Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Büyük Gün Geldi Çattı: Bitcoin Cash Hard Fork’u Bugün Gerçekleşiyor

Evet millet bugün o beklenmekte olan Bitcoin Cash fork günü. Eğer her şey planlandığı gibi giderse Bitcoin Cash ağın verimliliğini arttıracak bir kaç yazılım güncellemesi geçirecek. Uygulamanın 16:00:00 UTC saatinde gerçekleşmesi planlanıyor. Patlamış mısırınız hazır olsun, çocukları toplayın ve dakikaların dolmasını bekleyin.

 

Maalesef ki Yeni Koin Yok

Hard Forklar (ki aslında yazılım güncellemesi demenin biraz daha geek ve egzantirik hali) genellikle bir kutlama zamanıdır. Neden? Çünkü normalde koin sahipleri hard fork sonrasında ellerinde tuttukları koin miktarını ikiye katlarlar. Eski koinleri kendilerine kalırken hard fork sonrası gelen yeni sistemdeki koinlere de aynı miktarda sahip olurlar. Aslında Bitcoin Cash [BCH], Bitcoin [BTC] blockchaininden hard fork ile ayrılınca BTC token sahipleri ertesi gün aynı miktarda fazladan BCH tokenleri ile güne gözlerini açmıştı.

Ancak bugününün yazılım güncellemesi teknik olarak bir hard fork olsa bile BCH sahipleri koinlerini ikiye katlama veya yeni kripto para birimine sahip olma fırsatından yoksun. Bunun yerine eski BCH blockchaininde bulunan tokenlerinin değeri iptal edilip token sahipleri koinlerini yeni blockchain üzerinde hiçbir sıkıntı yaşamadan kullanabilecekler.

Bitcoin Cash ağ düğümleri kullananlar ise acilen Bitcoin ABC 0.17.1’e güncelleme yapsa onlar için iyi olur.


Düşüş Yaşanabilir Mi?

Bu mevcut hard fork herhangi bir yeni koin getirmediği için bugünler için normalde gerçekleşen fiyat artış hareketi maalesef ki olmayacak. Hatta aksine belki fiyat düşüşü bile yaşanabilir.

BCH fiyatını negatif olarak etkileyen faktörlerden birisi Hollanda’nın en büyük kripto para borsası olan BL3P’in koini listeden silmesi olabilir.

Borsa tarafından yayınlanan bir durum güncellemesinde konu hakkında şu yoruma yer verildi:

”Çoktan beri Bitcash’i silme yönünde bir planlama olduğu için mevzu bahis hard fork, BL3P üzerinden Bitcash’i silme için bir sebep oldu.”

Basın saatine göre Bitcoin Cash koin başına 1426 dolar değerinden işlem görmekte.

 

Bugünkü Fork Daha Büyük Blok Boyutu ve Arttırılmış Veri Taşıma Kapasitesi Sunuyor

BitcoinABC tarafından yayınlanan bir durum güncellemesine göre mevcut hard fork maksimum blok boyutunu 32MB’a çıkartmak gibi bir kaç ağ değişikliği getirecek. Daha önce Bitcoin Cash’in maksimum blok boyutu  8 MB civarındaydı ve bu sanıya başına 61 işlemin onaylanmasına olanak sağlıyordu.

Güncelleme bunun yanı sıra bir kaç Bitcoin işlemsel kodunu da tekrar aktif hale getirecek. Bunlardan en önemli olanı ‘OP_RETURN‘ isimli olup veri taşıma boyutunu 220 byte’a çıkartacak olanı. Bu artış BCH Blockchaini üzerinde zaman-damgalı veri ve ‘‘colored coin” (bitcoin blockchaininin verimliliği hakkında yeni çözümler üretmek üzere başlatılan bir startup projesi) oluşturulmasını daha kolay bir hale getirecek.

Bitcoin Cash ilk hard forkunu başlangıcından bir kaç ay sonra 2017 yılının Kasım ayında geçirmişti. Birinci hard fork BCH ağı üzerinde madencilik ile ilgili zorlukları kolaylaştırmak amacıyla çıkartılmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment