MIT Bitcoin’i Ortadan Kaldırmanın Üç Yolunu Buldu
MIT Teknoloji İncelemesi bugün “Hadi Bitcoin’i Mahvedelim” başlığı altında yeni bir yazı yayınladı ve yazıda Bitcoin’i yok etmenin üç yolunu sıraladı.
Yazıya göre Bitcoin’in ortadan kalkmasını sağlayabilecek ilk yol Federal Rezerv tarafından desteklenen bir koinin oluşturulması:
“Yıl iki bin bilmem kaç. Vergileriniz vakti gelmiş. Ama beyan etmiyorsunuz. Bunun yerine bir algoritma sizin elektronik cüzdanınızdan otomatik olarak para çekiyor. Fedcoin adlı bir para.”
Yale’de lisans eğitimini sürdüren Sahil Gupta’ya göre bu senaryodaki blockchain, eşten-eşe ağlara otorite vermek yerine ağ üzerindeki onaylı finans kurumlarına otorite veriyor. Yayınlanan yazıda Kanada Bankası’nın böyle bir sistemin simülasyonunu 2016 yılında Ethereum üzerinde kurduğu da belirtiliyor.
Bitcoin’i ortadan kaldıracak ilk yol devletin müdahale etmesi oldu. İkinci yol ise Facebook’un BTC’ye gizliden gizliye saldırması. Bu senaryoda Facebook her bir kullanıcısı için bir BTC cüzdanı oluşturuyor ve kullanıcılarına reklama maruz kaldıkları için BTC üzerinden ödül veriyor. Sonra da kullanıcılarına diyor ki “senin bilgisayarında illa kullanılmadık güç vardır, sen bana izin ver ben onu madencilik için kullanayım, karşılığında da sana reklam göstermeyeyim”. Tıpkı bu yılın başlarında Salon’un sunduğu teklif gibi.
“Eğer Facebook yeteri kadar Bitcoin kullanıcısını ve madencisini Bitcoin yazılımının Facebook’a özel versiyonunu kullanmaya ikna edebilirse artık kuralları o belirler. Facebook o aşamadan sonra Bitcoin’i yukarıda bahsettiğimiz Fedcoin’in şirket versiyonunu oluşturacak şekilde değiştirebilir.”
Facebook aynı zamanda kendi kripto parasını üreterek de Bitcoin’e ciddi bir çelme takabilir. Tıpkı kendi bu yılın başlarındaki ICO sürecinden 1.7 milyar dolar toplamayı başarmış olan Telegram gibi.
Bitcoin’i maziye gömmenin üçüncü yolu ise her şey için yeni bir kripto para oluşturmak:
“Alışveriş mağazasında kasada bekliyorsunuz. Telefonunuzdaki dijital cüzdanda sadece Fedcoin ve FacebookCoin yok. AppleCash de var, ToyotaCash de var, içinde olduğunuz mağazaya özgü bir koin de var. Bebek bakıcısına ödeme yapmak için kullanabileceğiniz bir koin de var, metroya binmek için kullanacağınız koin de.”
MIT Teknoloji İnceleme’ye göre bu senaryo şu anda zaten yaşanıyor çünkü pek çok şirket kendi hizmeti karşılığında yine kendine ait bir koin oluşturuyor. Mesela Kodak fotoğrafları lisanslamak için kullanılabilecek bir koin oluşturmayı ve ICO yürütmeyi planlıyordu.
Bitcoin’in tüm bunları bir şekilde atlatmasını sağlayacak şey ise yine Bitcoin’in kendi özelliği olabilir: anonim işlemler ve sansür uygulanamaması.
Ancak bu “anonimlik” ne kadar geçerli tam olarak bilemiyoruz. Çünkü Edward Snowden tarafından sızdırılan belgelere göre ABD’deki Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA), insanların kimlikleriyle Bitcoin adreslerini eşleştirmeye ve böylece BTC adreslerinin sahiplerini öğrenmeye çalışıyor.
Snowden Mart ayının sonlarında verdiği bir röportajda Bitcoin blockchain’inin “zararlı olabilecek kadar halka açık” olduğunu söylemiş ve itibari paraya alternatif olacak, hükûmet tarafından kontrol edilemeyecek bir paranın henüz ortaya çıkmadığını belirtmişti.
MIT Teknoloji İnceleme tarafından yayınlanan yazıda son olarak şöyle söyleniyor:
“Kripto paralar geniş kitlelerce kullanılacaklarsa eğer, Satoshi Nakamoto’nun hayalinin geleceği Bitcoin’i erken zamanlarda desteklemiş kişilerin arzularına göre değil kitlelerin huylarına göre şekillenecek.”