Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Cash Hard Fork’u Hakkındaki Son Gelişme Ve Görüşler

15 Mayıs tarihinde, hem blok boyutunu 8MB’tan 32MB’a arttıracak hem de Bitcoin erişim kodlarını (OP codes) yeniden aktif hale getirecek olan Bitcoin Cash güncellemesi devreye girdi.

Hard fork başlangıcı için Median Time Past (MTP) kullanıldı ve MTP zaman damgası 1.526.400.000 olan bloktan sonraki blokta saat 16:14 UTC esnasında devreye girdi.

Bitcoin Cash tam düğüm uygulaması olan Bitcoin ABC, 1 Nisan tarihinde Bitcoin ABC 0.17.1 tam düğüm güncellemesinin test ağının mevcut olduğunu duyurmuş ve bütün BCH tam düğümlerinin sürümlerini buna güncellemesi gerektiğini ve başlıca borsalar ile cüzdanların da durumdan haberdar edildiğini belirtmişti. 

Yeni güncelleme hakkında Reddit üzerinde güncellemenin ”gelecekteki teknoloji kabulünün  yanı sıra erişim kodları gibi yeni işlevselliklerin eklenmesinin de önünü açıyor. ”Devre dışı bırakılmış erişim kodlarının tekrar devreye sokulması önerisinde bulunanlardan birisi olan Kullanıcı Steve Shadders, kendi blog sayfasında daha önceden devre dışı bırakılan Op kodlarının tekrar aktive edilmesinin geliştiriciler için etkili olabileceğini ve BCH ekonomisine değer katabileceğini belirtti.

BitcoinWiki’ye göre, blok boyutundaki artış hakkındaki tartışmalar tam düğüm işlemlerini daha pahalı yaptığı ve daha az merkeziyetsiz bir ağa yol açarken aynı zamanda daha düşük yayılma hızı getirdiği yönünde.

BCH’nin en dobra avukatlarından olan Roger Ver güncelleme hakkında henüz direkt bir yorumda bulunmasa da Twitter üzerinden attığı bir gönderide, BCH’nin – diğer bütün Bitcoin forklarından ziyade – Satoshi’nin tasarımına en yakın fork olduğunu belirtti:


”Birden fazla blockchain olduğu gibi birden fazla Bitcoin de var ancak sadece #BitcoinCash Satoshi’nin whitepaper’ında tanımladığı versiyona uyumludur.”

Ağustos 2017 tarihinde Bitcoin blockchain’inden hard forklanan BCH, kendisini gerçek Bitcoin (BTC) olarak tanıtıp bünyesinde bulundurduğu düşük işlem ücretleri sebebiyle BTC’den daha üstün olduğunu vurguluyor. Ancak bu yılın Şubat ayının sonlarında BTC’nin işlem ücretleri BCH’ninkilere daha ucuz bir duruma gelmişti.

BCH’nin arttırılmış blok kapasitesi bu kripto para birimini BTC’den ayıran başka bir özellik. BTC’nin daha küçük bloklara sahip olmasının sebebi Satoshi Nakamoto’nun, bazı madenciler başka madencilerin kabul edemeyeceği denli büyük bloklar kazıp sonuç olarak blockchaini bölmesin diye yapmaktan kaçındığı bir olaydı. BTC’nin blok boyutundan dolayı meydana gelen ölçeklenebilirlik problemini çözmek için Segregated Witness (SegWit) güncellemesi önerilmişti ve Coinbase, Bitfinex, GDAX gibi büyük kripto para borsaları öneriyi çoktan onaylamıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment