Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Paxos Rezervlerini Açıklayıp USDC ile Tether’ı Hedef Aldı

Paxos, çarşamba günü yayımladığı bir blog gönderisinde Paxos Standard ve Binance USD adlı iki stablecoinin rezervlerinin %96’sının nakit ve nakit benzerleri ile desteklendiğini açıklayıp, USDC ve Tether’ı hedef aldı.

Kendi ürettiği stablecoinler ile Tether ve Circle tarafından üretilmiş stablecoinler arasında bir kıyaslama yapan Paxos; her iki ismin de iddialarına itiraz edip ne USDT’nin ne de USDC’nin “regüle edilmiş” birer stablecoin olduğunu belirtti.

Rakipleri tarafından yapılan paylaşımlara atıfta bulunup, USDT rezervlerinin sadece %2,9’unun nakitUSDC rezervlerinin ise %61’inin nakit ve nakit benzerleri ile desteklendiğini belirten Paxos, bunların “herhangi bir finans regülatörünün gözetiminde olmadığını” vurguladı.

BBCompetitorStablecoinReserveCompositions_NonPaxos_Tblog_R5-1912x2048
Paxos, rakipleri USDC ve USDT’nin rezervlerini böyle paylaşıyor

Paxos, kendi ürettiği ve USDT ile USDC’nin ardından sırasıyla sektörün en büyük üçüncü ve beşinci stablecoinleri olan BUSD ile PAX’in %96’sının nakit ve nakit benzerleri, %4’ünün ABD Hazine Bonosu ile desteklendiğini duyurdu.

FINAL-CompetitorStablecoinReserveCompositions_Ttwitter_R3
Paxos’un ürettiği stablecoinlerin rezervleri

“Tüketicilerin dolarlarını geri alacaklarının garantisi yok”

Stablecoin üreticileri, ABD’de doğrudan federal yasalara göre değil başta New York’takiler olmak üzere belli başlı eyalet yasalarına göre hareket ediyor.

Her ikisi de New York Finansal Hizmetler Departmanından olmak suretiyle Circle BitLicense; Paxos ise tröst şirketi olarak aldığı izin doğrultusunda faaliyet gösteriyor. Tether ise New York Başsavcılığının kararı nedeniyle eyalette faaliyet gösteremiyor.

Paxos CCO’su Dan Burstein, şu anda sadece PAX, BUSD ve Gemini Trust Company’nin ürettiği GUSD’nin regüle edilmiş olduğunu belirtip, diğer stablecoin kullanıcılarının “paralarını dolara çevirebileceklerinin bir garantisinin olmadığını” söyledi.

Hem USDT’ye hem USDC’ye ilişkin birkaç farklı risk sıralayan Burstein, bu iki isim hakkında şunları söyledi:

“USDC’nin durumunda olduğu gibi sadece %61’i nakit ve nakit benzerleri veya USDT’nin durumunda olduğu gibi sadece %5’i desteklenen bir tokenı kullanma riskini göze alan insanlar, bu riski göze alma özgürlüğüne sahiptir. Ama bu tokenlar regüle edilmemiştir ve asla regüle edilmiş bir token ile karıştırılmamalıdır.”

ABD’de stablecoin regülasyonları için çalışmalar devam ediyor. Fed Başkanı Jerome Powell, geçen hafta yaptığı açıklamalarda ödeme ağının “kayda değer bir unsuru” haline gelebilecek stablecoinlerin regüle edilmesi gerektiğini açıklamıştı.

Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, salı günkü konuşmasında menkul kıymetler ile desteklenen stablecoinlerin SEC’nin denetimine tabi olması gerektiğini söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!