Audi, Dağıtım Ağı İçin Blockchain Teknolojisini Araştırıyor
Alman otomobil üreticisi Audi, fiziksel ve finansal dağıtım işlemleri için blockchain teknolojisini test ediyor. Yeni çözümü ile Audi, global tedarik zincirlerinde güvenliği ve şeffaflığı arttırmayı hedefliyor.
Araç üreticisi, IBM’in Hyperledger Fabric’ine dayanan teknolojiyi başarılı bir şekilde test ettikten sonra geçen yıl blockchain sisteminin bir Proof-of-Concept’ini (PoC) yayınladı. Olumlu geri bildirimler üzerine Audi yönetimi projeyi PoC aşamasının ötesine taşımaya karar verdi.
Finans, üretim, lojistik ve BT gibi çeşitli organizasyon birimlerinin temsilcilerinden oluşan araştırma ekibi, finansal anlaşmayı da içeren uluslararası lojistik süreçlerin temsil ve belgelemelerini araştırıyor.
Ayrıca ekip, veri aktarımlarının güvenliğini, tedarik zincirlerinin etkinliğini, yerel enerji şebekelerinin yönetimini ve dijital varlıkların yönetimini geliştirmek için blockchainin çeşitli kullanım alanlarını araştırıyor.
Audi AD’nin Hazine Grubu Başkanı Alexander Dietmeier, Die Produktion ile yaptığı röportajda blockchainin endüstri şirketlerinde çeşitli çalışma prensiplerini değiştirme potansiyeline sahip olduğunu ve yeni olasılıklar açtığını söyledi. Dietmeier ayrıca, Audi’nin yakın gelecekte bir ödeme yöntemi olarak kripto para birimleri sunacağına inandığını da vurguladı.
BMW, Mercedes ve Porsche gibi diğer Alman otomobil üreticileri de kısa bir süre önce blockchain teknolojisi ile ilgili kendi denemelerini duyurarak manşetlere konu oldular.
Daimler AG otomotiv grubunun iştiraki olan Mercedes Benz, çevreye karşı dikkatli bir sürüş için sürücüleri ödüllendireceği bir kripto para birimin olan MobiCoin‘i çıkarıyor. Araba üreticisi Porsche, Berlin merkezli startup XAIN işbirliğiyle araçlarında blockchain uygulamalarının kullanımını araştırıyor.
BMW‘nin bir blockchain girişimi ile ortaklık kurarak portföyünü genişletmeyi planladığı ve ürünlerinde kullandığı kobaltın etik bir şekilde elde edildiğinden emin olmak için blockchain girişimi ile bir iş birliği içinde olduğu biliniyor.