Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Fork’ları Bitcoin Fiyatını Nasıl Etkiliyor?

3 gün önce ortaya çıkan Bitcoin Gold’dan önce, piyasada bazı ilginç hareketlilikler yaşandı.

Bitcoin Gold fork’undan 6 gün önce Bitcoin tüm zamanların rekorunu kırarak 6,000 $ sınırını geçti ve hatta 6,200 $ seviyesine kadar tırmandı.

Bundan önce gerçekleşen Bitcoin fork’larına da tanıklık ettiyseniz, Bitcoin ağından bir ayrılık yaşanacağı zaman neler olduğundan haberdarsınızdır. Normalde, kripto para yatırımcıları, özellikle Bitcoin yatırımcıları, ondan bundan şikayet eder. Reddit, Medium, Twitter, Facebook, Telegram gibi platformlarda insanlar bu konuyla ilgili fikirlerini paylaşır ve doğrusunu söylemek gerekirse, ortaya epey ağır hakaret içeren yorumlar da çıkabiliyor.

Ancak Bitcoin ağından bir ayrılık yaşanacağı zamanlarda başka bir şey daha oluyor. Ağdan ayrılık gerçekleştiği anda yeni oluşan ağda, Bitcoin ağında sahip olduğunuz token’a denk miktarda token alıyorsunuz. Bunun sebebi, yeni oluşan ağın fork gerçekleşene kadar orijinal Bitcoin ağının birebir kopyası olması.

Eğer kullandığınız cüzdan fork ile yeni oluşan blockchain’in yazılımını destekliyorsa, aynı anda iki dijital paraya sahip oluyorsunuz: Bitcoin ve Yeni Oluşan. Bu yazıda biz “Yeni Oluşan” deyip durmak yerine, Bitcoin Cash (BCH) üzerinden gideceğiz. Bitcoin Cash ağı orijinal ağdan ayrıldığı zaman, Bitcoin sahipleri sahip oldukları Bitcoin’e denk oranda Bitcoin Cash edindi. Bunun sebebi yukarıda da söylendiği üzere, Bitcoin Cash blockchain’inin fork oluşana kadar Bitcoin blockchain’iyle birebir aynı olması. Ayrılık yaşanmadan önce 10 Bitcoin’iniz bulunuyorsa, ayrılıktan sonra hem 10 BTC’niz hem de 10 BCH’niz oldu.

Dananın kuyruğu da burada kopuyor. Çok fazla, baya baya fazla Bitcoin’e sahip olan kişiler veya organizasyonlar Bitcoin ağından ve yeni oluşan ağdan olabildiğince fazla kar elde etmek için yaşanan fork’u bir fırsat olarak kullanıyorlar.

Fork İçin Hazırlanmak

Hakan isimli epey büyük bir yatırımcımız olsun. Tanesi 5,000 $’dan olmak üzere Hakan’ın 35,000 Bitcoin’i olsun. Hakan’ın Bitcoin’lerinin değeri 175,000,000 $ ediyor. Piyasada fazla parası bulunan herkes gibi Hakan da piyasadaki haberleri takip edip, mal varlığını etkileyebilecek bir gelişme var mı yok mu diye kontrol ediyor. Hakan bir gün öğreniyor ki Bitcoin’de bir hard fork yaşanacak ve bu fork sonucunda yeni bir token oluşacak. Bu token’a Bitcoin Cash diyoruz.

Şans o ya, Hakan yine öğreniyor ki kullandığı Bitcoin cüzdanı yeni oluşacak Bitcoin Cash’i destekleyecekmiş. Yani sahip olduğu Bitcoin kadar Bitcoin Cash elde edecek. Bu ne demek oluyor? Hakan’ın 35,000 Bitcoin’i vardı ve artık hem 35,000 Bitcoin’i hem de 35,000 Bitcoin Cash’i olacak. Eğer Hakan gidip milyonlarca dolar değerinde Bitcoin alırsa, önceden sahip olduğu Bitcoin sayısından daha fazlasına sahip olacak.

Şimdi 175,000,000 $ filan dedik. Yani görebildiğiniz gibi bizim Hakan epey zengin bir kişi. Tek başına piyasayı etkileyebilecek kadar zengin yani. Hakan diyor ki, “daha fazla Bitcoin alayım, hem o kadar yüklü miktarda Bitcoin alınca fiyat artar, hem de benim Bitcoin sayım artınca daha fazla Bitcoin Cash elde ederim”. Bravo Hakan.

Bu düşünceyi kafasına koyan Hakan gidip 15,000 Bitcoin daha alıyor ve toplam Bitcoin sayısını 50,000’e çıkarıyor. Bunu da tam fork’un yaşanacağı günden 1 gün önce yapıyor. Hakan bunu yapmasaydı fork gerçekleştiğinde 35,000 Bitcoin Cash’i olacaktı ama artık öyle değil. Çünkü artık Hakan’ın 50,000 Bitcoin Cash’i olacak.

Fork Olduğunda Ne Oluyor?

Bitcoin ağında bir fork yaşandığı zaman, orijinal Bitcoin ağının değerinin bir kısmı yeni oluşan blockchain’e geçebiliyor. Bitcoin Cash oluştuğunda, Bitcoin fiyatı 2,800 $’dan 2,700 $’a düşmüştü.

Fork’un sonucunda Bitcoin Cash oluştu ve oluştuğu vakitlerde 555 $’dan satıştaydı.

Bizim Hakan’a Ne Oldu?

Bitcoin’in fiyatı 2,800 $’dan 2,700 $’a düştüğünde Hakan’ın Bitcoin’leri toplamda 140,000,000 $’dan (fiyatı 2,800 $’dan aldık) 135,000,000 $’a düştü. Bizim Hakan 5 milyon $ kaybetti yani. Ama Hakan bunu ön görmüştü. Hakan akıllıydı. Fork gerçekleştiği için Hakan’ın artık tanesi 555 $’dan 50,000 adet de Bitcoin Cash’i vardı. Bizim Hakan’ın Bitcoin Cash’i mezara götürmek gibi bir niyeti olmadığı için borsalar BCH için uygun hale gelir gelmez Bitcoin Cash’lerini satmaya karar veriyor.

Hakan 50,000 tane Bitcoin Cash’i satıp 27,750,000 $ elde ediyor. Çok temiz, gül gibi 28 milyon $’lık bir kar etti Hakan. Bitcoin’in fiyatının düşmesiyle birlikte ettiği 5 milyon $’lık zararı çıkarırsak Hakan toplamda 23 milyon $’lık kar kazandı.

Biz sadece Hakan üzerinden gidiyoruz ama şunu da belirtelim. Piyasada Hakan gibi başka yatırımcılar da var. Bu diğer yatırımcılar da Hakan’ınkine benzer bir strateji yapıyor olabilirler. Baya Bitcoin al, yeni oluşacak blockchain’i bekle, Bitcoin’ine denk miktarda yeni oluşan token’ı al, alır almaz sat, böylece Bitcoin miktarını azaltmış ol çünkü gereğinden fazla değer kazanmıştı. 

İşte Hakan ve benzeri kişilere balina deniliyor. Bu şahıslar Bitcoin piyasasında o kadar çok varlığa sahip ki verdikleri “satın al” ve “sat” emirleri sayesinde tek başlarına piyasayı sarsıyorlar. Bitcoin’in fiyatını arttırmak ya da azaltmak için gereken tek şey Hakan gibi birkaç yatırımcı olduğu için fork yaşanacağı dönemlerde Bitcoin’in fiyatı, Bitcoin’in gerçek değerini yansıtmıyor olabilir.

Hakan gibi yatırımcılar, fork olacağı dönemlerde Bitcoin’in fiyatının artma sebebinin balinalardan kaynaklandığı bildikleri için hard fork yaşanır yaşanmaz sahip oldukları Bitcoin miktarını azaltıyorlar. Çünkü biliyorlar ki fork yaşanmadan önce balinalar Bitcoin alıp fiyatı arttırdı, Bitcoin’in fiyatı gereğinden fazla arttı ve fork yaşandıktan sonra düşecek.

Hakan gibi insanlar bu taktiği çok fazla kullanıyor. Fork yaşandıktan sonra ellerindeki Bitcoin’in canları istedikleri kadarda miktarını elden çıkarıyorlar. Bazen sıfırı bile görebiliyor bu miktar. Bitcoin’in fiyatı düşüş aşamasındayken bu kadar büyük miktarlarda Bitcoin elden çıkarılınca da Bitcoin’in fiyatı iyice düşebiliyor.

Söylememize gerek bile kalmadan tahmin edebileceğiniz gibi, Bitcoin’in fiyatı iyice düşünce de bu kişiler piyasaya tekrar girip Bitcoin alıyorlar. Yani yatırımcılığın en basit olayını gerçekleştiriyorlar: yüksekken sat, düşükken al.

Bizim Hakan elindeki Bitcoin miktarını arttırdı, denk sayıda Bitcoin Cash aldı, fork gerçekleştikten sonra Bitcoin Cash’i sattı, Bitcoin’in fiyatı gereğinden fazla olduğu için Bitcoin’i de sattı, fiyatın düşmesini bekledi, fiyatlar düşünce yine Bitcoin aldı, yüklü miktarlarda Bitcoin alınmasıyla birlikte Bitcoin’in fiyatı istikrar göstermeye başladı, sonra artış yaşanmaya başladı ve bizim Hakan yine kar elde etti…

Yazılan tüm bu şeylerin en kısa özetini isterseniz: Fork zamanları işler karışıyor, dikkatli olmak lazım…

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • Murat
    Posted 29 Ekim 2017 - 13:36 13:36

    Hakan Yavaaaaaşş :=

Leave a comment