Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japonya Bitcoin Piyasasına Adeta Destek Verdi: Tüm Strateji Değişti!

Bitcoin’in (BTC) yaklaşmakta olan ölüm kesişimi, bir kez daha ters bir gösterge olma şöhretini koruyarak Eylül 2023’te olduğu gibi fiyatta yukarı yönlü bir harekete işaret ediyor.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) yöneticisi Shinichi Uchida, piyasalar istikrarsız olduğunda borçlanma maliyetlerini artırmayacaklarını söyledi ve bu, “yen carry trade”lerin Bitcoin gibi riskli varlıklardan kaçınma olasılığını zayıflattı.

Uchida, Hokkaido’da iş liderlerine yaptığı konuşmada, “Hem iç hem de dış finansal piyasalarda keskin dalgalanmalar gördüğümüz için mevcut parasal genişleme seviyelerini bir süre daha korumak gerekiyor” dedi.

Bu açıklamalar, kripto para biriminin 50 günlük basit hareketli ortalamasının (SMA) kritik 200 günlük SMA’nın altına düşmesiyle oluşan ölüm kesişimi yaklaşırken bile kripto para biriminde sınırlı bir düşüş anlamına geliyor.

Uchida’nın açıklamalarının ardından Bitcoin güçlenerek, Japon yeninin (JPY) ABD doları (USD) karşısında 145’ten 148’e değer kaybetmesiyle birlikte kısa bir süreliğine 57.300 dolar seviyesini aştı. Japonya’nın hisse senedi endeksi Nikkei yüzde 4 yükseldi ve S&P 500’e bağlı vadeli işlemler yüzde 0,8 arttı.

Piyasa analisti Global Macro, X’te yaptığı açıklamada, “BOJ, ‘Yen put’ stratejisini uyguladı ve Nikkei, Nasdaq ve S&P’yi satış öncesi seviyelerine taşıyacak” dedi.

Yen carry trade ve kripto piyasaları üzerindeki etkisi

Yen carry trade, düşük maliyetli yen cinsinden krediler alarak bu fonları Meksika pesosu gibi yüksek getiri sağlayan para birimlerine ve riskli varlıklara yatırmaktan oluşur. Bu strateji, Japonya Merkez Bankası faiz oranlarını sıfırda tutarken, diğer ülkelerin, özellikle Fed’in, borçlanma maliyetlerini hızla artırdığı son yıllarda oldukça popüler hale geldi.

Ancak, geçen çarşamba günü Japonya Merkez Bankası, faiz oranlarını artırarak 17 yıldır ilk kez ultra gevşek para politikasını terk etti. Bu şahin hareket, carry trade’lerin çözülmesine neden olarak geniş çapta riskten kaçınma durumunu tetikledi. BTC, beş gün içinde 66.000 dolardan 50.000 dolara düştü.

Damped Spring Advisors CEO’su Andy Constan, X’te yen carry trade hakkında detaylı bir açıklama yaparak, “16 Temmuz’a kadar, hisse senedi piyasaları ve birçok diğer riskli varlık piyasaları zirveye ulaştı. Her ne sebeple olursa olsun, bu varlık piyasaları düşmeye başladı. Satış devam ettikçe, yen carry trade’e yeni girenler varlıklarının değer kaybettiğini gördü ve bu neredeyse her zaman çözülmenin tetikleyicisidir. Daha da kötüsü, Yen yavaş yavaş yükselmeye başladı. Bu, çözülmeyi başlattı, dedi.

Constan, “Bu ticaretin çözülmesi, Yen satın almak ve riskli varlıkları satmak için esnek olmayan fiyat hareketlerine neden oluyor. Riskli varlığın satışı, hiç yen maruziyeti olmayan çok daha büyük bir kaldıraçlı yatırımcı kitlesini de etkiliyor ve bu yatırımcılar da marj çağrısı alıyorlar” diye ekledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!