Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dolaşım Hızındaki Yavaşlık Bitcoin İçin Yükseliş Habercisi Olabilir

Hem doların hem de Bitcoin’in dolaşım hızında büyük ölçekli düşüşler seyredilmesi, yatırımcıları ve piyasa takipçilerini gelecek hakkında daha fazla düşünmeye itti. Fakat uzmanlara göre; dolaşım hızının iki varlık için de düşük olmasına karşın, bu durum dolar ve Bitcoin için farklı şekillerde yorumlanabilir. 

Amerika’nın para basma politikaları, doların başarısız performansı göz önünde bulundurulunca daha da dikkat çekmeye başladı. Piyasadaki dolar arzı pandemi sürecinde yürütülen politikalarla birlikte tarihi seviyelere ulaştı. Bununla birlikte dolar geçtiğimiz ay oldukça zayıf bir performans gösterdi ve dolar-döviz endeksinde son 2 yılın en düşük oranlarını sergileyerek, euroya karşı %5 değer kaybetti. Dolar, 1940 yılından bu yana en düşük dolaşım hızını gösterdi. Aynı zamanda Bitcoin (BTC) için de benzer bir tablo izlendi ve kripto para borsalarında tutulan BTC miktarı, tüm yılın en düşük seviyelerinde olduğu açıklandı. Piyasadaki arzın çok ve dolaşımın düşük olması doları olumsuz etkilerken; dolardan farklı olarak piyasadaki arzı çok daha az ve sınırlı sayıda olan BTC için bu durum nasıl yorumlanabilir?

Dolar Cephesinde Neler Oldu?

Koronavirüsün dünya çapındaki etkisi, ekonomiye de yansıdı. ABD hükümeti Fed ile birlikte, piyasaya milyarca dolar enjekte ederken, doların dolaşım hızı rekor oranda düşük seviyeleri gördü. Dolar enjeksiyonu ile dolaşımdaki para miktarı giderek artarken, dolaşım hızında tarihi oranda bir yavaşlama gözlemlendi. Bu yavaşlama piyasa uzmanlarınca, gelecek için ekonomik kaygı yaşayan insanların ellerine para geçmesine rağmen harcama yapmaya yanaşmaması olarak yorumlandı. Böyle bir tabloda da giderek durgunlaşan ekonomik büyüme kendini hissettirmeye başladı.

Jeroen Blokland, geçtiğimiz haftalarda yayınladığı tablo ile doların dolaşımındaki bu tarihi yavaşlığı gözler önüne serdi ve bunun sebebini para arzının olması gerekenden çok daha fazla olmasıyla açıkladı. Uzmanlara göre, dolar dolaşımındaki yavaşlığın yanı sıra, Fed’in izlediği faiz politikaları da enflasyona zemin hazırladı. Hem enflasyonun kötü etkisiyle hem de döviz karşısındaki değer kaybı ile yatırımcının dolara olan ilgisi giderek düştü.

Bitcoin İçin Dolaşım Hızının Düşüklüğü Ne Anlama Geliyor?

Doların bu olumsuz izleniminden uzaklaşarak, güvenli bir liman arayan yatırımcı için tercihlerden biri de Bitcoin cephesiydi. Birçok piyasa yorumcusu ve uzman ismin de doların ve bankaların çökeceğini haykırdığı bir atmosferde ilgi doğrudan Bitcoin ve altın gibi değerli madenlere kaydı. Bitcoin altına nazaran, ülkelerin iç gelişmelerinden çok daha bağımsız bir varlık olduğu için çoğu uzmana göre bu ilgi en çok BTC fiyatını etkileyebilir.

Bu ilgiye rağmen Bitcoin’in dolarla aynı şekilde düşük dolaşım hızı gösterdiği gözlemleniyor. Fakat uzmanlara göre, iki varlık için aynı olan bu durumun arkasındaki sebepler çok daha farklı. Geçtiğimiz hafta Glassnode’un yayınladığı bilgilere göre 8 milyon Bitcoin, en az 3 yıldır hiçbir hareketlilik göstermiyor ve bu rakam BTC’nin toplam arzının %44’lük bir kısmını oluşturuyor. Uzmanlara göre bunun sebebi, yatırımcıların HODL taktiğini uygulaması. Kısaca al ve tut olarak bilinen HODL, Bitcoin’in olası bir boğa koşusu için hazırlandığının göstergelerinden biri olarak görülüyor. Yani BTC için gözlemlenen dolaşım arzındaki düşüş, doların aksine lider koinin daha çok değerleneceğine olan inancın bir göstergesi konumunda ve HODL hareketleri piyasada dolaşımda olan BTC miktarının önemli şekilde azalmasına yol açıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment