikle de büyük bir ortak bağlamak zaman alıyor. Büyük organizasyonların daha karmaşık sistemleri oluyor ve bu bankalar yatırım yaptıklarında, yaptıkları yatırımdan kar elde edeceklerinden emin olmak istiyorlar. Ancak bankaların Ripple’a karşı tutumlarında ciddi değişiklikler görüyoruz. Ripple’ın kurumlara verdiği güven ve şu an ağımızı kullanan Bank of America gibi büyük organizasyonlar sayesinde yeni ortaklarımız Ripple’a daha kolay güveniyorlar.

XRP ve Ripple Farklı Şeyler

S: Ripple hakkında çıkan yanlış haberlerle nasıl başa çıkıyorsunuz?

C: Ripple’ın ne olduğu ve şirket olan Ripple’a ait XRP’nin ne olduğu hakkında bazı karmaşıklıklar var. Para birimi olan XRP, sınır ötesi ödemelerin aktarılması için tasarlandı. Yaptığımız bence en iyi şey yasal düzenleyicilerle epey yakın şekilde çalışmamız ve Ripple’da son derece sıkı uyumluluk ve düzenleme ilkelerimizin olması. Düzenleyicilerle işbirliği yapıyoruz ancak onlardan kaçınmıyoruz. Ortaklarımızı konu hakkında bilgilendirip, projelerle daha yakından ilgileniyoruz. İngiltere Bankası ile işbirliği yapıyoruz ve yakın zamanda Suudi Arabistan Merkez Bankası ile yeni bir projeye başladık. Amacımız, bu düzenleyicilerle iletişimi kesmemek ve düzenleyicilere kripto para olan XRP ile yapmak istediğimiz şeyleri anlatabilmek.

S: Ripple ne gibi zorluklarla karşılaşıyor ve siz bunları nasıl çözmeyi önerirsiniz?

S: Biz yaşadığımız zorlukları kendimizi geliştirmek için birer fırsat olarak görüyoruz çünkü yeni bir projeyiz. Küresel bir ağ oluşturmak kolay iş değil ve zaman alıyor. Ana bankaların ve şu an oluşturmaya çalıştığımız sistemin ne olduğunu anlayabiliyor olmak gerekiyor ki işin içinde yalnızca bankalar yok. Bankaların yanı sıra ödeme hizmeti sağlayıcılarıyla da görüşüyoruz ki onlarla bankalar arasında bir bağlantı kurabilelim. Ayrıca şirketlerle görüşüp kullandıkları bankalarla ya da ödeme hizmeti sağlayıcılarıyla nasıl daha iyi iletişim kurabileceklerini tartışıyoruz. Bu elbette çok fazla çaba gerektiriyor. İlerleyen haftalarda ve hatta umarım ilerleyen senelerde önceliğimiz bu olacak.

S: Ödemelerin ve Fintech’in geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce bunlar nasıl gelişecekler?

C: Özellikle Avrupa için konuşuyorum, bence ödemelerin geleceği PSD2 (Avrupa Birliği tarafından 13 Ocak 2018’te yürürlüğe sokulmuş online ödemelerde koruma sağlayan, ödeme hizmetlerinde yenilikçiliği destekleyen ve sınır ötesi işlemleri daha güvenli hale getiren Ödeme Hizmetleri Yönergesi) ve organizasyon arasında daha iyi bilgi dağılımı sağlayan, rekabeti arttıran ve müşteri memnuniyetini arttıran Açık Bankacılık olacak.

Bence ödemelerin hacminde ve ödeme yeniliklerinden ciddi bir artış göreceğiz. Artık Blockchain teknolojisi sağ olsun Internet of Value da gerçek oluyor. Geleneksel bankacılık kurumların bu düzene katılmayı ya da uyum sağlamayı denemeleri gerekiyor yoksa maçı kaybedebilirler. Nakit paranın kalkacağını söylemiyorum, nakit hala olacak ve gelecekte de kullanılacak. Ancak bankaların müşterilere sundukları hizmetlerin tamamen farklı olacağını düşünüyorum.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment