Ermenistan Kripto Para Madenciliğini Yasallaştırma Yolunda
Ermenistan kripto düzenlemeleri konusunda Belarus gibi ülkelerin izini takip edecek gibi gözüküyor. Yeni sunulan yasa tasarısında ülke içerisinde gerçekleşen kripto para madenciliği işlemlerinin yasallaştırılması ve düzenlenmesi ele alınıyor. Aynı zamanda içerisinde madenciler için vergi muafiyetleri ve teşvikler sunuluyor olacak. Eğer yasa tasarısı onaylanırsa, işletmeler madencilik işlemlerini gerçekleştirebilmek için herhangi bir lisansa veya izne ihtiyaç duymayacaklar. Bu da dolaylı olarak kripto para birimleri işlemlerini yasallaştırmış olacak.
Zamana Ayak Uydurmak Lazım
Bitcoin gibi kripto para birimlerinin madenciliğini düzenleyecek olan yasa Erivan’da meclise sunuldu. Eğer Ermeni devlet adamları bu yeni yasa tasarısını onaylarlar ise, Ermenistan kripto sektörüne yönelik pozitif bir adım atan ikinci Avrasya Ekonomik Birliği (Eurasian Economic Union [EAEU]) üyesi olacak. İlk üye olarak Belarus ise halihazırda kripto para birimlerini yasallaştırarak, ICO’ları düzenleyerek ve madencileri vergilerden muaf tutarak bu yönde bazı gelişmeler kaydetmişti.
Aslına bakıldığında sunulan bu değişiklikler oldukça özgürlükçü. Eurasia Daily’nin haberine göre maddelerden biri, Ermenistan’da bulunan her bireyin ve şirketin kendi tesis teçhizatını kurarak madencilik yapmaya başlamakta özgür olduğunu belirtmekte. Ve herhangi bir özel izin veya lisans gerektirmemekte. Ayrıca bu yasa tasarısı madencileri 31 Aralık 2023‘e kadar vergilerden muaf tutmakta. Madencilik şirketleri için ise ayrıcalıklı özel tarifeler yaratmak gibi bazı faydalar sağlamakta.
Kripto para birimleri madenciliğini yasallaştırma girişiminin arkasında ise Edmon Marukyan bulunmakta. Neyin kendisini motive ettiği konusunda ise Marukyan “zamana ayak uydurma ihtiyacı”ndan dolayı bunu yapması gerektiğini hissettiğini söylüyor. Girişimlerine karşı çıkan bir kesim olsa dahi Marukyan dijital teknolojiler hakkındaki yasasını kabul ettirecek gibi duruyor. Özellikle son zamanlarda bölgede bu doğrultuda yaşanan bazı gelişmeler göz önüne alındığında.
Ermenistan’ın komşusu olan Gürcistan ise kriptoların yasallaştırması konusunda Güney Kafkasya ülkeleri arasında gerçek bir öncü konumunda. Blockchain teknolojisinin özel ve kamu sektöründe uygulamaya konması son birkaç yıldır gelişmekte olan bir konu. Ve Transkafkasya’daki ilk bitcoin madenciliği tesisi ise Gürcistan’da bulunmakta. Ayrıca ülkenin tapu kaydı işlemleri 2016‘dan beri Blockchain üzerinden sağlanmakta.
Avrasya’da Değişim Rüzgarları
Ermenistan hükümetinin kripto paraların yasallaştırmasının ne kadar uygun olacağı konusunda bazı şüphelerini Erivan’da dile getirmişlerdi. Merkez bankası ise 3 yıl önce Bitcoin düzenlenmeden önce bir bildiri yayınlayarak Bitcoin’in kullanımı konusunda uyarılarda bulunmuştu:
“Kanunlarak göre, sanal para birimleri birer elektronik para değildir.”
Ayrıca Merkez bankası, kripto paraların çıkartılması ve tedavüle sokulması konusunda çalışmalar yapacağının yanı sıra kullanıcıların güvenliği konusuyla da ilgileneceklerinin sözünü vermişti.
Eurasia Daily’nin uzmanlarının yaptığı açıklamaya göre, Ermeni yetkililer bu konuya temkinli yaklaşmakta çünkü şu anda sahip oldukları kontrol mekanizmalarının yetersiz olduğunun farkındalar. Kamu kuruluşlarının zayıf olması ve çatışmalara yakın, gergin bir bölgede bulunması kripto para birimlerinin kara para aklama ve terörizme finans sağlama gibi illegal işlerde kullanılma riskini arttırmakta.
Buna rağmen Ermenistan kriptofobi’sini yavaş yavaş üzerinden atıyor gibi gözükmekte. Son zamanlarda hükümet için çalışan bir beyin takımı Blockchain’i bölge bölge farklı şekillerde uygulamaya konulması konusunda bir fikir ortaya atmıştı. Dağıtılmış defter uygulamaları geliştiren yeni başlatılan işletmeler (Start-up) için ücretsiz ekonomik bir alanın oluşturulması planı ise geçtiğimiz Ocak ayında duyurulmuştu.
Değişim rüzgarları Avrasya üzerinden eserek Avrasya Ekonomik Birliğinde bulunan kripto iklimini daha ılıman bir hale getirmekte. Kripto para birimlerinin kabul edilmesi konusunda lider durumda bulunan Belarus, Bitcoin bazlı her türlü işlemin yasallaştırılmasını sağlamak için gerekli adımları atmaya hazırlanmakta. Kriptolar, ICO’lar ve akıllı kontratlar hakkında başkanlık kararnamesinin Mart ayı sonu gibi uygulamaya konması bekleniyor.
Rusya’da ise Maliye bakanlığı “Dijital Mali Varlıklar” hakkında bir yasa tasarısını yayınlamıştı. Kripto para birimlerine yönelik çekincelerine rağmen Merkez bankası yaptığı açıklamada kripto para madenciliğinin ve ICO’ların yasallaştırılması konusunda herhangi bir sakıncanın olmadığını belirtti. Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev ise son zamanlarda yaptığı açıklamasında diğer EAEU ülkeleri ile çabalarını birleştirmeleri gerektiğini belirtti. Ve ülkeleri kripto para düzenlemeleri konusunda ortak bir yaklaşımda bulunmak için çağrıda bulundu. Geçtiğimiz hafta liderler arasında bir buluşma gerçekleşen Kazakistan ve bir başka EAEU üyesi olan Kırgızistan küresel kripto haritasında bulunmak için gerekli adımları atmaya başladılar bile.