Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’li Yetkililer Kripto Para Sektörünün Önünü Açmak İstiyorlar

ABD’li yasal düzenleyiciler New York’ta düzenlenen Consensus 2018 etkinliğinde kripto paralar hakkında yorumlarda bulundular. Düzenleyiciler tarafından yapılan açıklamalara bakacak olursak diyebiliriz ki ABD’li yetkililer kripto paraları ve ICO’ları hala araştırmaya devam ediyorlar ancak bu sektörü olumsuz yönde etkilemek gibi bir niyetleri yok.

Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu’nun (CFTC) icra müdürü olan James McDonald, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’ndaki (SEC) İcra Bölümü Siber Birimi’nden sorumlu olan Robert Cohen ve genel başkan yardımcısı Sujit Raman, kripto para sektöründeki icra faaliyetleri hakkında konuşmalar yaptılar. Bahsedilen isimlere meşhur kripto para borsalarından olan Bittrex’in CSO’su Kiran Raj da katıldı.

Hükümet yetkilileri yaptıkları konuşmalarda mevkileri adına değil kendileri adına konuştuklarını gayet açık bir şekilde belirttiler. Konuşma yapan isimlerin hepsi kripto para sektöründeki yeniliklerin önünü açma konusunda hemfikir.

Yetkililer kripto para ve Blockchain sektöründeki yenilikleri destekleseler de sektördeki dolandırıcılık, sahtekarlık, hırsızlık gibi durumların ortadan kaldırılması gerektiği kanaatindeler.

Cohen ve McDonald, temsil ettikleri kurumların token satışı düzenlemeye çalışan şirketler için uyguladıkları politikalarda belli “açık kapılar” bıraktıklarını söylediler. Cohen’in açıklaması şu şekilde:

“SEC (kripto para) sektöründeki insanlarla buluşmaya, ofise gelip çalışanlarla görüşmenize, aklınızdaki fikirler hakkında, yeni gelişmeler hakkında konuşmanıza ve bu yeni teknoloji hakkında konuşmaya gayet açık bakıyor. Komisyon sermaye toplamak için kullanılan yolları destekliyor ve biz bu teknolojiyi değil, finans sektörünü ve piyasalarını düzenliyoruz.”

Kripto para sektöründeki düzenlemeler hakkında konuşan McDonald şöyle söyledi:

“Bizim görevimiz finansal açıdan güvenli piyasalar oluşturmak ve bir yasal düzenleyici olarak, bunu yapmak için tutumuzda biraz esneklikler olması gerektiğinin farkındayız. (Düzenlemeleri) yeniliği önlemeyecek ve diğer yasal önceliklerle çelişmeyecek şekilde yapıyoruz.”

Raman, kripto para sektörüne uygulanan düzenlemelerin Adalet Bakanlığı tarafından da takip edilmesi gerektiğini ve Bakanlığın ilk amacının Amerikan vatandaşlarını korumak olması gerektiğini düşünüyor:

“Adalet Bakanlığı’nın en önemli önceliği insanları güvende tutmaktır. Endişelerimizden biri de dijital para sektörünün daha da büyümesi durumunda çok yüklü miktarlardaki paranın herhangi bir finansal kurum aracılığı olmadan piyasaya girecek olması. Ulusal güvenlik ya da para aklama karşıtlığı açısından bakarsak bu durum araştırmamız gereken bir şey. Diğer şeyler şu an için dengedeler ama neler döndüğünü anlamak şu an için kesinlikle önceliklerimiz arasında.”

Bittrex yetkililerinden olan Raj, ABD’de kripto paralar için oluşturulmuş yasal düzenlemelerin hala tam anlamıyla açık ve net olmadıklarını düşünüyor ve bundan endişe duyuyor:

“En çok aldığım geri dönütlerden biri de daha fazla netliğe ihtiyacımız olduğu. Yine en sık duyduğumuz şeylerden biri dolandırıcılık konusu… biz de katılıyoruz, sektörde dolandırıcılık istemiyoruz. Ama soru şu ki nasıl bir rehber oluşturup bunu dolandırıcı kişilerden çok daha farklı şeyler yapan insanların yaptıklarına uyarlayacağız?”

McDonald da Raj tarafından yapılan yorumlara katıldı ve şöyle ekledi:

“LabCFTC, olabilecek en iyi (düzenlemeleri) yapabilmemiz için yardımcı oluyor. Kendimizi politika birimlerinin gideceği bir yola sokmamaya çalışıyoruz ama politika birimleri piyasadaki kişilerle bazı konuşmalar yapıyorlar.”

Cohen ise SEC’in tokenlar üzerinde zaten belli bir rehber oluşturduğunu söyledi:

“Buradaki asıl soru sahip olduğunuz tokenın ya da başka bir varlığın menkul kıymet olup olmadığı ve Komisyon bunun için zaten bir rehber oluşturdu. Eğer bir firma ya da şahıs iyi niyetli bir şekilde yasaya uymaya çalışıyorsa ki düzenleyicilerle görüşmek de bu çalışmaların içinde sayılır, onlarla işbirliği yaparız.”

Cohen insanları dolandırma amacıyla faaliyetlerde bulunan kişiler hakkında ise şöyle konuştu:

“İnsanlar yasaya uymak için iyi niyetli şekilde çaba sarf etmediklerinde çok belli oluyor, biz de o zaman devreye giriyoruz.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment