Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Enterprise Ethereum Alliance, Birlikte Çalışabilirliği Arttırmak İçin Müşteri Şartnamesi Yayınladı

Enterprise Ethereum Alliance (EEA) 16 Mayıs tarihinde, Ethereum blockchain temelli çözümleri kullanan şirketlerin birlikte çalışabilirliğini sağlayacak olan Enterprise Ethereum Client Specification 1.0’ı piyasaya sürdü.

2017 yılında Santander, JPMorgan ve bir çok farklı üye tarafından kurulan EEA şuan için 500 üye firmaya sahip. EEA’nın odaklandığı temel nokta ise Ethereum blockchain uygulamalarının gizliliklerinin, ölçeklenebilirliklerinin ve güvenliklerinin arttırılması.

Mayıs ayının başlarında EEA bünyesindeki Enterprise Ethereum Architectural Stack piyasaya sürülmüştü. Bu yazılım yığınının  kullanım amacı ise Ethereum üzerindeki iş uygulamalarının şartnamelerini bir standarda oturtmaktan ibaret. EEA’nın atması gereken diğer adımlar, kavram kanıtını test etmek ve şartnameleri en iyi ihtimalle yıl sonuna kadar gözden geçirmek için bir test ağı kurup bunun hemen ardından EEA sertifika programını piyasaya sürmek şeklinde olacaktır.

Cointelegraph’a konuşan EEA başkanı Ron Resnick, EEA Müşteri Şartnamelerinin, ”teknik olarak bütün ethereum ekosistemini havaya fırlatan bir mancınık” olduğunu belirtti.

”Birlikte çalışabilirlik olmadan büyük oyuncular içeri dalmak istemeyecektir çünkü tescillenmiş bir çözüm için tek bir aracıya kilitli kalmak istemeyeceklerdir. […] Bu yeni hareket daha çok büyük oyuncuyu çekecek ve bir bağlılık oluşturacaktır çünkü büyük oyuncular bir yerde sıkışık kalmayacaklarını bilirlerse kendilerini daha güvende hissederler.”

Hyperledger’ın genel müdürü Brian Behlendorf bu şartnamelerin piyasaya sürümü için ”Hyperledger ve Ethereum topluluklarının rakip değil de dost olduğunu simgeleyen başka bir hareket daha” yorumunda bulundu.

”Hyperledger Sawtooth geliştirici topluluğunun EEA 1.0 uyumluluğu hedefine sahip olmasından dolayı çok memnunuz.”

Geçen hafta Çin İletişim Teknolojileri Bakanlığı bünyesindeki Blockchain Araştırma Bürosu 2019 yılının sonuna doğru ülke genelini kapsayacak bir blockchain standartları oluşturmayı planladıklarını belirtmişti. ETH blockhain’inin EEA şartnameleri ile uyumlu olup olmayacağı ve Çin üzerinden gelecek olan blockchain standartları sorulduğunda Resnick, ”Ortak olmak için bir yol bulmalıyız” cevabını verip ifadesine şununla devam etti:

”Günün sonunda eğer 500 şirket, hatta bunu ikiye katlayıp 1000 şirket diyelim, eğer dünya üzerindeki küresel etkiye sahip ülkeler çözümlerini Enterprise Ethereum şartnamesine dayandırıyorsa, benim Çin’e yapacağım öneri müşterek çalışmak isteyebilecekleri olacaktır. […] Yapacağımız tek şey onlarla birlik olup elimizdekileri paylaşmaktır. Bizim şartnamemiz, biz buna sahibiz […] Benim düşüncem Çin’in buna en azından bir bakmak isteyeceği yönündedir.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment