Zilliqa Yayılmaya Devam Ediyor! Zebpay Zilliqa’yı Listeledi!
Mobil uygulama olan Zebpay, 7 Haziran 13:00 itibariyle Zilliqa‘nın alım, satım, ticaret ve çekim işlemlerini ekleyecek. ZIL yatırma işlemleri şu an açık ve Zebpay, kullanıcılara ticari işlemler başlamadan önce ellerindeki ZIL’leri mobil cüzdanlarına taşımasını tavsiye ediyor. Aksi taktirde ticari işlemler başladıktan sonra ZIL konusundaki yoğunluktan dolayı biraz gecikme yaşanabileceği konusunda uyarıda bulunuyorlar.
Çok yakın bir zamanda Hindistan’ın en büyük kripto para borsalarından olan Unocoin de Zilliqa ve Golem‘i listelemişti ancak Zilliqa konusunda bir sistem hatası ile karşılaşmıştı ve bunu telafi etmek için bu durumdan etkilenen kullanıcılara Bitcoin vereceğini duyurmuştu. Bazı kullanıcılar sahip oldukları ZIL koinlerini cüzdanlarında göremezken bazı kullanıcıların ise bu koini yatırmaları veya çekmeleri kısıtlanmıştı. Bu durum doğal olarak ZIL koinine sahip kullanıcılar arasında kısa süreli bir panik durumu oluşturdu. Unocoin ekibi o an için kendi borsalarındaki bu duruma neyin sebep olduğunu tam olarak açıklayamamıştı.
Zebpay Hindistan içerisinde kripto para işlemleri için kullanılan en popüler mobil cüzdan uygulamalarından bir tanesi. Uygulama hem iOS hem de Android üzerinden temin edilebilmekte.
Zilliqa ZIL madencilerinin sayısı arttıkça işlem sayısının da artması yönünde tasarlanmış bir blockchain ve madenci sayısı arttıkça işlem ücreti de aynı oranda artış yaşıyor. Zilliqa, Sharding’e olan yaklaşımı ile tanınan bir kripto para. Sharding ise blockchain’lerin ölçeklenme süreci olarak tanımlanabilir. Veya daha basit bir anlatım ile, Sharding’i verinin bütününü Veri-Kırıkları (Data-Shards) ismi verilen daha küçük ve hızlı parçalara ayırma yöntemi olarak da anlatabiliriz. Bu sebeple Sharding veriler için daha fazla yönetim kolaylığı sağlayan bir yöntem olarak kendinden bolca söz ettiriyor. Bu esnada kırıklar verinin sadece bir bölümü hakkında bilgi tutabilir. Bir Shard maksimum 600 düğümü kapsayan bir gruptur ve sayı 600 düğüme ulaştığında otomatik olarak yeni bir Shard ortaya çıkar.
Güvenli bir şekilde kümeleşmenin anahtarı ise alt ağların (daha küçük konsensüs grupları) çifte harcama problemini çözebilmek için farklı işlemler işlemesinden (herhangi bir çakışma olmadan) geçtiğini de aklımızdan çıkarmayalım. Zilliqa’nın kişisel rekoru saniye başına 1389 işlem olarak kayıt altına alınmış. Kıyaslama yapmak gerekirse Ethereum’un ortalama işlem oranı saniyede 15 işlem olarak biliniyor.
Zebpay kullanıcılar için olabilecek en kolay e sıkıntısız deneyimi sunmak adına tasarlandı. Zebpay gün içi işlemler için %0.1 civarı bir işlem ücreti almakta. Zebpay içerisindeki bazı ticari çiftler şu şekilde sıralanabilir:
- ETH-BTC
- BCH-BTC
- LTC-BTC
- XRP-BTC
- EOS-BTC
- OMG-BTC
- TRX-BTC
- TRX-XRP
Zilliqa orijinal olarak NUS– National University of Singapore laboratuvarlarından çıkan bir proje.
Sky is the Limit isimli Twitter kullanıcısı:
”Hazır olan Zil sahipleri.. Uçuşa geçiyoruz!”
Bakalım bu güncelleme gerçekten çoğu kullanıcının düşündüğü gibi Zilliqa’yı gene uçuşa geçirebilecek mi?