Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Haber Sitesinin Kullanıcılara Teklifi: Ya Reklam Görün Ya Da Kripto Madenciliği Yapın

Amerikan haber kaynağı Salon, siteyi ziyaret eden kullanıcılara biraz garip kaçabilecek bir seçim hakkı sunuyor. Siteyi ziyaret eden kullanıcıların siteye devam edebilmek için ya kullandıkları adblock’u kapatmaları ya da Salon için madencilik yapmaları gerekiyor. Salon’un “kullanılmayan işletim gücünüze” erişim sağlamasına izin verdiğinizde site sizin bilgisayarınız üzerinden kripto para kazıyor.

Siteye girdiğinizde karşınızda bir pencere açılıyor ve bu pencerede “içeriğimizi sizin için ücretsiz tutabilmek adına reklamlara güveniyoruz” yazıyor. Bu pencereyi gördüğünüzde adblock’unuzu kapatıp siteye destek olabiliyorsunuz ancak siteye destek olabileceğiniz farklı bir yol var ve bu da madencilik.

Eğer Salon.com sitesini adblock’unuz çalışır haldeyken açarsanız sizi de şöyle bir pencere karşılıyor olacak:

Suppress Ads (reklamları engelle) seçeneğindeki “learn more” kısmına tıkladığınızda Salon size gazetecilik sektöründe elde edilen gelirin nasıl düştüğüne, gelir elde etmenin ne kadar zorlaştığına dair epey derin bir anlatım sunuyor.

Suppress Ads seçeneği ile devam etmeniz halinde kullanılmayan işletim gücünüz Salon tarafından bazı hesaplamalar yapmak için kullanılıyor. Salon bu süreci şöyle tasvir ediyor: “Bir matematik problemini çözmek için birkaç dakikalığına sizin hesap makinenizi ödünç alıp, siteden çıktığınızda size geri vermek gibi.” Bu cümlenin içine de bir bağlantı yerleştirilmiş ve bu bağlantıya tıkladığınızda Bitcoin madenciliğinin ardında yatan teknolojiyi anlatan bir yazıya yönlendiriliyorsunuz.

Salon, siteyi ziyaret eden kullanıcıların bilgisayarlarının kullanıldığı bu beta programının “Blockchain teknolojisinin ve kripto paraların gelişimini ve büyümesini desteklediğini” söylüyor. Salon ayrıca bu seçeneği seçmeniz durumunda bilgisayar fanınızın çalışmaya başlamasının da normal olduğunu belirtiyor.

Gazeteci Ian Miles Cheong, Salon’un altkoinlerden Monero’yu kazmak için yapılmış ve şirketlere “alternatif” gelir kaynağı olarak pazarlanan Coinhive adlı bir yazılımı kullandığını söyledi.

Bahsedilen bu Coinhive yazılımı, özellikle reklamlar dışında gelir elde etmek isteyen platformlar tarafından kullanılıyor. Bu yazılımı daha önceden Showtime ve The Pirate Bay kullanmıştı ama Salon gibi değil. Çünkü Salon size açık açık “kabul edersen bilgisayarını kullanacağım, haberin olsun” derken diğer platformlar bunu çaktırmadan çaktırmadan yapıyorlardı.

Showtime’ın gizlice Coinhive’dan faydalanarak kullanıcıların bilgisayarlarını madencilik için kullandığı ortaya çıktığında Coinhive, yaptıkları yazılımın böylesine gizlice kullanılmasından “üzüntü duyduğunu” ve platformların Coinhive yazılımını kullanmadan önce kullanıcılardan izin istemeleri gerektiğini söylemişti.

Koin Bülteni’nde böyle bir şey kullanmıyoruz. Sanırım.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment