Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Doların Dolaşım Hızında Tarihi Düşüş: Bitcoin’e Yarar mı?

Portföy yöneticisi Jeroen Blokland’in yayınladığı yazıya göre dolar dolaşım hızı tarihi bir düşüş yaşadı. Para dolaşım hızındaki bu düşük veriler bize, koronavirüs salgını ve ekonomik kaygılar sebebiyle insanların ekonomik faaliyetlerde bulunmaktan kaçındığını gösteriyor. Peki bu tablo Bitcoin cephesinde nasıl bir yankı bulacak?

Dolar dolaşım hızı bu yılın ikinci yarısında kayda değer bir düşüş gösterdi. Ünlü portföy yöneticisi Jeroen Blokland, teorik olarak ekonomik faaliyetin artmasıyla para dolaşım hızının da artacağına değinerek şu anda piyasada normalden çok daha fazla para olduğunu da söyledi. Fed ve ABD hükümetinin el ele yürüttüğünü para enjeksiyon politikalarıyla dolaşımdaki dolar miktarı giderek artarken, hem bu artış hem de para dolaşımının yavaşlığı enflasyona zemin hazırlıyor.

Jeroen Blokland yayınladığı tabloda doların dolaşım hızındaki rekor düşüşü rahatça gözlemlemek mümkün. Tabloya göre 2008 yılından itibaren sistematik olarak düşüş trendi gösteren dolaşım hızı, 2020 itibarıyla da adeta bir çakılma yaşayarak tarihinin en düşük değerini görüyor.

Yıllar içinde değişen dolar dolaşım hızı grafiği. Kaynak

 Bitcoin için Ne Anlama Geliyor?

Paranın dolaşım hızının azalması, ekonomik faaliyetlerin düştüğünün bir göstergesidir. Ekonomik faaliyetin ne kadar hızlı bir şekilde düştüğüne dikkat çeken Blokland; bunu “para arzının olması gerekenden fazla olduğu” yönünde yorumladı. Dolar arzındaki fazlalık beraberinde dolar için enflasyonu getirir. Hem ABD’nin zor ekonomik süreçte halkı rahatlatmak için ardı ardına açıkladığı yardım paketleriyle hem de Fed’in faiz kararlarıyla piyasadaki dolar arzı attı ve enflasyon tetiklendi. Çoğu uzman içinse bu seferki durum, öncekilerden farklı.

Peki, enflasyona yeterli direnci gösterebilen; güvenli bir yatırım aracı arayan insanlar ne yapacaklar? Uzmanlar insanların bu durumda Bitcoin gibi varlıklara yöneleceğini öngörüyorlar. Böyle bir ilginin de, Bitcoin (BTC) fiyatında tetikleyici bir rol oynaması kaçınılmaz olacaktır.

Ülkemizde de çok satanlar listesine giren yatırım kitapları yazarı ve iş insanı Robert Kiyosaki gibi isimler, bankaların çökeceğini ve doların sonunun geldiğini iddia ediyorlar. Kiyosaki geçenlerde sosyal medyadan yaptığı bir açıklamada, Warren Buffett’ın banka hisselerini satmasının bir çöküş sinyali olduğunu söylemiş ve bundan sonra en akıllı yatırım araçları arasında Bitcoin’i saymıştı. Hatta Kiyosaki’ye göre, Bitcoin fiyatı 3 yıl içerisinde 75 bin dolara kadar çıkabilir. S2F modeliyle tanınan ünlü yorumcu PlanB biraz daha ileri giderek, BTC fiyatının 100 bin dolara kadar yükseleceğini öngörüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment