JP Morgan, Sermaye Piyasaları İçin Hazırladığı Blockchain Platformu Prototipini Duyurdu
J.P. Morgan Chase & Co, masrafları azaltıp daha pürüzsüz tahvil işlemleri yapmayı amaçlayan sermaye piyasaları için kullanılacak blockchain platformu prototipini tanıttı. Wall Street Journal’ın (WSJ) 16 Mayıs tarihinde verdiği habere göre bu anons Çarşamba günü New York’ta yapılmakta Consensus 2018 konferansı sırasında yapıldı.
J.P Morgan’ın Blockchain Mükemmeliyet Merkezi yönetici müdürü Christine Moy, Wall Street Journal’a blockchain’in sermaye piyasaları altyapısı için ”dönüştürülebilir olma potansiyeline sahip” olduğunu belirtti.
Moy, sermaye piyasalarının – içerisinde ciddi miktarda sermaye işlemlerinin yapıldığı – ”hisse senedi ihraç eden şirketlerden, varlık yöneticilerine, takas kurumlarından fon yöneticilerine kadar” bir çok hisse sahibi arasında çoklu sistem ve bilgi akışına ev sahipliği yaptığını belirtti. ”Blockchain üzerinde bu doğuştan zorlu olan finansal araçların kullanımının getirdiği avantaj bu altyapıyı paylaşabiliyor olmanızdan kaynaklanıyor.”
Moy ,WSJ’ye, bir blockchain altyapısının birden fazla kurum ve kuruluşların hepsinin katılım gösterebileceği tek ve elverişli bir uygulama sunduğunu belirtti. Böyle bir uygulama önemli derecede masraf azaltabilir diyen Moy, uygulamanın buna ek olarak taraflar arasında yaşanan güven sorununu da çözüme kavuşturabileceğini düşünmekte.
Başka bir önemli banka ve teknoloji endüstrisi oyuncusu olan Santander’in yanı sıra JP Morgan da, gizliliği, ölçeklenebilirliği ve güvenliği arttırmanın yanı sıra Ethereum blockchain uygulamaları arasında iş birliği içinde çalışabilmeyi hedefleyen kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Enterprise Ethereum Alliance (EEA) üyesi.
Bu ayın başlarında paylaştığımız bir haberde de belirttiğimiz üzre, JPMorgan, bir bankadan bir bankaya eşler arası ağ kullanılarak gönderilen ödemeleri kayıt altına almak için dağınık cüzdanları kullandığı bir blockchain sistemi üzerine araştırmalar yapmakta.
Daha dün, JPMorgan eş başkanı Daniel Pinto bankanın kripto dünyasına ”şöyle bir bakmakta” olduğunu doğrulayıp bu teknolojinin bankanın geleceği hakkında ”önemli bir rol oynayacağı” konusunda ”hiç şüphesinin” olmadığını belirtmişti. Ancak Pinto, geleneksel finans sektörünün ”tokenleştirilmesinin” yeni tekrarlar görebileceğini belirtip, kendi fikirleri açısından durumu şöyle özetlemişti:
”Kripto para birimleri gerçek ancak şu an bulundukları mevcut formlarında değil.”