Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Malta, Kripto Para Sektöründe Giderek Ağırlığını Arttırıyor

Kripto para piyasası ülkelere açıkçası yabancı bir alandı. Birçok ülke bu yeni yeni çıkan teknoloji ile halen nasıl ‘yaşaması’ gerektiğini öğrenmeye çabalarken, başını Malta ve Cebelitarık gibi küçük ülkelerin çektiği bir grup ise, kripto para sektörünün büyük oyuncularını bünyesinde barındırıp ülkelerindeki refah seviyelerini arttırmak için adeta birbirleri ile yarışıyor.

Son olarak Binance’in merkezlerini taşıması ile bir anda gündeme bomba gibi düşen Malta, sadece Binance ile de değil, diğer kripto para girişimleri ve şirketleri ile de büyümeye ve sektörde öncü olmaya devam ediyor.

Birçok firmanın Malta’yı seçmesinin altında yatan nedenlerin bazılarının ise ülkedeki teşvik edici yasal düzenlemeler ve ülke yönetiminin kripto paraların geleceğine dair olan inaç ve vizyonu olduğu dillendiriliyor.

Malta Sektöre Değer Veriyor

Avrupa Birliği’nin en küçük ülkesi olan Malta’nın kripto para sektörü ve Blockchain teknolojisi ile ilgili yaptığı gelecek planları ise, ülkenin yüz ölçümü ile tamamen ters orantılı. Hükümet, şu anda sektörün önde gelen yıldızlarının ülkedeki refahını sağlamak ve sınırları tam anlamıyla çizmek için çalışmalara son sürat devam ederken, ekonomi çevreleri Malta’nın bu hamlelerinin, ülkeyi kripto para merkezi yapma yolunda önemli adımlar olduğunu belirtiyor.

Hükümet kanadı da, bu tarz düzenlemelerin ülkede yer alan ve ülkeye gelmek isteyen girişimlere kılavuzluk edeceğini ve yasal bir netlik sağlayacağı kanaatinde birleşiyor.

Mart ayının sonlarında Binance’in merkezini taşıdığı ülke de, istihdamın da artması bekleniyor. Özellikle Binance’in Malta’da tam 200 kişiyi işe alacak olması da Malta hükümetinin verdiği kararın doğruluğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Sadece Binance değil, sektörün diğer öncü isimleri de Malta’ya yatırım yapıyor. Örneğin OKEX Techology de bu şirin Akdeniz adasında bir ofis açacağını, Nisan ayı başında duyurmuştu.

Sadece Malta hükümetinin vizyonu ve yasal kuralların görece güzelliği değil, işin para kısmı da firmaları Malta’ya çeken bir başka etmen. Kripto para sektöründeki şirketler de dahil olmak üzere, Malta birçok farklı sektörden yüzlerce firmanın ülkedeki düşük vergi oranları sebebiyle geçmiş yıllarda merkezi oldu. Kripto para sektöründen bir süre önce de Malta; online bahis ve kumar firmalarının uğrak noktasıydı. Özellikle yüzde 5 gibi komik bir vergi oranı, birçok girişimi Malta’ya çeken önemli bir faktör olarak değerlendiriliyor.

Malta başbakanı Dr. Joseph Muscat da kripto para sektörüne ayrı bir değer veriyor. Sektörün  geleceğine inanan ve bu vizyonunu hükümeti ile de sık sık paylaşan Muscat, Mart ayının sonunda verdiği bir demeçte şunları söylemişti:

”Kağıt paraya gerçekten değerini veren şeyin ne olduğunu hiçkimse düşündü mü? Aslına bakılacak olursa gerçekten de bir kağıt parçası. Ona değerini veren şey toplumsal kavramlar. Şimdi de, benim dahi olarak nitelendirdiğim bir grup insan bunu ‘sanal paralar’ üzerinde deniyorlar. Tüm bu konsept bizlere şu aşamada doğal olarak kafa karıştırıcı geliyor ancak bu sistemin gelecekte ekonominin temelini oluşturacağına dair hiç şüphem yok. Nasıl ki bizler bir kağıt parçasına değer yüklüyorsak, gelecek nesiller de elektronik sistemlere değerleri yükleyecek.”

Malta’nın bu denli öne çıkmasınn altında yatan bir başka sebep de Avrupa Birliği ülkelerinin kripto paraları yasal bir zemine oturtmak konusunda şu anda bir açmazın içinde olması. Ancak bazı otoritelere göre, Avrupa Birliği ülkelerinin sektöre yönelik atması muhtemel sert adımlar; Malta ne kadar olumlu yaklaşıyor olursa olsun, ülkenin etkinliğini de ister istemez azaltabilir. Bu noktada iş, Avrupa Birliği’nin alacağı kararlarda bitiyor. Gelecekte ne olur bilinmez ama Malta şu an itibariyle kripto para sektöründe kapladığı yeri gün geçtikçe daha da fazla arttırmaya devam ediyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment