Bitcoin Ancak Küresel İş Birliğiyle Kontrol Altına Alınabilir
Hem Güney Kore’den hem de Çin’den Bitcoin ile ilgili daha fazla düzenleme ve yasak haberi gelmişken Almanya Merkez Bankası’ndan bir isim küresel bir düzenleme cephesi oluşturma önerisinde bulundu.
Deutsch Bundesbank’tan Joachim Wuermeling Dünya çapında her devletin birbirinden farklı düzenlemeleri ve kuralları varken kripto paralar ile başa çıkmanın hayli zor olduğunu söyledi. Wuermeling’e göre Bitcoin’i düzenlemede konusunda Dünya’daki ülkelerin birlikte hareket etmesi ise Bitcoin’in kontrol altına alınmasını çok daha kolay hale getirebilir.
Düzenlemenin Etkisi
Özellikle yakın zamanda Dünya genelinde Bitcoin’i ve genel olarak kripto paraları yasal olarak düzenlemeye yönelik bir hayli girişim söz konusu.
Güney Kore’den gelen haberlerin yanlış bir algı oluşturması sonucunda kripto para piyasası gerçekten sağlam bir darbe aldı ve Koreli yetkililerin daha sonra durumu açıklığa kavuşturması dahi piyasayı düşüşün etkilerinden kurtaramadı.
Tek tük devletlerin Bitcoin’i düzenlemeye yönelik yaptıkları girişimler küresel kripto para piyasasını ciddi ölçüde etkileyebiliyor olsa da bu hamleler piyasayı tam anlamıyla kontrol altına almak için yeterli değil.
Bu düzenlemeler belli durumlar sonucunda veya belli durumlar için hayata getiriliyor ve bu istisnai olaylar tüm kripto para piyasasını dizginlemeye yetecek kadar büyük olmuyor.
Wuermeling şöyle konuştu:
“Bu yüzden dijital paraların verimli olarak düzenlenmesi ancak olabilecek en iyi uluslararası iş birliği ile sağlanabilir çünkü ulusal devletlerin düzenleme gücü açıkça kısıtlı.”
Madalyonun İki Yüzü
Şu anda düzenlemeyle ilgili problem şu ki iş düzenlemeye geldiğinde birbirinden çok keskin hatlarla ayrılan iki tür bakış açısı var ve bu bakış açıları da ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor.
Geçtiğimiz yıl Bitcoin’i ‘para birimi’ olarak tanıyan Japonya dijital para birimlerinin en büyük destekçisi konumunda. Ancak Japon Denizi’nin hemen ötesine baktığımızda Bitcoin’e karşı savaşın lideri olan Çin’i görüyoruz.
Çin öncelikle ICOlara yasak getirdi, daha sonra kripto para borsalarını yasakladı ve tüm bunlar yetmedi. Şimdi de “borsa benzeri hizmetlerin” yasaklanması söz konusu.
Çubuğun iki farklı ucunda yer alan ülkelerin dijital paralar karşısında ortak bir cephe kurması çok zor ve bu yüzden ortak bir fikir sağlanamıyor. Bitcoin’i düzenlemenin bu kadar zor bir iş olmasının sebeplerinden biri de bu.
Gerekli Mi?
Yasal düzenlemeler, belli bir otorite tarafından kontrol edilmek gibi şeyler ‘merkezsiz’ yapıya sahip olan Bitcoin’in temsil ettiği düşünceye doğrudan zıt. Bu yüzden söz konusu düzenlemeler olduğunda işin bir de “gerekli mi” kısmı var. Londra’da uluslararası teknoloji avukatı olan Cal Evans şöyle söylüyor:
“Kripto para ‘büyüdükçe’ uluslararası ölçekte bazı ciddi uyum ve düzenleme sorunlarıyla başa çıkmak zorunda kaldı. Bu düzenlemeler (bu yazıyı) hangi ülkeden okuduğunuza bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Ama görünüşe göre sorunlardan biri sürekli gözden kaçıp duruyor. Para aklama.”
Yasal olarak düzenlenmemiş bir para birimi fikri Londra’daki Kingston University’de ekonomi profesörü olan Steve Keen’i de benzer yorumlarda bulunmaya itiyor:
“Suçlu saldırılarının olabileceği bir sistemde düzenlenmemiş olamazsınız. Kodun kendisinin güvenli olmadığı bariz. İnsanlar sızmayı başaracak, zorla forklar yaptırılacak, isteseler de istemeseler de. Bu durumda düzenlemeler tek gelecek olabilir.”
Mümkün Mü?
Dijital para ekonomisiyle küresel çapta bir mücadeleye girilmediği sürece Bitcoin’in ve kripto paraların düzenleyicilerin takdir etmediği şekilde var olmaya devam edecekleri çok açık.
Çin gibi bir Dünya devinde dahi kripto para borsalarının yasaklanması, kripto para piyasasını doğru düzgün etkilemedi dahi. Bu tarz ülke bazlı düzenlemelerin kripto paraları kontrol altına alması pek mümkün gözükmüyor.