Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japonya’nın Finansal Otoritesi, Kripto Borsaları İçin Yeni Düzenlemeler Getirdi

Japonya’nın Finansal Denetçisi konumundaki Financial Services Agency (FSA), ülke içindeki kripto para borsaları için ek düzenleme koşulları belirlemiş durumda.

Söylenenlere göre kurum, Ocak ayında yaşanan 532 milyon dolarlık kripto dünyasındaki en büyük hacklenme olayı unvanına sahip Coincheck borsası hacklenme olayı gibi olayların tekrarlanmasını önlemek için çabalarını arttırıyor.

Cointelegraph Japan’ın haberine göre FSA’ya yakın bir kaynak, yerel haber kaynağı Nikkei Asian Review’e kurum açısından potansiyel riskleri daha ortaya çıkmadan fark edip, önüne geçmek, gerçekten zorlayıcı yorumunu yaptı. Kaynağın söylediklerine göre, ”gerekli olan ”uzmanlık” yetilerine sahip olmadan bu farklı açılardaki kontrolleri sağlama konusunda adeta yolumuzu karanlıkta bulmaya çalışıyoruz” dedi.

Bu yeni düzenleyici çerçeve yatırımcı koruma önlemlerini arttırarak borsalar iç yönetim sistemlerini yeniden düzenlemeye yönelik.

Nikkei’ye göre borsalar artık şüpheli dalgalanmalara karşı müşteri hesaplarını günde birden fazla kere gözlemleyecek ve müşteri mal varlıklarını borsada olanlardan ayrı olarak yönetip kripto varlıklarını sadece çevrimdışı sistemlerde depolayacaklar. Bunlara ek olarak daha katı kara para aklama önleme kuralları ile karşı karşıya da kalacaklar. Bunlara örnek olarak büyük transfer işlemleri için çoklu şifre koruması, kimlik doğrulaması ve buna benzer ‘müşterini tanı’ kuralları verilebilir.

Kulağımıza gelen bilgilere göre, bu önlemler ayrıca hükumet onaylı borsaların da artık Dash ve Monero gibi gizlilik odaklı altkoinler konusunda da daha sıkı kısıtlamalar ile karşı karşıya kalacağını göstermekte. Hatta belki bir yasaklama bile gelecekteki haber bültenlerine giriş yapabilir.

Nikkei’nin haberinin devamına göre FSA hem mevcut hem de yeni borsalara bu yeni düzenlemeler ile uyumlu olup olmadıkları konusunda müfettişler gönderecek.

Geçen ay içerisinde, FSA tarafından yapılmakta olan baskı yüzünden kepenk kapatan iki borsa da dahil olmak üzere bir çok borsa, kendi kendini düzenleyebilen bir yapı oluşturabilmek için Japon borsaları arasında bir toplantı düzenlenmişti. FSA’nın bu can sıkan yaptırımları arasında olay yeri teftişleri, geçici yasaklamalar ve cezalar bulunmakta. Nisan ayında kripto para borsası Kraken Japonya içerisindeki hizmetlerini artmakta olan iş masrafları yüzünden kapattığını duyurmuştu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment